用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你叫咩名呀?
go

你叫咩名呀?

我個小朋友2014/11細B (BOY)
學野算快.
識A-Z (間中會'NO'亂 M/W )
1-10 (中英日都OK)
顏色(中英都OK)
---------------------------------------------------------------------------
報了6-7間,IN了4間.
間題來了:
1. 佢INTERVIEW時,坐唔定, 一定走來走去....點算好?
    果一刻我應該去捉住佢? (有D學校又話唔PREFER PARENTS太過INVOLVED)
    定係由老師叫返佢回來好D?

2. 老師問'小朋友 ,你叫咩名呀?'
    我個仔話: 唔記得/唔知道/I DON'T KNOW
    其實我平時都知佢鍾意玩野.....我已經同佢講好多好多次, 用食又試過, TUM又TUM過, 都係禁..
    我應該點好???

回覆:legoisland2005 的帖子

阿仔現在有返緊pn嗎?

平時坐唔坐得定?

回覆 nyip 的帖子

not yet ar,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.he is end of Nov Bwill go on Dec01~~~

回覆 kissleung 的帖子

平時坐唔定!!!!!!!!!!!!
又唔知點TRAIN UP佢好。。

回覆 legoisland2005 的帖子

幼稚園K1睇重小朋友坐唔坐定,加合唔合作, 多過識唔識答問題.
不過是11月細B, 如今年不太理想,可讀多一年PN/K1, 重點培訓一下, 應可大幅改善.

回覆 dannynch 的帖子

幼稚園K1睇重小朋友坐唔坐定,加合唔合作, 多過識唔識答問題.--->>>> I totally understand and i totally know ~~~~~~~~~~~~~
If I am the teacher also will choose some cooperate kids for sure

But I really dont know how to train him up...
Hit him -- tried
Hug him and tell nicely -- tried
use snacks ---- tried

haha,.,..,.... any other method??

NOW I only hope teachers in school assist him (when he go to school in Dec)

我囡本來都好唔合作, 最後我用左以下方法, 你可以試下:

interview 前幾日開始洗佢腦, 話過2日返 playgroup, 老師會問你問題, 如果你乖, 坐好, 笞晒 d 問題, 老師就會送禮物 / 玩具比你 .... 問佢想唔想 .....

最終我囡係對上2次 interview 真係好合作, 答晒老師問既問題.   希望幫到你.  Good luck !

有D人醒目自我D,從自己經歷跌碰中成長,不太受教或聽完自己腦中過濾思考過先,你想train佢咩野?

回覆 junnieip 的帖子

interview 前幾日開始洗佢腦, 話過2日返 playgroup, 老師會問你問題, 如果你乖, 坐好, 笞晒 d 問題, 老師就會送禮物 / 玩具比你 .... 問佢想唔想 .....

===己用了。。。 無效!!!
我自己BRING左一個TOMICA新車。。(佢最LIKE車)
打算IN完比佢, 話係老師話佢好叻喎。。。送比佢。。
我之前同佢講,我知道做得好。。。老師有獎品架。 好似車車呀。
你想唔想要??

佢話:!!!!!!!!!!!!!!!唔想!!!!!!!!!!!!!!!!

當然我仲不停鼓勵佢。。

結果: FAIL啦~

回覆 babemi 的帖子

有D人醒目自我D,從自己經歷跌碰中成長,不太受教或聽完自己腦中過濾思考過先,你想train佢咩野?

--> 佢唔係醒目果TYPE架。

但係就算你再叻, 都要有DISCIPLINE架麻
無DISCIPLINE真係GAME OVER..

我唔係要佢好叻.但係想佢可以坐定定..聽下話,,.,.

佢唔LIKE 睇書....因為佢坐唔定.....所以我同佢不停講野.咩都講,
佢知道US PRESIDENT 係DONALD TRUMP, 我同佢講因為我知佢鐘意D發音古古怪怪既, 就會FOLLOW我.  (佢當然唔理解, 只係唸口黃, 我都唔係要佢知D咩大事)....
我教佢日文1-10, 都係因為佢鐘意D發音古古怪怪既野........
[size=1.25em]希望佢有興趣!

我諗並非一朝一夕,一時三刻嘅事,你要堅持恆久,反覆思量反省檢討改變“手段策略”,
你想佢對睇書有興趣? 你比咩書佢睇,可以有揭,貼紙,磁石,有筆,好多種,佢鍾意車,你揀有D車嘅,真係唔鍾意書,我覺得可以比D時間佢,我自己2歲父母都唔係比書我睇架啦其實,但我小學開始,睇超多書

係呀.成屋係書......
揭有,貼紙有,磁石有, 車都有........
動物又有.....
由1歲開始....我都已經不停讀又睇..都係無佢辨法..
而家INTERVIEW殺到埋身啦...都係無佢辨法..

老師問佢叫咩名姐,,,,,都要玩野....我坐係旁邊, 除了苦笑, 都係苦笑~
我唔知應該點做D老師先至LIKE...先至覺得家長識得引導小朋友!!

2014/11細B 正值Naughter Two. My daughter also could not sit still at all when interviewed PN coz she's just two years old.  Much better one year later when interviewed K1, and got more kindergarten offers.  So don't worry, I think it's just a matter of Naughter Two problem.

回覆 SarahGil 的帖子

Y, naughty 2--------------- every thing say NO NO NO..want lunch ?-- NO , but he will walk to the table
want play car? -- NO , and then her will play his cars
want reading time? --NO.. that one he really NO. haha
want milk? --NO..

really vomit BLOOD~

小朋友2-3歲反叛期, 你請教一下專家,參加一加相關講座書籍有應對方法.

不一定能解決今年面試問題, 但11月細B, 明年還可以IN多次

回覆 dannynch 的帖子

by the way, any book recommend ne ?? i really interested
thanks~~:)

2 year old boy needs a lot of exercise.  Take him out to the park and exercise a lot.  This helps him to discipline and concentrate.  

回覆 CaviarYu 的帖子

唔同意呀,exercise有鬼用咩?
我仔每個weekend去公園,平日返N,每日往返爺嫲處/自己家,夠晒運動。
但曳到飛起,老師叫拎書包長期扮聽唔到,自己衝去玩玩具
識晒英文1-20,colours, shapes,自己跟電視學識特朗普同希拉莉(佢識指住電視個人樣叫的)
但係最鐘意lur地,極曳,我無晒乎......
我個仲要8月B,no second chance

回覆 mandy_ng207 的帖子

非常同意你。日日落公園,見下人。
亞仔識donald trump. 我成日同佢講!

佢knowledge 我不憂心。

就是靜不到下來。
我先擔心。