用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 尼排好多幼稚園面試,大家覺得點?
go

尼排好多幼稚園面試,大家覺得點?

Not necessary.  For example, if the child is not comfortable to speak to strangers, there is no class that can teach him to speak. Just let the child act natural.  

My children are interviewing for K now.  I have no preparation for them but tell them we are visiting different schools and meeting teachers to see which one they like.

my son already finished all his K interview yesterday. We applied 5 kindergartens.

真係睇性格,發覺面試班無咩用

順其自然啦

歲幾2歲人仔需唔需要面試班,你自己覺得ok就好

just feel so sick about the hk education system and atmosphere.  wht they expect from a less than 2 years old kid can do? i feel sorry for all kids and parents that as we are in hk, we have no choice but to follow the game rules.  when i was in the interviews, i see all of us trying our best to present ourselves and our kids to fight for a place, it makes me so sick.  a kid's value should not be judged by whether he/she knows the word kangaroo but whether he/she can take care of himself and polite.

seriously thinking to emigrate to somewhere else

引用:just+feel+so+sick+about+the+hk+education

原帖由 DengCK 於 16-11-15 發表
just feel so sick about the hk education system and atmosphere.  wht they expect from a less than 2  ...
Agree with U!

回覆:尼排好多幼稚園面試,大家覺得點?

in k1 唔洗面試班掛,考平日常識吧了

我認為面試班冇用,因你短時間內train得再好,面試當日小朋友嘅發揮係不受控制的,也講求少少運氣。家長要train也只能train自己嗰part,唸好點對答學校詢問家長嘅問題。我細路係細b,冇上面試班,冇上n班,已有兩間熱門學校收作am正取生。經驗話我知,細路面試前嗰晚早d瞓,第日面試精神佳

報咗16間,4間有offer仲有6間未見,感覺係超攰同好大壓力。

DengCK 發表於 16-11-15 18:13
just feel so sick about the hk education system and atmosphere.  wht they expect from a less than 2  ...

Exactly

回覆樓主:

其實呢個topic, 各人睇法都有唔同。我覺得制度本身係無問題,問題係出係家長既期望及點樣去玩呢個遊戲。

名幼名額少申請人多,學校要用方法分別佢想要既學生,所以出既問題深少少都正常;但一般幼稚園In K1都不外乎問小朋友日常見到既事物﹑顏色﹑禮儀及對答,我完全唔覺得要特別訓練細路,只要日常父母有教都可以做到。。。

至於壓力好多時都出係家長既期望及對名幼既追求身上,呢到經常都會見到有家長In 10間或以上既幼稚園,真係有咁既必要?我有2個小朋友,大既只報2間,小既就見4間,咪一樣有書讀!不知讀得幾開心!

所以Sick既唔係教育制度,係要求過高既家長多D

個人睇法,如有得罪請見諒!因為呢個問題每個家長把尺都唔同,所以真係值得反思!

其實見到好多家長都有分享過小朋友做到哂唔收,或者乜都做唔到但收咗嘅經驗,所以與其當面試係打仗,不如當係參觀學校比較開心啲.

小朋友雖然細,但係父母緊唔緊張,開心唔開心佢哋一定感受到.

間間學校形式都唔同,面試班都唔可能教得哂,不如花多啲時間帶小朋友去吓公園、圖書館,搭多啲唔同交通工具,俾佢喺日常生活認吓顏色、數字、英文字同埋見吓陌生人.

引用:+本帖最後由+happypapapa+於+16-11-15+22:0

原帖由 happypapapa 於 16-11-15 發表

其實呢個topic, 各人睇法都有唔同。我覺得制度本身係無 ...
呢啲嘢真係互為因果,制度係有佢嘅問題(整體教育),所以引起家長恐慌,然後變成怪獸,再惡性循環。

不過我同意朋友講的一句話: 世界何處有華人,就會好易令何處的教育變質。她常到世界各地,看到住在美國、澳洲的朋友,也受到補習這鼓浪潮衝擊,原因就是因為唔爭取到好成績,就會跌入深淵,入唔到好學校,然後那些非精英的學校真是差得很遠,所以都跌入這鴻流中......

