用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇vs皇仁
樓主: wtma
go

英皇vs皇仁

Gogojuly 發表於 16-11-20 12:14
謝謝你的分享

請問你自行選1英皇,2聖若瑟,有沒有考慮過統一派位時校網的因素?

雖然KC乙部位比SJC位多幾倍,但我覺得乙一揀KC嘅會比揀SJC嘅多更多倍,所以我仍然認為乙一揀SJC更著數!

中西區B1男仔抽1A主要係靠乙一,夠膽放棄52個位嘅KC而博12個位嘅SJC真係唔會有幾多個!

我仔當年乙一就係揀SJC(佢鍾意SJC多過KC),只係最後入咗自行一。

Band5 發表於 16-11-22 01:28
雖然KC乙部位比SJC位多幾倍,但我覺得乙一揀KC嘅會比揀SJC嘅多更多倍,所以我仍然認為乙一揀SJC更著數!

...
自行其實SJC難入還是KC難入呢?

sky_walk 發表於 16-11-22 10:22

我估兩間差唔多,應該鍾意邊間就報邊間!

因為我仔啲同學都係中西區,抽獎都唔難入,好難肯定佢哋係自行入定抽獎入!

IloveJJ 發表於 16-11-22 11:02
咁你乙二填邊間呀?

乙二皇仁,乙三英皇。

乙二如果報英皇覺得機會渺茫,報皇仁反而可能位少有得執雞!

呢三間之外,中西區B1A男仔已無選擇,點排都冇乜分別,最差可能會去到聖類斯!反正到時都係要扣門!

Band5 發表於 16-11-22 12:47
乙二皇仁,乙三英皇。

乙二如果報英皇覺得機會渺茫,報皇仁反而可能位少有得執雞!

其實我唔係好明,點解乙二報英皇會機會渺茫,但報皇仁反而可能位有得執雞?可以解釋下嗎?因為皇仁派比中西區得4個位,d家長唔敢搏,所以有機會執雞?

今年係咪已經唔可以咁填呢(去年某家長的提議)?

乙一:皇仁/聖若瑟/英皇(三選一)
乙二:皇仁/聖若瑟/英皇(剩返既兩間,二選一)
乙三:高主教書院(第一保險線)
乙四:皇仁/聖若瑟/英皇(執死雞)
乙五:鄧肇堅
乙六:金文泰(唔介意讀中中先好揀金文泰)
乙六/七:聖類斯(最差情況)

提醒:只適合今年升小六,過兩年人數多返唔可以咁選。

IloveJJ 發表於 16-11-22 13:06
抽獎真的唔難入嗎?你仔既同學第幾名的入到?我識兩個師兄B1尾都入唔到

我唔算識得好多同學,有啲派得麻麻嘅都唔肯定佢係B1定B2,我識嘅都好似頗滿意,有一個要頻撲扣門嘅應該係邊緣人。

抽獎B1唔分頭定尾,中西區B1位多,B1生數目容易報大數,話B1尾其實就有機會係B2!

冇聽過SJC同KC有B2生抽入(可能有我唔知),我估又唔會咁喬啱啱收得晒所有B1生,所以有B1生抽唔到係合理,但數字應該唔多!

^O^ 發表於 16-11-22 13:20
其實我唔係好明,點解乙二報英皇會機會渺茫,但報皇仁反而可能位有得執雞?可以解釋下嗎?因為皇仁派比中 ...

乙二報SJC同KC都多數凍過水,所以乙一報皇仁就等於破釜沉舟,有幾多人敢博?藝高人膽大嘅好大機會自行入咗,所以乙二執到雞嘅機會一啲都唔細!

Band5 發表於 16-11-22 14:54
乙二報SJC同KC都多數凍過水,所以乙一報皇仁就等於破釜沉舟,有幾多人敢博?藝高人膽大嘅好大機會自行入咗 ...

我識有朋友(不是西區)去年真係搏到盡,乙1選他區幾個位的band 1頭,又係搏人地唔敢揀。最後係派左去第四志願,收到派位證大人小朋友都失望到極點,之後四出叩門都無回音!

所以,搏到盡的話要有心理準備承受到最壞後果!

王家爸爸  呢個策略只可以係比較強既區用。   發表於 16-11-23 10:10
elbar  喺EK 奧XX 教人派位策略   發表於 16-11-22 15:56

IloveJJ 發表於 16-11-22 14:49
所以,我想知你識既抽到英皇既,係第幾名囉!我就係想知,其實有幾多真Band 1
...

可惜我無見過阿仔同學嘅成績表,唔知佢哋考第幾名。級頭十就係人都知,其他嘅,我冇問,佢哋唔講,又點知道?阿仔最好果3個同學我都只係知兩個20名內,一個B2,其他嘅邊個1A1B都大概會知,1C以後就更冇乜idea了!

hkpapa852  20名內係B2? 邊間? 可否PM我?  發表於 16-11-22 22:00

回覆 Band5 的帖子

hkpapa852  20名內係B2? 邊間? 可否PM我?   發表於 1 小時前

3個同學我都只係知兩個20名內(~1A/B),第三個B2

cheukcheukma 發表於 16-11-22 15:48

我識有朋友(不是西區)去年真係搏到盡,乙1選他區幾 ...

以中西區抽獎嚟講,所有B1男生都得一個機會抽入1A中學,乙一揀任何一間都有機會但冇絕對把握,乙二揀任何一間都機會渺茫,但未必死硬。我當時選擇係乙一SJC乙二QC,唔係因為想博,而係以我分析呢個係最佳選擇!

有冇風險,當然有,但我嘅分析係風險比其他選擇為低!

我唔係叫其他人跟我,只係提供我以前嘅分析俾大家分享,唔明白,唔肯定或者唔同意嘅,歡迎討論!只要知道任何選擇嘅結果都係要自己承擔!

升中想進取定保守,確係好難決定!博衰咗都有保險嘅,就可以進取啲,又或者1A而扣門有信心嘅,進取啲又何妨!真係要小心分析!

sky_walk 發表於 16-11-22 10:22
兩間學校既要求唔同,邊間難入啲,其實好睇小朋友。

cheukcheukma  表達力好的小朋友對KC面試會有利,KC考的是日常應對。中英數實力強的對SJC面試有利,SJC考的是學術。   發表於 16-11-23 10:24

IloveJJ 發表於 16-11-23 10:56
原來KC考表達能力,SJC反而考學術?咁真係要重新考慮下啦!請問SJC考咩呢?
另外,你揀那些學校中,還有那 ...
其實兩間都考表達能力,SJC比較注重個人既表達能力,對有能力單獨應對問題既小朋友比較有利。KC比較注重係群體裡面既表達能力,對可以喺一組人裡面特出自己既小朋友比較有利。

aeiou_drm  But not too aggressive in group interview.  發表於 16-12-6 18:30