用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 尼排好多幼稚園面試,大家覺得點?
樓主: gigisuennh
go

尼排好多幼稚園面試,大家覺得點? [複製鏈接]

回覆 gigisuennh 的帖子

我地冇上咩堂,小朋友係獨生子1歲叫上過吓10堂baby gym俾佢接觸多啲人,之後到目前為止就冇學其他嘢.識唔識做父母同年紀冇關係,我其實都係用我自己爸爸媽媽當年教我嘅經驗用返落阿仔度.

PN時候去interview,唔識講嘢唔肯坐定,考11間最後正取只有2間同都係happy schools下午班,我地目標好清晰想要間課程深少少咁上堂學多啲,我哋就可以用學校教材同佢溫習,亦唔洗再外補留時間多啲親子活動.為咗咁我寫咗前後3封信俾同一間學校求位.如果你對小朋友有期望,應該係自己勤力啲而唔係俾壓力佢,所以"谷"小朋友面試我地唔會做.

我地都係working mum & dad,所以只可以weekends睇下阿仔學校本書教到咩,例如今個星期教D for Duck,我地就同佢行街市順便教佢數埋有幾多隻鴨,同埋話佢知雀鳥家禽係有翼同有羽毛,教G for Grandmother嘅兒歌,就叫佢打電話俾婆婆唱俾婆婆聽.今年阿仔再interview K1,見到進步好大,老師指住圖畫佢基本都可以用完整句子描述,亦會話俾老師知同過爸爸或者媽媽去過邊度.雖然未知最後有幾多間收(其實已有間俾offer,不過我哋冇留位),但感覺係好樂觀嘅.

同意其他人話香港教育制度有問題,但最後其實都係睇父母點樣回應呢個制度.如果"谷"係a means to an end,咁親子活動、活動教學都係另一種means去到達同一目標.

happypapapa 發表於 16-11-15 22:06
其實呢個topic, 各人睇法都有唔同。我覺得制度本身係無問題,問題係出係家長既期望及點樣去玩呢個遊戲。

...

完全認同!in 10間以上嗰啲,小朋友好辛苦啫⋯⋯陰公

引用:Quote:happypapapa+發表於+16-11-15+22:06+

原帖由 helendanza 於 16-11-21 發表
完全認同!in 10間以上嗰啲,小朋友好辛苦啫⋯⋯陰公
其實唔一定個個小朋友都覺得辛苦嘅,我有報10間以上,但面試時間太趕會取捨,而且會確保小朋友有午睡時間,全部的士出入節省交通時間同唔使行到累。我囡只係當平時咁朝早同午睡後跟住我去唔同地方玩,佢都會講想去學校玩同拎禮物。我覺得係視乎小朋友性格、家長點睇同詮釋面試呢樣野唶,如果家長都表現得辛苦,小朋友都會覺得件事係辛苦。

回覆:尼排好多幼稚園面試,大家覺得點?

我囡係11月細b,面試前真係完全估唔到會有咩學校收佢,又聽到好多好嘅學校都唔會收細b,我當然要報多幾間啦,我接受唔到冇去盡力嘗試過,只係報幾間,然後冇offer就等下年做大b,或乾脆入讀back up學校。

Pancake1005 發表於 16-11-22 00:37
其實唔一定個個小朋友都覺得辛苦嘅,我有報10間以上,但面試時間太趕會取捨,而且會確保小朋友有午睡時間, ...
同意
我個女好鍾意去interview,成日weekedays就話定: 我要去interview (因佢知in完有禮物)

哈哈

有日爸爸出街買野,佢問我: 爸爸去報名?

佢上左癮

akbb2014  好可愛呀  發表於 16-11-22 10:18

引用:Quote:Pancake1005+發表於+16-11-22+00:37+

原帖由 monchichipapa 於 16-11-22 發表
同意
我個女好鍾意去interview,成日weekedays就話定: 我要去interview (因佢知in完      

其實K 睇到小朋友interview 有進步, 作為父母真係好欣慰,
無論結果係點,都會平常心面對,
一定唔會無書讀既!

kitty0204 發表於 16-11-22 10:14
其實K 睇到小朋友interview 有進步, 作為父母真係好欣慰,
無論結果係點,都會平常心面對,
一定唔會無書讀 ...
TOTALLY AGREE, 我都係咁諗

回覆 helendanza 的帖子

個個做左兒童葉問
"我要in 10間"......

通常PN唔同學校唔同日子可以由10月玩到2月,5個月去10-12間學校面試其實都唔辛苦.而且大少少嘅學校又有車仔(成個小朋友坐入去揸嗰啲)、單車、滑梯,安排好嘅學校好似KM仲要有攤位遊戲,可以直情當同小朋友去玩.

到考K應該大致知小朋友個性同能力(尤其經過PN interview)之後,咁就揀覺得適合嘅又有機會嘅去in就算.平時上下學校網、EK、睇下有冇open day認識下學校課程同辦學理念,到時就唔洗大包圍式咁咩都in(或者撞日子都易啲取捨).

引用:其實見到好多家長都有分享過小朋友做到哂唔

原帖由 wwchuifamily 於 16-11-15 發表
其實見到好多家長都有分享過小朋友做到哂唔收,或者乜都做唔到但收咗嘅經驗,所以與其當面試係打仗,不如當係 ...
agree !當參觀學校!

引用:我囡係11月細b,面試前真係完全估唔到會有

原帖由 Pancake1005 於 16-11-22 發表
我囡係11月細b,面試前真係完全估唔到會有咩學校收佢,又聽到好多好嘅學校都唔會收細b,我當然要報多幾間啦 ...
support !

Pancake1005 發表於 16-11-22 00:44
我囡係11月細b,面試前真係完全估唔到會有咩學校收佢,又聽到好多好嘅學校都唔會收細b,我當然要報多幾間啦 ...

其實只係報幾間都唔代表係冇盡力過嘅,大家觀點與角度不同啫~但有一點係一樣嘅,就係大家都係為仔女好,係咪?

引用:Quote:Pancake1005+發表於+16-11-22+00:44+

原帖由 helendanza 於 16-11-22 發表
其實只係報幾間都唔代表係冇盡力過嘅,大家觀點與角度不同啫~但有一點係一樣嘅,就係大家都係為仔女好, ...
贊成呀!每個家長都有唔同嘅處境,考慮同選擇。只係唔想有家長一面倒就話報得多嘅小朋友就慘,即係話我地做家長嘅唔啱不顧小朋友感受,抹煞左我地嘅用心同付出。

引用:我囡係11月細b,面試前真係完全估唔到會有

原帖由 Pancake1005 於 16-11-22 發表
完全同意, 我都係咁諗所以報左10間, 就算一間都無我會寫信同埋1月完左註冊再上教育局睇, 有志者事竟成

‹ 上一主題|下一主題