用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理
go

五級樂理 [複製鏈接]

1    0    0    0

kinshanchan 發表於 16-11-13 20:47
請教各位JM,1-5級的樂理在哪些綱站有教授,是否一定要老師教,自己學可以嗎?如要操PAPER,可以在哪些綱站找到 ...

我有朋友試過收左8級樂理學生,5級樂理係呢個小學生自修既。你覺小朋友有能力,你又識既,咁不妨一試。我答你唔得,你又未必信我,所以我鼓勵你試。
有無網站: 唔覺有,
past paper: 唔覺網站有免費提供,你想做完又做,唔想浪費一本。咁我會建議你好似我其他家長咁,買左一本先去影印,咁就可以做完再做。之但係,佢要明既,做幾年份量夠,要唔明既,做100次都係會錯。
樓上老師介紹本書,係英文版,我有大人學生話睇左幾個鐘都唔明(其實佢係懶做,花幾個鐘睇,不如實踐去做)
坊間有中文牌既1-5冊樂理練習 (就算你小朋友讀英中都好,我唔建議買果本AB GUIDE,我當年學都係用佢,但而家愈出愈全面。仲好過用ABRSM出果本ERIC XXXXX既樂理練習)而家syallbus  已修訂過,ERIC先生本野仲係我考年代產物,內容+考既資料都唔太UPDATE。
家長,你上次已問過單對單/ 雞精班好,我都答過你。我都希望係自修又好,請老師都好,快手開始了,否則會誤了考期。

補充: 練習有答案賣,past paper  都有,但只得英文卷答案。中文卷內容同英文卷題目有不同,不要問我點解,我都唔知。(所以即係話你買左中文卷,份英文model answer未必通用)

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-11-14 11:57
It is great to hear that there are other good theory books on the market these days.  I am curious  ...
same educational background as mine....i got no problem as all.....那位大人,我無意思去理,因為藉口多多,堂上叫做2題佢話佢明唔使做。但每堂上堂,上星期的功課完全無做。如我所講,用3小時理解本書,倒不如打開功課睇例題同做。佢無學後,轉左無數老師,幾年後先考+合格。後來跟我同事學琴,但不停問樂理問題。(係跟我同事學時,同期跟其他老師學緊樂理)佢當年跟我學樂理就問我鋼琴野,呢位學員係公司好出名,因為已跟過幾位老師(唔係佢要求轉,係佢停下又學下,上手老師無位就迫住要轉其他老師)。已好出名係比錢學一樣野,但堂上就會"請教"另一樣野。
我寫notes 比學生,都會唔睇,家下學生們的學習態度已變,睇得愈少野愈好,最緊要快同寫到答案。唔識唔會睇多次examples,  亦不想思考。唔識就唔做下堂問老師 =今星期無功課,WHY,唔識囉~~~好理直氣壯。
所以不要再要求去睇本AB guide.

music theory for young musicians by Ying Ng Ying.
一共五册,小小朋友比较容易看得懂。大孩子就直接做ABRSM那套好了。
我的小朋友正在做第一册,我打算让她自己做完五册之后,再找私人老师,跟她的节奏专门强化几节课就OK,效率应该会好很多。

"AB Guide to Music Theory" 我就自己读好了。

沙田新城市广场三期旁边的柏斯琴行有售。

其实,不应该是为了考乐理而考乐理,应该在平时的练习中就强化乐理的知识点和概念,这样学起来无论乐理还是练习都更有趣一些。

hongk 發表於 16-11-17 16:31
music theory for young musicians by Ying Ng Ying.
一共五册,小小朋友比较容易看得懂。大孩子就直接做AB ...

Yes this book is good

圖書館有past paper

titibaby 發表於 16-11-17 22:57

Yes this book is good
thanks. That is good to know.

‹ 上一主題|下一主題