用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫係咩類型既學校?
樓主: nyip
go

金巴倫係咩類型既學校? [複製鏈接]

回覆:金巴倫係咩類型既學校?

聽過朋友講,學校都會教自理嘢(唔太記得是什麼方面),平時會用蒙特梭理教具去輔助學習,又會有些講座俾家長聽。學術方面,朋友個女去到k3,學緊千位加數
雖然用教具做但我都覺得好震驚

回覆:edniebridge 的帖子

咁堅?!千位加數我都要諗啦 😂

因為金巴倫和york嘅簡介會我都聽過,感覺金巴倫同york冇咩太大區別,俾我一定唔會去金巴倫,個學校面積細,學位又少,都不如york啦,反正都係谷嘅學校,york仲多d其它野學,而且學生英文水平高。而且金巴倫歧視d細b,細b要明年1月先有得in,擺明係俾學校用來填補空缺,有幾多學位俾你仲要睇頭一輪面試後有幾多人唔要offer⋯

hppa  Same owner  發表於 16-11-15 00:51

zmw1031 發表於 16-11-14 14:11
因為金巴倫和york嘅簡介會我都聽過,感覺金巴倫同york冇咩太大區別,俾我一定唔會去金巴倫,個學校面積細, ...

唔好意思,不喜勿插,純粹個人觀感
我反而覺得SN係顧及細b等佢地大個少少,表達能力好d先去in,當然我唔知佢地留幾多位比細b
同埋細校又有細校好嘅,close d warm d

回覆樓主:

我個女係10月細B,都收到pm offer, 我同老公都鐘意呢間

唔明家長唔了解原因又話学校歧視,很多学校都遲見小b,等佢地發展得好些,安排遲些見。我女班有唔小小b.另有冇數据比例證明york比sn英文強?

引用:唔明家長唔了解原因又話学校歧視,很多学校

原帖由 carmen6282001 於 16-11-14 發表
唔明家長唔了解原因又話学校歧視,很多学校都遲見小b,等佢地發展得好些,安排遲些見。我女班有唔小小b.另有 ...
你係用家?阿仔有am offer....考慮中,你會推介朋友?

會,我下一個小朋友會報sn

vinvinceho 發表於 16-11-14 14:40
唔好意思,不喜勿插,純粹個人觀感
我反而覺得SN係顧及細b等佢地大個少少,表達能力好d先去in,當然我唔知 ...

兩間都係小班教學,唔見得金巴倫校舍細有何優勢,反而場地大,活動空間多,反而有益於小朋友開展體能活動,訓練大肌肉。細b變超大b一樣冇優勢,唔係間間幼都願意收超大b,除非家長非金巴倫不入,否則為一棵樹犧牲一片森林是否值得?

nyip 發表於 16-11-14 07:13
我見breifing又話考咩盾,又話咩普通話,我諗緊佢地係唔係會谷小朋友考呢

...

那些盾對升小有用,學校唔搞家長自己都會去報讀。如果怕谷就去找happy school

hppa  Starters no use. Need at least Movers  發表於 16-11-15 00:53

zmw1031 發表於 16-11-15 00:21
兩間都係小班教學,唔見得金巴倫校舍細有何優勢,反而場地大,活動空間多,反而有益於小朋友開展體能活動 ...

唔好意思,我講得唔清楚
我細校意思指收生比york少
你多心了

carmen6282001 發表於 16-11-13 11:50
happy school,但语境好,家長如SG,KM及学之園收就當後備,坦白講,我下個细佬唔會報警Sc及km ...

我覺得金巴倫應該係無KM 咁谷,但唔可以歸類為happy school,咁啟思靈糧果d咪要叫super happy school??? 金巴倫呢兩年升小一成績越來越好,都關學校事,其實係谷左,k1 一開學已經每日有功課,雖然只係劃線填色,但好快開始跟虛線寫大楷字母。k1下學期開始寫中文字,K2 一開學就中英數都教得好快喇, 每日兩三樣功課唔hea的

nyip 發表於 16-11-14 07:13
我見breifing又話考咩盾,又話咩普通話,我諗緊佢地係唔係會谷小朋友考呢

...

劍橋英文試同普通話水平試基本上好多打算考直資私小既家長都會幫小朋友報考既,金巴倫自己學校係呢兩個試既試場,咁學生返學校考校外試咪會輕鬆d有主場之利囉!任何適齡兒童都可自由報考,學校唔會叫你考的

Chan343 發表於 16-11-15 00:37
那些盾對升小有用,學校唔搞家長自己都會去報讀。如果怕谷就去找happy school
...

其實好多學校都唔多睇你有幾個盾,太多人考了。去到叩門或者考某些擺明重學術的,或許會有用
‹ 上一主題|下一主題