用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我嫂話我好變態
go

我嫂話我好變態   [複製鏈接]

女小五,重組句子、閲讀理解、數都唔好,平日如果功課少6點前完成我又check埋會俾一頁練習佢做,講緊幾題,限時10-20分鐘,如果要默書都唔會俾
星期五我女會做哂功課,然後星期六早上去興趣班(體操佢自己㨂的),放學做2篇練習然後瞓下全日仼玩,星期日就多數朝早老豆帶佢去踏板車
咁....我嫂話我叫我俾返個快樂童年亞女,又話佢女如果知道表姐要咁佢一定覺得佢媽好好
   1    0    0    0

bb鼠 發表於 16-11-14 11:34
女小五,重組句子、閲讀理解、數都唔好,平日如果功課少6點前完成我又check埋會俾一頁練習佢做,講緊幾題, ...

你真係好變態, 做一頁練習俾20分鐘咁多, 小五喇, 要快而準, 慢而準都唔得, 你諗下, 一頁要做20分鐘, 咁考試點算。

你阿嫂好多事。其實, 阿女無投訴咪得囉, 我阿女們星期六上興趣班分別係朝9晚6同朝10晚5的。星期日就每人補一個鐘, 平日就學游水一個鐘, 其中一個就芭蕾舞一個鐘, 無辦法, 芭蕾舞考試一星期要跳兩堂。以前平均一兩個月就要表演一次, 依家俾我cut晒了, 一年只表演三四次。

其實每個小朋友都唔一樣, 你阿嫂覺得既快樂童年, 俾佢阿女好了, 我哋只要知道自己唔好過咗火位就得了。

little_yolky 發表於 16-11-14 11:54
你真係好變態, 做一頁練習俾20分鐘咁多, 小五喇, 要快而準, 慢而準都唔得, 你諗下, 一頁要做20分鐘, 咁考 ...

其實我指的一頁是一課,佢限20分鐘我咪20分鐘
我嫂女小四,成日同佢女講表姐好勤力㗎⋯⋯又話我女同過佢女講自己辛苦
我問我女有咁同表妹講過?佢話無。咁我問佢辛唔辛苦?女話唔辛苦只是有時有點攰⋯⋯不過媽媽這是理所當然的。我問佢咩理所當然?女話因為知道自己要考呈分試,所以要多做練習

bb鼠 發表於 16-11-14 12:00
我嫂女小四,成日同佢女講表姐好勤力㗎⋯⋯又話我女 ...
長假期抽小小時間同佢relax一下, 好似話, 六年級復活節都可以去下短線旅行的。就算3日2夜去下澳門都好。我大女小四, 都係好勤力的。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-11-14+11:54

原帖由 bb鼠 於 16-11-14 發表
我嫂女小四,成日同佢女講表姐好勤力㗎⋯⋯又話我女 ...
親戚之間最忌指指點點,就算兄弟姊妹都係咁話,講來傷感情。再加上自己有自己一套,自己覺得work唔代其他人都要照跟。口爽爽加句咀真係要戒,講者無心聽者有意,我都要引以為戒。回樓主,同囡囡傾傾學習模式,陳列利害,大家夾好就行,唔好理人,最重要係你囡接受而方法work就得了。

little_yolky 發表於 16-11-14 12:14
長假期抽小小時間同佢relax一下, 好似話, 六年級復活節都可以去下短線旅行的。就算3日2夜去下澳門都好。:fu ...

5年班咋....去玩未諗到咁遠
暑假應該會去泰國5日
我女中、英文唔抗拒做,但數好抗拒

小五仲童年?下學期呈一law wor

bobbob    發表於 16-11-14 13:03
little_yolky  咪係囉。  發表於 16-11-14 12:41

suzuki12 發表於 16-11-14 12:19
親戚之間最忌指指點點,就算兄弟姊妹都係咁話,講來傷感情。再加上自己有自己一套,自己覺得work唔代其他人 ...

我女係要我逼佢的,佢自己唔會自動自覺
我話亞嫂你女天資聰敏咪唔洗點做,佢話佢女學校比較淺囉⋯⋯
我老公話亞嫂佢自己唔理唔代表人地都唔理。
但我嫂成日話我女無補習係咁上下㗎啦,乜我要求咁高,個女好辛苦
乜宜家講到補習好似食飯咁人人都要去....

MrBeast 發表於 16-11-14 12:27
小五仲童年?下學期呈一law wor

係呀,所以我打算睇下女上學期有咩唔掂再幫佢
我宜家睇緊聖傑靈我嫂又話佢打算呢間

bobbob  你女入咗咪可以話佢知好唔好囉  發表於 16-11-14 13:09

醒目開學勳章

女小五,重組句子、閲讀理解、數都唔好,平日如果功課少6點前完成我又check埋會俾一頁練習佢做,講緊幾題, ...
你要求個女做多啲exercise都正常,我覺得係我仔變態,佢話學校數學淺得滯,叫我出啲exercise比佢上堂做,要迫我做功課

Felix223    發表於 16-11-17 10:46

bobbob 發表於 16-11-14 13:08
你要求個女做多啲exercise都正常,我覺得係我仔變態,佢話學校數學淺得滯,叫我出啲exercise比佢上堂做,要 ...

叫我女做數慘過死
佢成日遊魂,錯咗叫佢再做又識
呢排學分數乘法,佢好亂

回覆樓主:

搏殺階段係禁㗎嘞~比你女更忙既大有人在……無話啱唔啱,只不过要面对現实就要跟个遊戲規則啫~

唔覺得! 快樂童年?入唔到Band 1又有幾快樂?

bb鼠 發表於 16-11-14 13:19
叫我女做數慘過死
佢成日遊魂,錯咗叫佢再做又識
呢排學分數乘法,佢好亂
之前我download左些+-*除apps,佢常games咁玩完全不抗拒,你睇下有冇d適合小5,6的

我會放長雙眼睇吓妳阿嫂日後點俾"快樂童年"佢個個女, 記住上嚟報料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聽到親友的評論,反省吓系好事。但你女小五,甘樣的安排,點講都唔系變態。

見到小朋友的不足,想辦法幫她,系負責任家長的表現。

Yanamami 發表於 16-11-14 13:31
搏殺階段係禁㗎嘞~比你女更忙既大有人在……無話啱唔啱,只不过要面对現实就要跟个遊戲規則啫~ ...

我都同亞嫂講我已經對女好悠,人地一年班果d連星期日都要去補習
不過可能佢未到5年班唔緊張啦⋯⋯但是你先管好自己個女先囉我同我女都唔覺得有問題佢就成日係我媽面前多多嘢講

Yanamami  由得佢~  發表於 16-11-14 14:00

MrBeast 發表於 16-11-14 13:45
之前我download左些+-*除apps,佢常games咁玩完全不抗拒,你睇下有冇d適合小5,6的 ...

可唔可以講係咩apps

hkpapa852 發表於 16-11-14 13:52
我會放長雙眼睇吓妳阿嫂日後點俾"快樂童年"佢個個女, 記住上嚟報料
...

佢仲話佢揀聖傑靈喎
其實我已經同佢講我唔變態,我只是有要求,我唔會好似佢女咁測驗考試前1-2日先溫
‹ 上一主題|下一主題