用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我嫂話我好變態
樓主: bb鼠
go

我嫂話我好變態   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 16-11-14 13:53
聽到親友的評論,反省吓系好事。但你女小五,甘樣的安排,點講都唔系變態。

見到小朋友的不足,想辦法幫她 ...

我之前果4年係臨考試先谷,上年發覺唔掂,所以今年係晚晚睇功課,起碼一早知道女有咩唔識可以早些幫佢

Jane1983 發表於 16-11-14 13:53
聽到親友的評論,反省吓系好事。但你女小五,甘樣的安排,點講都唔系變態。

見到小朋友的不足,想辦法幫她 ...

好在呢度有人支持下,我每日放工都仲要花一個鐘去睇功課同教仲俾人話變態

Binlojai  唔使理外人講咩, 最緊要老公諗法一致, 個女又OK... 唔需要太上心~  發表於 16-11-22 10:55

你嫂個囡幾年班?
我覺得 三年班同四年班的心態已不同.你嫂應該未到緊張的階段.

我初小時真係要求低啲. 但今年小四開學後, 我發覺自己不自覺地開始想谷個仔, 俾多咗練習個仔做,見到身邊同學仔多咗在外補全科, 心情開始緊張
我仔今朝仲同我講, 幾時考試, 三年班下學期大考覺得唔夠時間溫書, 這個學期要預多啲時間  都唔知係未我的情緒影響到個仔了

babywoman 發表於 16-11-14 14:33
你嫂個囡幾年班?
我覺得 三年班同四年班的心態已不同.你嫂應該未到緊張的階段.

我嫂個女今年小四
佢地幾時開始溫書,我唔知係(emoji)我定真,每次都前幾日先溫,但係又80幾90分,又話佢女只係好彩出正佢識嘅⋯⋯
我女考試我通常早一個月溫,開頭做多d練習,到考之前一星讀默書、睇課文
其實我都有諗女洗唔洗補習,不過我問過我d以前有幫人補習嘅同事,同事講補習都是做練習,如果我俾女肯做而我又教到係唔需要補

Binlojai  其實.. 小學考試前幾日先溫而又應付到, 一D都唔出奇~ 個個人學習方式唔同啫...   發表於 16-11-22 10:58

bb鼠 發表於 16-11-14 13:58
可唔可以講係咩apps
其實冇乜特別,只是enforce d steps,我只是在app store 搵free 個d,唔啱就del

MrBeast 發表於 16-11-14 14:47
其實冇乜特別,只是enforce d steps,我只是在app store 搵free 個d,唔啱就del

去Apple store 可以打咩search呢?

MrBeast  通常我用英文,Eg 乘數就打multiplcation  發表於 16-11-14 16:03

回覆 bb鼠 的帖子

如果你嫂囡間學校啲嘢淺, 可能真係考試前幾日溫就得高分. 但可能升中入band 1 的% 會少啲.

唔同學校 唔可以比較. 做自己就得, 唔駛理人.

自己搞得掂, 當然自己搞.
舊年小三上學期, 有個同學仔媽咪叫我仔一起去返操卷班, 頂, 1.5小時做一份卷, 貴到呢 , 又唔見有乜效果, 還不如我自己出卷俾仔做. 上咗四堂就冇交錢上了.

回覆 IloveJJ 的帖子

操卷會操往年同校的考試卷.
但冇可能考類似的.特別中英,  揾笨了.

如果要操做卷速度,或者有少少效果吧,但我仔又未至於要操速度. 所以, 計落唔抵.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我睇完,一d都唔覺得辛苦喎... 起碼每日早早完成,weekend仲有得玩,幾好呀!

恐龍家

人比人, 比死人; 反正兩個小朋友嘅級別, 學校又唔同; 就算真係同一級別同一間學校, 咁小朋友嘅資質/性格唔一樣吖嘛, 就算係親戚, 我認為都唔應該評論人哋嘅教仔方法.

babywoman 發表於 16-11-14 14:56
回覆 bb鼠 的帖子

如果你嫂囡間學校啲嘢淺, 可能真係考試前幾日溫就得高分. 但可能升中入band 1 的% 會少 ...

我嫂女讀油塘基法,其實大校(6班每班30幾人)d卷會淺嗎?

babywoman 發表於 16-11-14 14:56
回覆 bb鼠 的帖子

如果你嫂囡間學校啲嘢淺, 可能真係考試前幾日溫就得高分. 但可能升中入band 1 的% 會少 ...

其實操卷班幾$

回覆 bb鼠 的帖子

我對此校不熟悉.但開得六班, 屬受歡迎的學校. 再按香港爸爸的數據, 升中一band 1 約四成, 照計不會太淺.

咁可能你嫂囡有小聰明, 唔駛點溫可取不錯的分數.

小曳人 發表於 16-11-14 16:13
我睇完,一d都唔覺得辛苦喎... 起碼每日早早完成,weekend仲有得玩,幾好呀!

...

因為我唔知星期六、日會唔會去街,所以我要女星期5做哂功課
星期六有玩、做練習、學琴、午睡,隔星期去圖書館
星期日就對功課,有默書就星期日溫,夜晚去婆婆度食飯

回覆 bb鼠 的帖子

冇記錯, 四堂好似600左右, 不 是太記得.一年前了.

babywoman 發表於 16-11-14 16:59
回覆 bb鼠 的帖子

我對此校不熟悉.但開得六班, 屬受歡迎的學校. 再按香港爸爸的數據, 升中一band 1 約四成 ...

佢成日話佢女係好彩囉⋯⋯

babywoman 發表於 16-11-14 17:02
回覆 bb鼠 的帖子

冇記錯, 四堂好似600左右, 不 是太記得.一年前了.

$150 一堂個半鐘....
不過無進步又嘥時間

回覆 bb鼠 的帖子

係.俾份卷你做, 做完個老師改卷, 有話俾你聽錯邊啲. 一個老師對六七個學生, 講對錯都要半個鐘或以上, 所以, 一堂只可以做一份.

我覺得對於我仔來講冇乜用, 可能有人有用的.否則, 操卷班就不會開得如此"街知巷聞"

引用:回覆+bb鼠+的帖子 係.俾份卷你做,+做完個

原帖由 babywoman 於 16-11-14 發表
回覆 bb鼠 的帖子

係.俾份卷你做, 做完個老師改卷, 有話俾你聽錯邊啲. 一個老師對六七個學生, 講對錯都要 ...
好多小學一上P5份卷就唔可以帶返屋企,我成日有興趣知補習社D卷有乜計可以係針對性去操

‹ 上一主題|下一主題