用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學提高門檻 篩走4,000學生
樓主: elbar
go

大學提高門檻 篩走4,000學生 [複製鏈接]

Mattison 發表於 16-11-22 14:17
The reason behind the change is, I believe, the sufferings and sometimes, the failures from the inta ...
Understood.  Thanks :)

cmamum 發表於 16-11-22 15:12
Understood.  Thanks :)
My pleasure.

samsam123321 發表於 16-11-22 14:31
已降低要求不用計高分了。其實夷語不學也可以,祖國有幾多人需要用英語?相信幾年都不用英語的人相信有10億 ...
我建議你去大陸一線城市睇下、認識啲當地人,其實好多大陸大城市既學生英文程度絕對唔低過香港人。

王家爸爸 發表於 16-11-23 09:48
我建議你去大陸一線城市睇下、認識啲當地人,其實好多大陸大城市既學生英文程度絕對唔低過香港人。
  :joyo ...

個別高程度又如何?十億人日常生活都不用,浪費時間學。14億的萬分之一頂尖再頂尖的學生,都有14萬人,個個都智商130以上,當然好英文的大有人在。而且一定多過傷講人。所謂的萬中無一,可能係百萬人之一那1400人?就是你在4大一線城市所見的當中的英文好的人?就是那些參加英文比賽的人?

國內人積極提高英語水平,已經是二三十年前嘅事啦,如果覺得香港有兩文三語好有優勢(但普遍水平都好一般),咁就…遲早要問:誰搶走了我的芝士?

王家爸爸    發表於 16-11-24 09:27

ABC-DAD 發表於 16-11-23 20:32
國內人積極提高英語水平,已經是二三十年前嘅事啦,如果覺得香港有兩文三語好有優勢(但普遍水平都好一般) ...
其實國內現在連二線城市既學生都積極提高緊自己既英語水平,十幾億人民,只要1%人英文勁,都已經係香港人口既double,相信除非好努力,否則芝士唔容易保住。

wyl    發表於 16-11-24 10:08

我要提一提嘅係香港以外,好多外國人中文能力提升左,英語(外語)好過香港精英好多(唔使解釋啦)!
年輕人,提升下自己能力為上。

wyl    發表於 16-11-24 10:08

國內人積極提高英語水平,已經是二三十年前嘅事啦,如果覺得香港有兩文三語好有優勢(但普遍水平都好一般) ...
是否香港幼, 小, 中學 語文教育出問題

poonseelai  yes, definitely  發表於 16-11-24 13:29
ABC-DAD  我覺得語文老師的水平/內涵有待改善  發表於 16-11-24 11:32
王家爸爸  我覺得係  發表於 16-11-24 10:43

ABC-DAD 發表於 16-11-24 09:58
我要提一提嘅係香港以外,好多外國人中文能力提升左,英語(外語)好過香港精英好多(唔使解釋啦)!
年輕 ...
其實香港本來係有優勢,中文比外國人好、英文比國內人好,可以在中間取得平衡。但係現在好多外國人努力學中文,同時好多國內人努力學英文,香港人喺語言上既優勢已經無嘜。

ABC-DAD  《本來》係,當食老本變成食自己,就好悲哀。  發表於 16-11-24 11:24

elbar 發表於 16-11-24 10:08
應該學新加坡,英文唔比外國人差,中文唔比中國人差;當然我哋唔好學佢哋咁有特別口音。

回覆 elbar 的帖子

好沉重嘅問題喎!
天氣冷,着多件衫。

香港嘅家庭教育,自社會富裕之後,多各自修行,乏善可陳。

De-colonization, CMI, 334, and 3322.

ABC-DAD  現實好殘酷,無人事,單憑學歴/能力,又怕蝕底,路難行  發表於 16-11-24 17:28
ABC-DAD  世界上有好學歴就係成就保證嘅時代,已經過去左,揾藉口係自我安慰啫。  發表於 16-11-24 17:25
ABC-DAD  世界上有好學歴就係成就保證嘅時代,已經過去左,揾藉口係自我安慰啫。  發表於 16-11-24 17:25
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 16-11-24 09:58
年輕 ...

香港年輕人是要兩文三語有一定水平,才可以生存,單靠母語只可以在香港鎭苟存。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

elbar 發表於 16-11-24 10:08

當香港學歷較底层,而勉強入到大學的人從事幼兒,小學及初中教育為主。又看看他們入學中英數成績,我就冇乜信心!

如何在大環境自處,大概都係“推己及人,自強不息”

十多年前有人提出Global Citizen嘅方向,今日總提保護本地文化/舊日制度;如果重瀬地硬,掩耳盜鈴,拒絕接受變化…唔接受內耗二十年產生左嘅負面影響,真係無法。

ABC-DAD 發表於 16-11-24 15:38

我一直相信中學校訓「自強不息」,自己執生。

ABC-DAD    發表於 16-11-24 18:12

ABC-DAD 發表於 16-11-24 15:38
還有 "自求多福"

回覆 elbar 的帖子

各施各法

1)何時開始 星加坡會是香港的榜樣 星加坡現時確是香港的挑戰 pearl of orient西移了?
2)從來幼兒 小學 中學的教師都絶不是最好成績的一撮人 老師只是一個媒介 學習是須要熱情和貫注 這個當然也是老師的責任之一 也是父母的責任
3)香港華人的中英文水平從來沒有下跌 只有更普及 當然普及的後果 整體而言 感覺上是下降了 好的人材香港的薪資 環境留得住嗎
‹ 上一主題|下一主題