用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要打MMR加強劑, 邊度有麻疹、腮腺炎、德國麻疹分開 ...
go

小一要打MMR加強劑, 邊度有麻疹、腮腺炎、德國麻疹分開?

小一要打MMR加強劑, 邊度有醫生可以麻疹、腮腺炎、德國麻疹分開打?想3針獨立或分時間打,有沒有人試過?

回覆樓主:

學校有安排打。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

香港係冇MMR 分開獨立成疫苗既註冊針劑,我懷疑呢個世界有冇添?

又係聽埋嗰啲自然醫療派講什麼MMR一齊打副作用較大既說法?

maymay321 發表於 16-11-13 23:31
小一要打MMR加強劑, 邊度有醫生可以麻疹、腮腺炎、德國麻疹分開打?想3針獨立或分時間打,有沒有人試過? ...

冇得分開,而且咁大個應該不怕吧

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你選擇打,其實附加嘅"風險"相對"唔大"

恐龍家

醒目開學勳章

maymay321 發表於 16-11-13 23:31
小一要打MMR加強劑, 邊度有醫生可以麻疹、腮腺炎、德國麻疹分開打?想3針獨立或分時間打,有沒有人試過? ...
小朋友1歲有無打過MMR?如果有而且so far無事無幹,再打支booster風險都不大

為什麼要分開?

覺得打完第一針有d行為問題,之後愈來愈進步,已經咩事都冇,怕打加強問題重來。如果否唔打?學校會追問嗎?

回覆:小一要打MMR加強劑, 邊度有麻疹、腮腺炎、德國麻疹分開?

我都聽過有家長打防疫針,只要一家人齊心無分岐,我認為是可以的。但我都有跟打學校的,至於額外的例如流感針,我選擇唔打。

stockmike 發表於 16-11-17 23:53
我都聽過有家長打防疫針,只要一家人齊心無分岐,我認為是可以的。但我都有跟打學校的,至於額外的例如流感 ...
謝謝資料!其實唔知關唔關支mmr針事,但打完後性情有點變化,有些怪動作,現在冇左,但唔打安心些。唔敢博,唔想再加強問題。

Yanamami  有無問过家庭医生意見?  發表於 16-11-18 07:01

Yanamami  有無問过家庭医生意見?  發表於 2 小時前

家庭醫生100個100個都會話俾你聽唔關事, 打防疫針會較好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

maymay321 發表於 16-11-17 23:01
覺得打完第一針有d行為問題,之後愈來愈進步,已經咩事都冇,怕打加強問題重來。如果否唔打?學校會追問嗎 ...
只要你堅持的話,學校應該唔會留難你
我會選擇避免

恐龍家

小曳人 發表於 16-11-18 10:24
只要你堅持的話,學校應該唔會留難你
我會選擇避免
係, 依家仲有D家長係主張所有防疫針都唔打的。

我覺得最了解仔囡的人是你自己,只要家人不反對,可以唔打。我本人只許仔女打歷史悠久的針,新出的流感針絕對唔打

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 16-11-18 10:48
係, 依家仲有D家長係主張所有防疫針都唔打的。
近年多咗家長唔打疫苗
恐龍家

stockmike 發表於 16-11-18 11:12
我覺得最了解仔囡的人是你自己,只要家人不反對,可以唔打。我本人只許仔女打歷史悠久的針,新出的流感針絕 ...
係喎, 水痘出咗加強劑。依家日本腦炎都有得打, 不過超貴, 1000蚊一枝, 要打兩枝。

以前細個老師教疫苗係用死咗的病毒或箘去造,最近聽網台,話而家疫苗係用活體但 de activated 去造,成份重好多你諗唔到的嘢,唔係歷史悠久的又唔係生死存亡的,我選擇唔打。

http://www.hkval.org/為保護幼童而拒絕疫苗注射的四十五個理由/

篇嘢好陰謀論,但 point 11 to 13, 是客觀事實,加上新疫苗試驗期短,我逢新不打

stockmike 發表於 16-11-18 14:41
以前細個老師教疫苗係用死咗的病毒或箘去造,最近聽網台,話而家疫苗係用活體但 de activated 去造,成份重 ...
我前兩年去家庭醫生度打枝豬感針, 醫生話係抽取細胞核做疫苗, 所以唔駛理生死, 根本連病毒都唔係, 所以更安全......不過, 就貴D囉。

想請教下,MMR三支唔既風險,我見有人只打Mumps呢支。