用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我嫂話我好變態
樓主: bb鼠
go

我嫂話我好變態   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 16-11-15 16:44
咪話拍馬都追唔上佢女囉,與其妳一家無癮,不如一齊無癮,公平d
佢阿爸阿媽衰啫, 唔好搞到D小朋友。

little_yolky 發表於 16-11-15 17:23
同返佢爹娘講啫
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bb鼠 發表於 16-11-15 16:46
我成日答佢你女天資聰敏嘛⋯⋯你就發達啦,我辛苦命
如果阿女响身邊, 我絕對唔會咁講。因為小朋友唔一定識聽反話, 佢會以為自己真係無咁聰明。當佢以為自己唔聰明, 就真係會變得唔聰明了。所以, 响阿女面前, 我一定讚兩個小朋友係最乖、最叻、最勤力既。

MASAYA 發表於 16-11-15 17:27
同返佢爹娘講啫
次次飯局至會見到佢兩公婆, 全部人都會坐齊响度。唔係要同62、99食飯, 鬼得閒見佢哋咩。

little_yolky 發表於 16-11-15 17:22
真係諗起就氣頂。

暑假有一次飯局, 爺爺問小朋友讀書讀成點。阿女答好好, 同爺爺講攞咗個獎。咁佢哋就即刻 ...

呢類人又真係極度討厭!睇怕就算上到月球,都會話要去到火星先叫犀利,去到火星,要變成再造人先可稱得上為一個「人」!
都係叫佢哋返火星住把啦!

little_yolky 發表於 16-11-15 17:30
次次飯局至會見到佢兩公婆, 全部人都會坐齊响度。唔係要同62、99食飯, 鬼得閒見佢哋咩。 ...
咁簡單講句「大家咁話」,好好睇睇,和平共處
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 little_yolky 的帖子

呢個大伯娘,幾十嵗人都唔化的。咪話自己子侄,街外人都唔會甘樣打擊小朋友啦。
心胸甘狭窄,唔好出街見人,躲係屋企算啦!

little_yolky 發表於 16-11-15 17:22
真係諗起就氣頂。

暑假有一次飯局, 爺爺問小朋友讀書讀成點。阿女答好好, 同爺爺講攞咗個獎。咁佢哋就即刻 ...
真是家家有對難頂親戚

little_yolky 發表於 16-11-15 17:23
dont speak too soon,過多幾年個小朋友可能學哂佢父母的口吻

bb鼠 發表於 16-11-14 11:34
女小五,重組句子、閲讀理解、數都唔好,平日如果功課少6點前完成我又check埋會俾一頁練習佢做,講緊幾題, ...

我又覺得樓主一D都唔變態喎!我個仔K2,平日冇功課做都比2、3版worksheets 佢做,又唔過份。每日做少少好過一次過先堆埋一齊做。唔使理人點講

IloveJJ 發表於 16-11-15 20:14
我都唔會咁講,費時自己細路覺得自己好辛苦。如果佢話佢點樣唔駛讀,都考得好,咁我咪話:「可能你哋學校淺 ...

我whatsapp講咋

Felix223 發表於 16-11-15 20:17
我又覺得樓主一D都唔變態喎!我個仔K2,平日冇功課做都比2、3版worksheets 佢做,又唔過份。每日做少少好 ...

反而細仔k2我已經無乜點理佢
女呈分緊要d

little_yolky  吓?阿仔只係K2咁用唔到家姐個必收生位囉!  發表於 16-11-16 12:27

係咪下學期開始要補習呢?

bb鼠 發表於 16-11-16 10:05
反而細仔k2我已經無乜點理佢
女呈分緊要d

放鬆D!你真的一D唔怪獸,小朋友如果連基本的學習態度都做唔好,升中知味道。D親朋戚友無需理會佢地點講。

Felix223 發表於 16-11-16 10:11
放鬆D!你真的一D唔怪獸,小朋友如果連基本的學習態度都做唔好,升中知味道。D親朋戚友無需理會佢地點講。 ...

其實照我平日睇功課阿女唔係唔識的,但測驗考試就唔高分....
數學衰大意多,計錯叫佢再計就啱
咁其實補習幫唔幫到?平日俾練習佢唔識做我可以教佢,佢都受教

little_yolky  全世界細路都係衰大意,小心果D入咗頭10了。  發表於 16-11-16 12:27

如果你係FTM, 應該不用花$外補, 比多耐性, 明白數學呢科有D人本身天生比較弱..大意要呢方面著手, 教佢首先理解成條題目問咩, 千萬唔好心急...一心急就答錯, 訓練下耐性, 多D 用思考. 會改善.
如果真係working mom, 只是數學CONCEPT比較差, 我唔PREFER小學外補, 不過真的無其他方法,重點補習. 起碼有人跟一跟

Felix223 發表於 16-11-16 10:50
如果你係FTM, 應該不用花$外補, 比多耐性, 明白數學呢科有D人本身天生比較弱..大意要呢方面著手, 教佢首先 ...

我要返工呀,不過早放工,5點幾可以返到屋企
問過老師都係話只有操,做多d....
就係呢幾本嘢,我嫂話我變態

Felix223  話時話, 我都要去買反本小一數學補充研究下比阿仔  發表於 16-11-16 11:12

bb鼠 發表於 16-11-16 10:55
我要返工呀,不過早放工,5點幾可以返到屋企
問過老師都係話只有操,做多d....
就係呢幾本嘢,我嫂話我變 ...

正常!如果要入聖傑靈一定要穩守全校B1, 喺觀塘區多數女生會選呢間或藍田聖保祿,不過藍田聖保祿比較難入!
當年我小四開始已經咪又係不停操呢D中英數 exercise! 方向正確!

‹ 上一主題|下一主題