用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 值得為邊間男女津校放棄德望?
樓主: fixedstar99
go

值得為邊間男女津校放棄德望? [複製鏈接]

回覆:fixedstar99 的帖子

沙田2間呂明才?

回覆 IloveJJ 的帖子

但男女名津有邊d? 仁立仁記呢D? 一直以為呢D只係地區名校,比唔上德望

回覆 mcdonn 的帖子

yes,德望照take(已交留位費),宜家做定功課,如有心水男女津校就6月叩門(唔會寄望大抽獎,因為自行得15分,住66網都冇咩好小學)。大家覺得41網拔萃/九官/福馬會好過雙仁/油天嗎?

回覆 subb 的帖子

66網呀!

王家爸爸  唔止66校網,因為好學校比較少,其實葵青區基本上都比較難派得好。  發表於 16-11-15 09:46

校車check佐啦,6:30am上車

fixedstar99 發表於 16-11-15 00:29

yes,德望照take(已交留位費),宜家做定功課,如有心水男女津校就6月叩門(唔會寄望大 ...

我指甲部大抽獎,實有人中,不過機會好低咁解啫。

我見識少,唸嚟唸去,就覺得叩入軒小可多能滿足到你。聯係位上QC, BPS, 級數應該不比GH差呱。但一定要係裏面做top 果批先得,同埋一定冇好似德望有50%咁高。

你住荃灣/青衣?過灣仔1個鐘到。如你冇揸車,上德望都需要唔少時間啦。

同意樓上的觀點,我覺得只有2間軒官可以滿足到樓主的要求,有band1A的男校、女校嘅聯繫中學,仲要係傳統名中,同其他地區名校唔同level.

註冊GH先,好好準備同囡囡扣門,如果叩不到,在GH考好d, 再安排小二插班。不過要插入軒小唔易的,安排得面試嗰班人,成績一定要非常好,而且不是年年有位比其他人插班。

fixedstar99 發表於 16-11-15 00:20

但男女名津有邊d? 仁立仁記呢D? 一直以為呢D只係地區名校,比唔上德望
仁立是博可以上到林護 !
林護收好多仁立生,
記得, 是收仁立多過仁紀好多的!

住66網, 如果唔搬, 唔好太心多太大想頭 ! 
找一間最合適到自己家庭條件去讀吧,不是名校就是靈丹妙藥
靈丹妙藥都要去配合合適先可以發揮效用 !

王家爸爸    發表於 16-11-15 09:47

IloveJJ 發表於 16-11-15 00:48
你既然咁諗,咁唔需要去叩門啦!根本無一間男女津校,係去到GH級數,但好肯定有津小升到既中學,係超過GH ...

其實如果一個小朋友讀GH小學,一個讀其他小學,到了中一也讀GH中學,他們的差別是否只在於經歷不同,我看朋友的女兒入了GH中學後也和直升的同學相處融洽,而且很快樂。
請分享

Apple_Orange_T 發表於 16-11-15 10:14
其實如果一個小朋友讀GH小學,一個讀其他小學,到了中一也讀GH中學,他們的差別是否只在於經歷不同,我看 ...

純估下....小學上既叫原校生....中學先入既叫外來生
原校生 同 外來生 係校內同氣質應存在少許分別吧 ....始係係 12 Vs 6年~~~

回覆 subb 的帖子

"住66網, 如果唔搬, 唔好太心多太大想頭!"

sorry,唔多明白你呢句的含義,請指教。
我地從來冇唸過靠大抽獎入小學,咁有乜想頭同住邊區有咩關係呢??
定係你已經pre-suppose佐住66區既家長support唔到讀名校的小朋友?

另外,我從來冇認為入名校就係靈丹妙藥,只不過竟然家姐(非名幼)有能力考入德望及其他私小(禮賢offer,CKY/TSL/SFA都入2nd in等結果),我相信佢本身資質不差,我地又唔想為佐細佬而要佢downgrade去讀一間差D既男女津校,相信我咁樣既想法係好合情合理的。

回覆 austism 的帖子

非常多謝你的寶貴意見。我們會好好研究下軒小

fixedstar99 發表於 16-11-15 13:01
回覆 subb 的帖子

"住66網, 如果唔搬, 唔好太心多太大想頭!"

SORRY, 我表達不大清楚, 引起不安, 不開心,真係唔好意思 SORRY
即係唔好去咁遠讀書!
我此終覺得, 返放學長車程好攰,
大人放工坐車也攰悶更何況小朋友
可以住近學校是最好,但唔係人人條件可以做到,只好就自己合適方法
只是66區是沒有你想要的官津學校 !
近D也只有6X區仁立

只是想你想清楚,因應自己條件度一度那一間是合適
沒有最好學校只有合適,
每一個小朋友也是獨特的,讀了合適學校就一可以發揮所長

做家長的, 有大有細一定會想care埋個細的

Felix223    發表於 16-11-15 14:13
b3410    發表於 16-11-15 14:05

另外太心多大多想法, 只會搞到自己心煩意亂, 唔知點選

比一個明確目標自己, 為之上策 !

fixedstar99 發表於 16-11-15 00:20

現實一點, 咩叫同GH同級數呢?

名氣? 學界比賽表現? 中學部DSE成績/入U率?

GH中學部近年DSE成績/入U率開始下滑, 已經唔係好算最Top個批

王家爸爸    發表於 16-11-16 09:49
Felix223  agree. 選擇學校唔可以單看名氣, 而是適唔適合自己子女.  發表於 16-11-15 14:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

樓主過唔過海?過海的就兩間軒小。唔過海的,近可考慮仁立,遠少少可可慮兩間油天,再遠少少沙田可去兩呂。
‹ 上一主題|下一主題