用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我嫂話我好變態
樓主: bb鼠
go

我嫂話我好變態   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-11-17 10:55
可能得閒得滯!
但佢話自己好忙喎, 仲成日點99去幫佢做家務。

little_yolky 發表於 16-11-17 10:47
係呀, 阿女有個同學仔, 佢媽媽應該係新移民FTM, 因為說話有口音。佢仔仔都聽話, 成績都好的。有一日有個英 ...

新移民有D係谷得仲癲過香港人,我覺得有部份原因是心理上唔想輸比香港人,佢哋亦特別鍾意問人成績,樣樣都去比較,香港家長就算傾下成績都客客氣氣,唔會太比說話人哋聽,但佢哋一聽到你小朋友無佢嗰個咁高分,就會多多說話你聽。有品嘅家長當然都有的,但真係好怕嗰D乜都計住算住嗰D

Bobo1210  你唔好答佢咪得!理得佢⋯  發表於 16-11-17 12:52

IloveJJ 發表於 16-11-17 11:25
認同!我也常常提醒自己,孩子是孩子,不要把他的一切當成自己的成就。

所以我現在找兼職,也是讓自己不會 ...
吓? 阿仔就嚟升小五, 要搏殺你走嚟搵兼職?

IloveJJ 發表於 16-11-17 12:00
細仔今年升咗小學,日頭好得閒嘛!都係上午去教下playgroup啫,唔大影響。不過,上次阿仔測驗放早 ...

我哋大人返工,老細唔係公司的話,都會hea下先啦,何況小朋友

MASAYA  呢個時間上黎既打工仔女就係最佳例子   發表於 16-11-17 14:16
IloveJJ  咁又係!  發表於 16-11-17 13:58
Felix223    發表於 16-11-17 12:32

wan_sosin 發表於 16-11-17 12:25
我哋大人返工,老細唔係公司的話,都會hea下先啦,何況小朋友
今年學校減咗測默次數, 但範圍就多咗, 呢兩個禮拜好慘, 連續有中英默書(佢哋學校好少咁的), 仲要係背默。噚日終於拼完英默, 夜晚爸爸好心提阿大:下星期中文要背默喎, 記得溫書。點知阿大話:一早就背咗了!爸爸當堂O咗咀。佢好感慨點解大既同細既可以差咁遠咁遠。細果個聽日默書, 今日仲未溫好。唉!

little_yolky 發表於 16-11-17 13:59
今年學校減咗測默次數, 但範圍就多咗, 呢兩個禮拜好慘, 連續有中英默書(佢哋學校好少咁的), 仲要係背默。噚 ...

每個人特質唔同,個世界先精采,個個做嘅野講嘅野一樣,就會好悶蛋,仲有乜計好傾! 讀唔讀到書,其實無乜定率,從細到大都好認真好勤力嘅典形成功例子當然多,成績上上落落,唔覺唔覺又入到大學,都聽唔少! 你大女好生性,是模範學生,細女其實好正常,好多小朋友都有類似情況

回覆 little_yolky 的帖子

教圖係出版社, 樓主本教圖 , 我地一般係長假期會派返來做.
高階比進階深點吧.
初小時,我記得係用進階, 現在用高階.
我仔校當功課咁做, 老師唔改的, 大家同學一齊對答案.

回覆 wan_sosin 的帖子

好似我咁, 無可能不停做家務, 都會坐下追韓劇。

little_yolky    發表於 16-11-17 16:07

回覆 little_yolky 的帖子

當然要找兼職, 我都揾了份。 出吓去, 好過成日對屋企, 不過我是問左個女先, 佢support我, 我先去做。  所以其他人反對我, 我都無理佢地。
樓主個女的schedule完全好正常, 我女星期六是由早出到晚。

