用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇vs皇仁
go

英皇vs皇仁 [複製鏈接]

仔仔中英文比較好, 數學相對冇咁突出, 選邊間啱d?

elbar  英皇   發表於 16-11-14 19:26
   14    0    0    0

wtma 發表於 16-11-14 13:07
睇數學有幾唔突出,但係一定KC無QC咁唔啱。

你意思係QC理科更勁?

aeiou_drm  But KC's boys also very good at Maths  發表於 16-12-6 18:24
王家爸爸  Yes  發表於 16-11-15 10:04

wtma 發表於 16-11-14 13:07

你情況同我仔好相似,都係中英較好,數就普通,我仔因此呈分名次不太前,不敢試皇仁。我上年自行幫仔選左英皇 、聖若瑟。最後仔自行入左英皇。(仔兩次呈分考級頭10內,但面試表現出色,入學後面試老師仍記得佢,言談間告知仔是自行取錄)我校亦有級頭10但不被取錄的,可能問題在面試表現。

vckchoy  KC interview 50%  發表於 16-11-16 05:11
王家爸爸  英皇係群鬥,好睇隊友;聖若瑟係單打獨鬥,睇自己實力。   發表於 16-11-15 10:12

cheukcheukma 發表於 16-11-15 08:18
你情況同我仔好相似,都係中英較好,數就普通,我仔因此呈分名次不太前,不敢試皇仁。我上年自行幫仔選左1 ...
英皇主要係小組面試,好睇組內小朋友既性格,如果組內有個太多言既小朋友可能會影響全組人既表現,變成個個無運行。另外,如果組內小朋友合作得好,對啲比較鵪鶉既小朋友比較不利。

cheukcheukma  沒機會發言。我們就乘機教他搶話會倒扣分,及下次遇到同樣事情時,如何切入及誘導其他組員發言。   發表於 16-11-15 14:28
cheukcheukma  面試SPC是就是同組有一個由頭到尾搶著發言的組員,阿仔雖然勉强爭取到發言機會,但他說有部分人因此完全沒   發表於 16-11-15 14:27

王家爸爸 發表於 16-11-15 10:10
英皇主要係小組面試,好睇組內小朋友既性格,如果組內有個太多言既小朋友可能會影響全組人既表現,變成個個 ...
其實小學本身有無D面試訓練, 教D多咀小朋友面試技巧, 唔好累街坊? 其實小朋友知唔知自己衰時仲累埋其他人?

little_yolky 發表於 16-11-15 10:13
其實小學本身有無D面試訓練, 教D多咀小朋友面試技巧, 唔好累街坊? 其實小朋友知唔知自己衰時仲累埋其他人?  ...
我估小學本身既面試訓練,只會教個人面試應該注意既野,小組面試技巧其實比較難教。

王家爸爸 發表於 16-11-15 10:17
我估小學本身既面試訓練,只會教個人面試應該注意既野,小組面試技巧其實比較難教。 ...
所以最憎小組面試!我阿女好被動, 踢一踢, 郁一郁果D。

王家爸爸 發表於 16-11-15 10:17
我估小學本身既面試訓練,只會教個人面試應該注意既野,小組面試技巧其實比較難教。 ...
我小朋友間小學唔會教面試...都唔想你外逃
但平時既教學模式...已可以令佢地係面試有DD優勢...據其他家長前輩分享...小組仲岩咀型~~~

little_yolky 發表於 16-11-15 10:13
其實小學本身有無D面試訓練, 教D多咀小朋友面試技巧, 唔好累街坊? 其實小朋友知唔知自己衰時仲累埋其他人?  ...

我是這樣作面試準備的,希望可以幫到大家。我為兒子報了6間直資作面試的練習,每次都吩咐兒子盡力去應付,出來後詳述面試的容及他如何作答,以方便我們給予意見及下次遇到同類情況的應付方法。果然,見了幾次後,他的技巧已經漸見成熟,到他最後兩個主打菜時,他已能輕松應付。

首先是SJC的面試,他英/數及個人問題方面都表現不錯,是中文的成語部分做得不太好,但大部分的考生出來都很難/唔識,結論是做得不好的不止他,所以我也就放心了!

最後的KC面試,分了中文個人及小組討論,英文個人及小組討論。他出來後討論的題目較淺,所以他自覺表現不錯,當然我並不因此而放心,追問他面試的詳情及他的對答容,發現他果然有吸收累積回來的經驗,小組討論時,雖遇到較沈默的組員,但他就發揮了領導的才能,引導了整個討論,既沒由頭講到尾,又能適時引領組員發言,最後還做了總結。小兒還,他在面試期間瞄到考官的計分表,他各項目的分數均是同組最高的。

果然,放榜當天他Whatsapp傳來的派位證,正是他的首至願KC

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-11-15+10:13

原帖由 cheukcheukma 於 16-11-15 發表
我是這樣作面試準備的,希望可以幫到大家。我為兒子報了6間直資作面試的練習,每次都吩咐兒子盡力去應付, ...
👍🏼,當直資收你仔時有沒有覺得好糾結?

cheukcheukma  比你講仲曬。 好彩無意外,否則,可能最後要叩返自行1及2的門  發表於 16-11-18 15:24
王家爸爸  我估DBS收可能會覺得好糾結,其他應該唔會。   發表於 16-11-17 09:22

回覆 moon.ng 的帖子

無,因為取錄小兒的直資都是B1B的,我們想搏B1A,所以很快可以做決定。當時有擔心如果DBS收的話,就很難做抉擇了。幸好沒有被取錄

英皇12月17日開升中簡介會,有興趣去就上學校網站download報名表喇~!

好多謝各位的意見, 特別係cheukcheukma .

下月去聽下簡介會....  

wtma 發表於 16-11-19 10:54
好多謝各位的意見, 特別係cheukcheukma .

下月去聽下簡介會....

不客氣!我上年也是在此取經,小兒才順利升讀心儀學校。所以都希望能以過來人身份幚返別人~

cheukcheukma 發表於 16-11-15 08:18
你情況同我仔好相似,都係中英較好,數就普通,我仔因此呈分名次不太前,不敢試皇仁。我上年自行幫仔選左1英皇 、2聖若瑟。 ...

謝謝你的分享

請問你自行選1英皇,2聖若瑟,有沒有考慮過統一派位時校網的因素?

我仔中西區,打算自行1聖若瑟,2英皇,考慮到統一時聖若瑟中西區只有12個位,比英皇少很多. 反而部署統一時1英皇,不知我的理解是否正確

Gogojuly 發表於 16-11-20 12:14
謝謝你的分享

請問你自行選1英皇,2聖若瑟,有沒有考慮過統一派位時校網的因素?

我是跨區的,所以無得部署!仔喜歡kc多於SJC,所以按其喜好去選擇!

cheukcheukma 發表於 16-11-20 13:14
我是跨區的,所以無得部署!仔喜歡kc多於SJC,所以按其喜好去選擇!
謝謝回覆
‹ 上一主題|下一主題