用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科 phy chem bio + M1
樓主: DFSON
go

中四選科 phy chem bio + M1

DFSON 發表於 16-11-15 11:46
我仔反而話鐘意m1呢種理解數。

其實,又唔駛太驚,因為我認為"暗濕"的課題,只要多放時間習慣下和多動腦筋想多D可能會問嘅"暗濕問題"就變得無問題了,數學真係一科好得意嘅科目,有(信心)就已經係成功咗(大半)了.

努力加油呀!

引用:Quote:DFSON+發表於+16-11-15+11:46+我仔反

原帖由 YmOra 於 16-11-15 發表
其實,又唔駛太驚,因為我認為"暗濕"的課題,只要多放時間習慣下和多動腦筋想多D可能會問嘅"暗濕問題"就變得 ...
多謝你!

引用:Quote:DFSON+發表於+16-11-15+11:46+ 我仔

原帖由 LingChiBaBa 於 16-11-15 發表
科主任建議去睇下M1 Statistics嘅题型,覺得無問題先揀。
好提議。

DFSON 發表於 16-11-14 17:39
阿仔打算㨂呢幾科,但聽聞上到高中phy chem會深好多,bio就超多野記,再加m1會好吃力嗎?有冇家長仔女讀呢 ...

我以前係讀phy chem bio m2
係幾多野讀下
但其實近排已經cut左好多syllabus 冇以前咁辛苦

sharonslng01 發表於 16-11-15 14:25
我以前係讀phy chem bio m2
係幾多野讀下
但其實近排已經cut左好多syllabus 冇以前咁辛苦

cut左好多syllabus,真的嗎?以上四科都係嗎?

係就好,讀少好多.

DFSON 發表於 16-11-15 11:43
um.....真係要再爬下文再決定。
2016年 DSE 考生 m2考 5+ (即5或以上)有37.2%,m1 考 5+有 27.9%,core 5+ 得14%
所以,邊科容易高 grade 自己稔~
2016 DSE
其實由 DSE第一屆開始,m2的 5+ % 都比其它理科高,佢在不少學系又可當一科選修科計,當買保險都有 so。

YmOra 發表於 16-11-15 17:15

係就好,讀少好多.
就算真係讀少啲,都唔表示你的小朋友會容易入U
反而少左人考 DSE,但U學位數目冇減少,依個因素才重要

YmOra  說的對呀!讀多讀少不等於入U容易,最緊要大學學位多多益善.   發表於 16-11-16 07:41

回覆 pineapple0983 的帖子

我仔校只開M2,去年揀科講座有問前校長點解只開M2,校長當時解釋也是M2比M1易取高分,所以全力搞好M2,而且core數成績要在級前50%內才能揀!

YmOra 發表於 16-11-15 17:15

係就好,讀少好多.

係cut左
可以上hkeaa網睇

YmOra  thx.thx.  發表於 16-11-16 07:42

ccj2008 發表於 16-11-15 18:09
回覆 pineapple0983 的帖子

我仔校只開M2,去年揀科講座有問前校長點解只開M2,校長當時解釋也是M2比M1易 ...
現實是m2的題目比較 straight,題型比較規范,思考成份比較多;只要操得夠,攞 5+唔難。
反之m1好多 tricky位,有時一大段題目,你 get 錯就成題炒。

pineapple0983 發表於 16-11-14 18:57
呢3科彼此間有關連,相對易讀啲
S3讀十幾科,科與科之間都冇關係,例如 econ/ICT/Hist/eng lit/Geog/中史 ...
無錯讀Phy, Chem, Bio 應該讀M2,如果讀Econ就讀M1,亞仔今年中四讀Phy, Chem, Bio, M2都已經2個幾月佢覺得比以前讀得輕鬆,因為唔使再讀中史/世史/地理等....雖然Bio確實好多野要背,但科目少左所以相對多左時間係Bio度

DFSON 發表於 16-11-14 17:39
阿仔打算㨂呢幾科,但聽聞上到高中phy chem會深好多,bio就超多野記,再加m1會好吃力嗎?有冇家長仔女讀呢 ...

如果有可能會去外國讀大學就要小心,有d大學係唔接受M1的(例如UCL,Durham)。

引用:Quote:pineapple0983+發表於+16-11-14+18:5

原帖由 Issac媽 於 16-11-18 發表
無錯讀Phy, Chem, Bio 應該讀M2,如果讀Econ就讀M1,亞仔今年中四讀Phy, Chem, Bio, M2都已經2個幾月佢覺得 ...
係,中西史都多野記,而且我他仔好唔鐘意中史,反而bio佢好有興趣,鐘意就應該唔會覺辛苦。

引用:Quote:DFSON+發表於+16-11-14+17:39+ 阿仔

原帖由 jitjitma 於 16-11-18 發表
如果有可能會去外國讀大學就要小心,有d大學係唔接受M1的(例如UCL,Durham)。
...
前日我同佢分析完佢話會take M2.

回覆 Issac媽 的帖子

如果讀 Econ 就讀 M1

Who told you this ???
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

jitjitma 發表於 16-11-18 12:40
...
Exactly.

Most overseas top Economics programs need M2, not M1.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.