用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1中, 好動女, 讀開直資小學, 有何九龍城區中學適合呢? ...
樓主: KelMa
go

B1中, 好動女, 讀開直資小學, 有何九龍城區中學適合呢? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-11-16 13:05
剛剛知道, 學校簡介會要報名, 我愚蠢到上咗幾次迦密網站都睇唔到要報名條link, full咗了

好彩阿女應 ...

唔緊要吧!早D去同老師學生傾傾計,了解下吧!

請問大家參觀時會問同學什麼問題 ??

方小敏 發表於 16-11-17 10:52
請問大家參觀時會問同學什麼問題 ??

抗拒返學還是期待返學

KelMa 發表於 16-11-14 17:05
由於剛搬到九龍城區, 真係不太清楚這區的中學, 請問各位, 小女是 B1 中成績, 讀開直資小學, 好動性格, 是羽 ...

睇晒所有符合的中學, 同女商量後,以下1-5是她的志願排位, 6-9是我接落去的 ,係咪甲乙都同一樣填法呢? 大家有何建議?

1. 黃笏南
2. 銀禧
3. 英華
4. 迦密
5. 開平
6. 丘佐榮
7. 瑪利諾
8. 民生
9. 嘉諾撒
10-30 到時先填埋其他學校。

phleung  大抽獎咁填應入黄芴南  發表於 16-12-14 12:16

KelMa 發表於 16-12-14 11:20
睇晒所有符合的中學, 同女商量後,以下1-5是她的志願排位, 6-9是我接落去的 ,係咪甲乙都同一樣填法呢?  ...
3. 英華

中西區既英華應該唔會有位俾KL3, 係咪華英?

但你咁排, 其實乙345同乙78都只係浪費.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

係呀, 華英至真。吾明點解  34578 等於浪費, 咁乙應點填好呢?   

咁, 自行係咪都報女首兩個志願呢?

KelMa 發表於 16-12-14 14:23

係呀, 華英至真。吾明點解  34578 等於浪費, 咁乙應點填好呢?   

呢幾間唔放乙1乙2應該入唔到, 你放34578, 仲唔係浪費?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係咪應該咁??

自行
1. 黃笏南
2. 銀禧

1. 黃笏南
2. 銀禧
3. 開平
定係試報他區較好Band 1?

1. 華英
2. 迦密
3. 瑪利諾
4. 民生
5. 嘉諾撒
6. 丘佐榮
7. 黃笏南
8. 銀禧
9. 開平

KelMa 發表於 16-12-14 14:38

係咪應該咁??
瑪利諾你係咪講緊好靚, 成間城堡咁果間? 其實, 乙1-3全部只有填乙一至有機會入, 所以你咁填係白填, 仲浪費咗後面既機會。民生因為有小學部, 大抽獎得1X個位, 填乙四我懷疑有乜可能有位。如果小朋友鐘意黃笏南/銀禧, 就照填乙一/乙二吧, 好多機會入的, 自行也照報呢兩間。

九龍城瑪利諾已經係神級, 你如果甲部想入他區較好band 1, 其實應該瑪利諾填甲一乙一, 但又係因為有小學部, 好少位, 自行B1B應該無乜機會入到。講成績, 你揀既甲部應該係開平最好, 不過, 如小朋友鐘意黃笏南同銀禧就照揀吧。

KelMa 發表於 16-12-14 14:38

係咪應該咁??
甲部無需要填足心間, 乙部亦無必要排晒所有B1中學.

只要按心儀程度, 加埋抽入機會作考慮, 定好頭3-5個排名, 再加2-3間B2, 基本上最好穩陣.

再唔係, 填完頭3-5間B1中學, 其餘排晒餘下既B1中學, 再補2-3間B2就夠

明白了,謝謝!

回覆 little_yolky 的帖子

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題