用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 請問在讀啟思附幼K2-K3家長
go

請問在讀啟思附幼K2-K3家長

可否請教SO FAR 小孩在中英數,創意能力,自信心,解難能力, 表現如何?
有另外給K3學生報直私的家長, SO FAR 覺得在面試時孩子表現如何, 結果滿意? 回望過去, 會否覺得在學習上仍有不足, 需要預早外補?

謝謝賜教!

snoopy123456 發表於 16-11-14 09:34
可否請教SO FAR 小孩在中英數,創意能力,自信心,解難能力, 表現如何?
有另外給K3學生報直私的家長, SO FAR  ...

我大囡係畢業生,今年小一。我覺得啓幼小朋友有自信、創意力高。英語同普通話的水平都好好,暫時上小學都沒有大問題。中文就一般。不過,學校教小朋友自己找學習方法,這可以幫助小朋友日後學習。
學校只會因應小朋友學習年䶖的需要教導小朋友,不是太谷或教深D。
據我所知,好多小朋友都考到直資或私校。你可以到學校web site 睇升小结果。

回覆 snoopy123456 的帖子

我覺得要看小朋友的性格和父母對孩子的要求,要不要外補,決定於父母。其實每間直資私校找合適自己的學生,沒有offer不代表小朋友能力不足,只是不合適。我小女現讀K3,老師會在課程上加強分析能力,同時提昇自信心。數學有聰明級和挑戰級,由小朋友自行決定,來增加自信心。

回覆 DoraJeanne 的帖子

謝謝回覆! 有上過去WEBSITE, 不過冇數字, 唔係太反映到...想請教會否知道有直私OFFER的啟幼小孩, 有冇外補中英普呢? 其實想大概有個概念, 睇下多唔多小朋友在冇外補的情況下都可以有外面直私OFFER 咁叻叻, 因為呢個會影響成本問題~....

回覆 h9459520 的帖子

多謝回覆, 令我對啟幼更了解~
好想知道中英等有沒有好似數學咁分聰明級和挑戰級呢?

snoopy123456 發表於 16-11-15 15:42
回覆 DoraJeanne 的帖子

謝謝回覆! 有上過去WEBSITE, 不過冇數字, 唔係太反映到...想請教會否知道有直私OF ...

我自己本身有安排小朋友上普通話,純粹興趣。因為我同老公都吾係first language 係普通話。

我知有小朋友外補英文,不過吾係個個係

中英文都有挑戰級,令到小朋友很想挑戰自己

請問可以分享下而家K3 中文寫字學到乜嗎? 每天幾樣功課?知唔知有冇小朋友在K2-K3 轉走或者轉入來? 知道佢地適應OK嗎?

每日有兩份功課,中文要寫句子,上星期寫《我住在九龍區》
K2和K3上下學期都有小朋友插班

謝謝。到近來,有冇聽到k3學生in 外校直私成功率呢?
到目前為止,大家覺得啟幼係咪底讀呢? 如以下方面。。。

數學……有雙位加減了嗎?
邏輯,創意能力
中英普聽,講,表達能力
自學能力,主動怕訓練
中,英認讀,寫方面
下午班同上午班氣氛,成績會否一樣呢?

學校有showAnd tell 時間,讓小朋友學習表達
創意方便佢會作一些笑容出來,另外學校做勞作都有俾訓練佢地創作天馬行空既野(咩動物頭+咩動物身體)

我覺得抵讀,平日沒有額外外費用,提供兩文三語語境,老師有愛心,小朋友返學好開心。我們K3家長沒有提及小朋友有多少私校直資offer,我們沒有將小朋友來比較。我不清楚上下午班是否有分別,不過上下班的老師都一樣,我覺得應該沒有分別。你所提到的學習能力,啓幼的學生不會差。

回覆 kvvvcheung 的帖子

學校的showAnd tell 時間, 是每天都有嗎?
學校時間會否有給小朋友自由閱讀時間呢?
謝謝!!!!

回覆 h9459520 的帖子

謝謝...剛剛比較過另一間村校數學功課同啓幼K3課程進度, 發覺啓幼慢左少少.  ------------------------------
另一間村校: 10 內加減數,80-100內單數
啓幼: 4 內減數, 40內雙數  (唔知挑戰級係點樣呢? 希望有人可以SHARE!)
------------------------------
英文:
另一間村校: 寫簡單句子, 有標點符號
啓幼: 寫詞語 (唔係太介意) , 發覺多CONVERSATION, 用THEME BASE (呢方面幾好), 教A, AN 分別.
------------------------------

今年大女去過數間直私, 發覺外面D野深到好離浦... 真係有D 擔心轉左細女去啓幼后仲要另外比錢補習. 所以仲係好予盾...

回覆樓主:

下午班師生比例高少少

每間學校程度不同,我會考慮整體學校理念和敎學模式,不會過於執著敎快多少,最重要小朋友學懂多少。

h9459520 發表於 16-11-24 20:06

每間學校程度不同,我會考慮整體學校理念和敎學模式,不會過於執著敎快多少,最 ...
贊成呀!

我就Like啟思成個package~

對。

其實報得啓思或其他九龍塘嘅,都預左學費架啦,最重要是理念。

我好鍾意啓思,亦真心想佢讀到中學,只是擔心現在只收50巴仙,如果小囡考唔到就唔知點算。

講開又講,大家有冇留意到DBS單意外?牛津道的交通也一樣,唉。。。

另外點解我們的留位費是貴過政府所訂的呢

回覆 kvvvcheung 的帖子

請問學校有冇電腦堂,或綱上學習平台支援之類?
如學生有專注力不足的問題,老師可幫到手改善學生在學校學習問題嗎?