用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1中, 好動女, 讀開直資小學, 有何九龍城區中學適合呢? ...
樓主: KelMa
go

B1中, 好動女, 讀開直資小學, 有何九龍城區中學適合呢? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-11-15 10:17
吓? 咁阿女依家日日仲去緊天水圍返學? 轉區好好多。

係,天天六點起身。

王家爸爸 發表於 16-11-15 09:51
其實香港唔算壓力大,我見啲上海朋友壓力比我哋大。
韓国台湾星加坡都係~

王家爸爸  韓國競爭最大   發表於 16-11-15 10:50

KelMa 發表於 16-11-15 10:18
係,天天六點起身。
天水圍出九龍六點就得? 我大埔出九龍都係六點喎, 你哋咁快既?

唔好講廢話住, 九龍城區有好多B1學校揀, 如果唔想太chur, 就諗諗唔好咁進取。之前JM介紹既都好好, 校風都好好, 自行想搏高一線就迦密、華英, 不過B1B可能有D危, 另外旅港成績都好好。黃笏南AL年代成績好好的, 近幾年校舎重建, 搬咗去大圍, 成績差咗D, 今年回歸, 大家觀望成績可以回升。不過, 你女女已經小六, 無得觀望, 搏唔搏就要睇你自己。民生因為有小學, 大抽奬好少位, 另外, 銀禧、丘佐榮、聖家都唔錯, 不過可以放大抽奬至揀都未遲。其實如果成績真OK, 自己時可以考慮附近區既學校, 都近便, 反正自行無限區。

天水圍……李兆基……不过唔係band1~

Yanamami 發表於 16-11-15 10:29
天水圍……李兆基……不过唔係band1~

如繼續在天水圍都會選這間,但現在九龍城太遠啦。

little_yolky 發表於 16-11-15 10:28
天水圍出九龍六點就得? 我大埔出九龍都係六點喎, 你哋咁快既?

唔好講廢話住, 九龍城區有好多B1學校揀, 如 ...

我女手腳快,六點三出得門口, 一程車可到校。

請問就你所講的學校,那試老師關愛會多點?

KelMa 發表於 16-11-15 10:40
我女手腳快,六點三出得門口, 一程車可到校。

請問就你所講的學校,那試老師關愛會多點?

關愛嗎? .......去到中學都真係好難講。九龍城區培道中學肯定關愛, 但唔係B1, 仲要係中中, 四班英文班一班中文班, 高中轉返CMI, B2A, 可能唔太啱你。另外九龍真光D老師都好關愛, 不過都唔係B1, 但只有一班仲要係小班係中文班, 高中係EMI, 成績都去到B1C-B2A, 你睇下啱唔啱。其他B1中學關唔關愛, 真係好難講。

BTW, 近日有開放日, 你可以去參觀下:
11月20  丘佐榮嘉年華會
11月26  黃笏南
12月3   迦密
12月4   旅港
12月10 銀禧、培道(要上網登記)
12月18 九龍真光(要上網登記)

little_yolky 發表於 16-11-15 10:49
關愛嗎? .......去到中學都真係好難講。九龍城區培道中學肯定關愛, 但唔係B1, 仲要係中中, 四班英文班一班 ...

好的, 謝謝你的資訊。

little_yolky  補充咗  發表於 16-11-15 10:53

little_yolky 發表於 16-11-15 10:49
關愛嗎? .......去到中學都真係好難講。九龍城區培道中學肯定關愛, 但唔係B1, 仲要係中中, 四班英文班一班 ...

好呀,我會帶埋女去睇睇, 吾該晒

little_yolky  聖家唔知幾時info day。  發表於 16-11-15 11:00

little_yolky  聖家唔知幾時info day。  發表於 22 分鐘前
---------------------------------------------------

聖家:11月26日,需要電話口頭留位.
http://www.hfcc.edu.hk/schnet/ne ... rents_oday_1617.pdf

YmOra 發表於 16-11-15 11:26
little_yolky  聖家唔知幾時info day。  發表於 22 分鐘前
--------------------------------------------- ...