所以做家長的信念好重要。我都只會報幾間,不想小朋友太辛苦,而且只會報理念相若的學校。

引用:其實見到好多家長都有分享過小朋友做到哂唔

原帖由 wwchuifamily 於 16-11-15 發表
其實見到好多家長都有分享過小朋友做到哂唔收,或者乜都做唔到但收咗嘅經驗,所以與其當面試係打仗,不如當係 ...
認同!父母在成長中的陪同勝過一切面試班

happypapapa 發表於 16-11-15 22:06
其實呢個topic, 各人睇法都有唔同。我覺得制度本身係無問題,問題係出係家長既期望及點樣去玩呢個遊戲。

...

多謝你既分享。

咁就要諗下,點解時代轉變,以前既人'無咁'捧所謂名校,而家既人報十間都大有人在(利申:報左4間,而我讀幼稚園既時候我阿媽只幫我報左一間)。與其單單話教育制度有問題,不如話而家既家長好多都對成個社會感到悲觀。而前世代,由草根上到中產不是難事。我同我先生都係讀邨校,而家兩個加埋月入不錯。但我地而家睇到既前景,亦即係我地既下一代,向上流動既機會極少,而競爭就愈來愈多(我去某間名幼interview,超過一半係內地人,真係嚇親)。有咩可以做?唯有就希望佢地入間好d有名d既學校,第時讀完書都搵到兩餐。

又講返教育制度,好明顯而家多數好既學校都係私校直資,而呢d學校點收生,就正如有jm形容既就好似我地老細請人都睇下係邊間U先一樣,名幼一定有所幫助。不止名氣,基於資源既不同,教學質素都相信有所分別。

至於你話名幼多人報,所以要搵d難度考下佢地。咁就要諗下,點解個難度係用識唔識一d深既英文字黎區分?而唔係識唔識自己著鞋食飯等等呢?呢個都係值得深思。

總括黎講,我覺得而家既讀書風氣,包括報名幼、報勁多興趣班等等,與其單單話教育制度既問題,更重要既係,家長對黎緊既香港感到悲觀。

DengCK 發表於 16-11-15 22:50
多謝你既分享。

咁就要諗下,點解時代轉變,以前既人'無咁'捧所謂名校,而家既人報十間都大有人在(利申 ...

十分同意你的觀點

DengCK 發表於 16-11-15 22:50
多謝你既分享。

咁就要諗下,點解時代轉變,以前既人'無咁'捧所謂名校,而家既人報十間都大有人在(利申 ...

嗯,其實以你既睇法,就已經睇得出你覺得名幼先可出人頭地揾到兩餐食,以及私校/直資係比傳統津小好既兩大概念。呢D都係而家好多家長唔信香港既傳統教育制度,以及比嬴在起跑線呢D框框壓死既後果。

如果父母只要求仔女大過揾到兩餐,書本上既知識只係一小部份,最重要反而係與人相處﹑人際關係,呢D唔可以全依賴學校,父母既教養都好大責任,再者快樂既童年比起細路學多幾個字及幾種樂器更重要,咁細過就迫佢地比咁大壓力佢地未必係件好事!有好多細路細過顧住玩到大左某一日忽然開竅既例子多的是,所以嬴在起跑線唔等於一直可堅持到尾!反而,陪養小朋友有自發性,學習時學習玩時玩先係sustainable, 令佢地對學習提起興趣一直學習落去。

都係嗰句,無人想被標籤為怪獸父母,但如果可以退一步為仔女想下佢唔同時候係需要D咩,唔係覺得自以為為佢地好而過左火就得。

而家做人父母唔容易,唉。。。

DengCK 發表於 16-11-15 18:13
totally agree, poor HK system!