用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何找到現職小學老師補習?
go

如何找到現職小學老師補習?

我見好多補習既中介公司, 又或自薦既補習老師多數都係現職大專大學生, 又或畢業後做左全職既補習老師。咁如果我想揾現職教緊小學既老師為小朋友補習, 請問你地知唔知佢地多數係邊樹揾呢D 補習多呢? 因我直覺佢地唔會去D 中介社揾學生? 定其實佢地工作好忙, 多數唔會再揾補習呢?

另: 我又想問, 咁當你揾到老師, 你地會唔會核實佢講既資料是否真確架? 如: 出示証書等? 家長是否有權咁做?  請指教。

現職的小學老師好夜放工架,邊有時間兼職補習?

或者半退休的代課老師可以做下補習

彥彥媽咪 發表於 16-11-14 03:05
我見好多補習既中介公司, 又或自薦既補習老師多數都係現職大專大學生, 又或畢業後做左全職既補習老師。咁 ...

使乜搵中介?我係呢度都搵到現職老師補中文!唔好助長吸血中介!子女有否進步,就係最實在的証明!有D人一疊證書,教極小朋友都唔明,有鬼用咩!試幾堂就見真章啦!

701003 發表於 16-11-14 10:08
使乜搵中介?我係呢度都搵到現職老師補中文!唔好助長吸血中介!子女有否進步,就係最實在的証明!有D人一 ...
係, 我都見係有少量老師在此揾學生, 但我既經驗係:

1) 問佢教幾年班, 唔講...只話小學
2) 問佢教邊間學校 (佢介紹話自己教 B1 小學), 又係唔肯講
3) 問佢現時有幾多個學生補緊, 佢又唔講 (因為我都想知, 若然佢學生多, 咁花在每一學生身上既時間杷對就會少, 又或會大機會因不同人要求, 要常調堂...個類, 對大家都唔方便)

我明白, 好多野係私隠, 又或者學校唔比秘撈, 但揾補習似揾工, 話哂我都要比一個陌生人到我家, 好多時又得個仔+工人同佢在 (補習緊時我都未放工) , 我認為我想知多少少 (已不是叫佢比証明) 應不太過份?  但我見好多老師都唔肯講, 淨係話得, 我有經驗, 咁我點信呢? 感覺實在不太良好

合作貴乎信任, 尤其香港地真的越多越多欺暪, 我都唔想大家有風險而已, 是否不應問? 定要先見工才可問? 但我見個好多老師好似一講就係約上堂, 而唔似想 "見工" 呀

如果我要揾私補.
一,會問同學仔媽咪睇有冇介紹.
二, 如果網上揾 , 或派傳單所知, 試兩三四堂, 基本上就知呢個老師是否適合.
其它是否在校老師, 是否有經驗, 先信住. 揾合適老師要不斷試, 適合人地,未必適合你的小朋友呀.

我冇揾私補. 小二時為仔揾外籍時, 也是這樣的. 我俾仔三個月內逢二或六試兩個外籍班(兩個班都是經同學仔媽咪介紹), 第四個月選了 其一. 一直上至現在. 當時我的想法是, 如果兩個班都不適合,會繼續試其他口碑好的.

好難搵小學老師肯做補習,收工最早都要 3 點,未計要同學生練朗誦比賽/改功課/彩排學校話劇等等,一搞就 5 點 6 點。畀著係你,8 點開始對住小朋友對到 5 點,仲要教書+確保堂上秩序,你都累啦,仲邊會想搵補習?(除非你人工真係好唔夠洗)

如果係小學補習老師,通常都唔會係名校 Band 1,而且唔會開校名,因為好難確保家長/小朋友誤講出來,畀同事甚至校長聽到,通常學校都唔鍾意老師搵補習(除非係友情在先同埋得一兩單)。不過得一兩個學生的話,又怕家長知道他時間彈性高,會多了要求。

不過做小學老師未必代表一定教得好(其實做老師,考到教育文憑+有學校請就得),我以前高小個數學老師教得唔好,成日 6X,搵個小學畢業的阿姨幫我,一補就進步到 8X-90分。都係要睇下個小朋友同老師夾唔夾,小朋友係咪學到野。

我唔知宜家d補習老師點開始第一堂或者點見工。不過我經驗就係,首先電話見工,解釋我會大概上堂做咩(有冇作文,學grammar)。第一堂通常家長都會係度,我會畀學生做 Test,畀家長,學生同我摸清對方個底。一來我知道個小朋友識幾多,二來個家長都會更清楚我個能力同埋係咪知道呢個年級會學咩。

醒目開學勳章

回覆樓主:

請各位唔好再pM我了,呢位老師比較full,星期六日又唔會補。

引用:Quote:701003+發表於+16-11-14+10:08+使乜

原帖由 彥彥媽咪 於 16-11-14 發表

試堂!試一兩堂就知有無料到啦!正常現職老師揾兼職,有D剛畢業無耐,要還學貸而兼職!常額經驗老師有四五萬人工,好少要兼職!

老師揾兼職要上報嫁! 除非佢地想比老細玩謝啦,否則都係秘撈,咁佢地仲會透露咁多資料咩?

回覆樓主:

現職考師咁忙, 邊有時間兼職做補習
就算星期六日補到, 比校長知道又有排煩

所以, 唯有退而求其次, 搵一D退左休或做代課的

大專生純兼職, 玩玩下, 賺下零用, 良莠不齊

最好都係搵全職專科補習的, 佢地教學生的經驗都唔少
但就好難搵, 多數係小型補習社的老闆, 真係可遇不可求

彥彥媽咪 發表於 16-11-14 16:07

你提的經驗, 跟我之前遇過也一樣.
現職老師俾人感覺不太好, 表現出好忙及好多學生跟她上; 第一次試堂也要遲到, 我覺得真沒有誠意....

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:如何找到現職小學老師補習

要找適合點找? 如教宝校老師但小朋友私小/傳統深很多,要找教自己學校的老師,一般要有人介紹的,另佢地揀學生,唔叻唔聽話唔想教,有名氣會自己開補習社

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我搵補習都係人踏人咁搵現職老師,因為驚唔知搵左咩人。我都無問過老師攞證明,資歷有時都真係唔係最重要,有時資歷淺既反而仲有熱誠,教法會創新d,最緊要有心同夾到小朋友。

引用:我搵補習都係人踏人咁搵現職老師,因為驚唔