wan_sosin 發表於 16-11-17 14:12
每個人特質唔同,個世界先精采,個個做嘅野講嘅野一樣,就會好悶蛋,仲有乜計好傾! 讀唔讀到書,其實無乜 ...
因為我第一個小朋友咁樣, 我自己細個都係咁樣, 所以我一直覺得勤勤力力咁先係正常, 其實以前個社會真係咁先係正常.........點知, 個世界响不知不覺間變咗............原來, 阿細响現世代係好正常既小朋友, 一D都唔係差到無朋友.......真係好感慨。再入中學帖睇下, 原來升中家長都仲要幫手check功課、預默、教測驗點溫, 係好正常既事嚟........我仲未接受到。當初, 阿細要出去補phonics, 阿大要出去補oral, 今年阿細仲要補埋數研, 我都好難過到自己果關, 點解我D細路要差到出去補習...........原來, 阿大同我講, 同學個個都補習的, 班入面得佢一個咁閑唔補習, 原來, 不知何時開始, 補習已經係常態了。唉!阿細咁樣, 練精學懶, 第日大個點做人!唉!

bb鼠 發表於 16-11-16 16:42
因為我屋企附近無書局,佢住官塘又FTM, 咁我叫佢行開幫我睇下有無學林數學,但佢問我要不要買果日既前一日 ...
好明顯, 你阿嫂其實背後有做嘢嘅, 不過唔認得嚟又要大大聲聲話你變態, 無非係想製造一個假象, "嗱, 我一D都無谷個囡架, 但係成績好過你個囡囉, 雖然你已經俾咗咁多練習俾個囡做......", 講白D咪即係互相比較, 踩低人抬高自己, 自我感覺良好......

little_yolky  最憎呢D人。  發表於 16-11-17 16:23

再衰D講句, 我覺得你阿嫂好有機心囉....

vpo0615 發表於 16-11-17 16:19
再衰D講句, 我覺得你阿嫂好有機心囉....

佢份人成日搵人著數,表面就講到好好咁
以前佢有2個小朋友,我1個,過年我封50x4利是俾佢,但佢只俾我20x2.....
果時佢未做FTM,我介紹佢同我一間公司做,有一日佢話我:乜你封20蚊俾我d仔女咁少?我話你都係俾20我,你想我俾幾多你?佢即時發難話:唓~利是呢d你哥攪嘅⋯⋯唔關我事

little_yolky 發表於 16-11-17 16:15
因為我第一個小朋友咁樣, 我自己細個都係咁樣, 所以我一直覺得勤勤力力咁先係正常, 其實以前個社會真係咁先 ...
係常態,但唔代表正確,所謂主流,唔考慮就跟係人云亦云,正唔正確要視乎自己價值觀同情況,個個補習自己一定要報?有需要咪補,冇需要咪唔補,冇需要都補唔覺好笨?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bb鼠 發表於 16-11-17 16:28
佢份人成日搵人著數,表面就講到好好咁
以前佢有2個小朋友,我1個,過年我封50x4利是俾佢,但佢只俾我20x2 ...
真係難為你仲肯同佢social咁多, 如果俾著我, 我會咩都唔講佢知, 佢問到就hea答耍走佢!

MASAYA  我都係咁話  發表於 16-11-17 16:36

vpo0615 發表於 16-11-17 16:33
真係難為你仲肯同佢social咁多, 如果俾著我, 我會咩都唔講佢知, 佢問到就hea答耍走佢!
...

鬼叫我女鐘意同佢女玩咩.....
咁我d朋友嘅小朋友,一係就中幾,一係bb,得佢一個同我差不多.....咪傾下囉

MASAYA 發表於 16-11-17 16:29
係常態,但唔代表正確,所謂主流,唔考慮就跟係人云亦云,正唔正確要視乎自己價值觀同情況,個個補習自己一 ...
我個人好隨波逐流架, 只要跟大隊就得, 見到阿細原來同一般小朋友差唔多, 唔係特別曳, 咁我又感覺良好, 無迫佢咁緊了。反正有間唔錯既聯繫, 咁緊張做乜?
‹ 上一主題|下一主題