用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴
go

學琴 [複製鏈接]

小女 今年中二,係2013年考了4級,之後2014 1月考5級樂理肥左,2015 1月再考 合格,跟住到而家學緊7級琴,中間全冇考過試,感覺進度好慢,老師話再看進度,或plan 17年年尾考7級,是否應考慮轉老師.
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

laumaymay 發表於 16-11-13 22:04
小女 今年中二,係2013年考了4級,之後2014 1月考5級樂理肥左,2015 1月再考 合格,跟住到而家學緊7級琴, ...

1。小朋友4級後學過乜野書? (可以得知老師實際教緊乜野程度的歌)2。5級樂理也是跟同一個老師?希望你唔好介意,其實5級樂理要pass唔難,如果你個女跟足老師指示做練習都fail, 可能真係老師問題。
3。知唔知老師本身資歷如何?有冇能力教高級?
4。老師有冇具體指出小朋友彈琴的問題係乜野,所以進度慢?有冇提出具體改善方法?

小女 今年中二,係2013年考了4級,之後2014 1月考5級樂理肥左,2015 1月再考 合格,跟住到而家學緊7級琴, ...
慢,有無查明原因呢 ?我10個中學生,8個少練,個個上堂先當練琴,有個又話有練,但我話假如練50次先做到+做得好既,你走去練20次,就話練左,咁邊會成功。所以有時唔係轉老師就得既。有無問老師呢 ??

進度慢好多時係學生少練習。
我有學生4歲學琴,中四先考到8級,佢係非常懶。
樂理合唔合格好睇學生資質,做事仔細數學好就覺得容易,粗心大意的人就算識都好易肥佬。我教過2姊妹,家姐醒目細心,接近90分,細妹求其懶散剛合格。

我諗你先了解原因,未必是老師問題。

Gina11  同意~~~~~  發表於 16-11-14 11:06
‹ 上一主題|下一主題