(emoji)(emoji) 吾該晒, 可是同黃笏南撞期(emoji)

little_yolky  我去黃笏南。  發表於 16-11-15 12:36

KelMa 發表於 16-11-15 11:37
(emoji)(emoji) 吾該晒, 可是同黃笏南撞期(emoji)

取捨下,我建意你去"黃笏南",因為新校舍值得讓孩子感受下未來的學習環境,還有一樣係我估"黃笏南"回歸(九龍城區)後會為早年所跌的入U%作未來計劃,值得去用心聆聽和準備一些未來計劃的疑問盡情咨詢,而"聖家"的簡介會就一般般的資訊訊息傳遞,唯一得著是找來多各同學仔傾談,駐守服務的中學生算係幾多,並且樂意解答問題,態度100分,可讓我了解"聖家"更多呢!其餘有關"聖家"的資料可以在這裡EK抓抓舊帖子便可以知得一清二楚了,至於關愛,"黃笏南"和"聖家",我會揀"聖家"了,你只要與同學們傾談過後就會感受得到呢!

歡迎你加入九龍城區預祝你成功為囡囡找到一所合適的中學.

YmOra 發表於 16-11-15 12:07
取捨下,我建意你去"黃笏南",因為新校舍值得讓孩子感受下未來的學習環境,還有一樣係我估"黃笏南"回歸(九龍 ...

多謝你的分析,心裡總算有些了解,冇咁頭痕了。

little_yolky  YmOra說得對極了。  發表於 16-11-15 12:38
YmOra  放心吧!你囡囡屬B1b,在九龍城區選校不會困難吧!反而用時間了解下哪間比較適合女兒吧!   發表於 16-11-15 12:27

KelMa 發表於 16-11-14 17:05
由於剛搬到九龍城區, 真係不太清楚這區的中學, 請問各位, 小女是 B1 中成績, 讀開直資小學, 好動性格, 是羽 ...
仲想玩羽毛球...41網係D1學界有華英...旅港開平....協恩 ~~~

mcl203 發表於 16-11-15 12:20
仲想玩羽毛球...41網係D1學界有華英...旅港開平....協恩 ~~~

(emoji) thanks

YmOra 發表於 16-11-15 12:07
取捨下,我建意你去"黃笏南",因為新校舍值得讓孩子感受下未來的學習環境,還有一樣係我估"黃笏南"回歸(九龍 ...
帶小朋友去睇中學真係要小心D, 前排C6帶阿大去培道參觀, 返到屋企就死了, 阿大話培道好大好靚, 好開心, 問我其他將會參觀D學校有無培道咁大, 云云...........我真係想撞頭埋牆。

little_yolky 發表於 16-11-15 12:45
帶小朋友去睇中學真係要小心D, 前排C6帶阿大去培道參觀, 返到屋企就死了, 阿大話培道好大好靚, 好開心, 問 ...

係呀!我認同要好小心,但都要視乎不同孩子有不同的"個性"嘛!多年前,我哋第一間參觀的中學就是"培道"了,我都興奮起上來,好想重返校園讀書,女兒也是被建築物和設施吸引得唔願走,但係只要把所有中學嘅所有優點攤開比較,孩子自自然然就忘記靚靚嘅建築物了,孩子嘅感覺好快又直接,但"善忘"亦不遜色也.

YmOra 發表於 16-11-15 13:07
係呀!我認同要好小心,但都要視乎不同孩子有不同的"個性"嘛!多年前,我哋第一間參觀的中學就是 ...
但"善忘"亦不遜色也 <===== 好like你呢句

YmOra    發表於 16-11-15 13:11

如1b-c 成績, 你地會點選?

丘佐榮/黃笏南/旅港/銀禧/民生

little_yolky  自行嗎?民生大抽奬得1X個位。  發表於 16-11-16 13:01

YmOra 發表於 16-11-15 13:07
係呀!我認同要好小心,但都要視乎不同孩子有不同的"個性"嘛!多年前,我哋第一間參觀的中學就是 ...
剛剛知道, 學校簡介會要報名, 我愚蠢到上咗幾次迦密網站都睇唔到要報名條link, full咗了

好彩阿女應該入唔到啫, 我都係去湊下熱鬧。旅港又撞咗比賽時間 唔怪得話參觀中學要早一年去, 真係好多「意外」既。
‹ 上一主題|下一主題