用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 2017-18 SPCC小一等候結果打氣區
樓主: SigridTruda
go

2017-18 SPCC小一等候結果打氣區   [複製鏈接]

甘恩 發表於 16-11-14 13:12
看圖講故事,細仔的死穴!
我個女最弱係睇英文書....佢成日驚睇唔明!!!我都成日要諗下點樣令佢有興趣學習英文!
最慘係睇卡通片轉英文發聲等佢習慣下佢都唔肯

陽光點的歌 發表於 16-11-14 13:21
我個女最弱係睇英文書....佢成日驚睇唔明!!!我都成日要諗下點樣令佢有興趣學習英文!
最慘係睇卡通片轉英文 ...
每個小朋友都有弱項,不要緊的。或者你可俾囡囡學英語拼音或學牛津R&W課程,我兩個仔都有學,效果很好的!

甘恩 發表於 16-11-14 13:27
每個小朋友都有弱項,不要緊的。或者你可俾囡囡學英語拼音或學牛津R&W課程,我兩個仔都有學,效果很好的! ...
會呀.小女一定要上英文班增加興趣先得

甘恩 發表於 16-11-14 12:58
12月中先公布有無得2nd in,所以SFA和SPCC無offer,要等到一月尾先知陳守仁有冇offer,真係有排痛苦。 ...
之前有人post 過話 St Paul Boys 25/11 出 first interview result , 唔知真得假.

AMLAI 發表於 16-11-14 13:40
之前有人post 過話 St Paul Boys 25/11 出 first interview result , 唔知真得假.
今年學校搞19/11的165周年開放日,相信今年唔會早,應該最早要12月上旬。聽老師講現在忙於籌備開放日,其他嘢可能唔理住。

甘恩 發表於 16-11-14 13:56
今年學校搞19/11的165周年開放日,相信今年唔會早,應該最早要12月上旬。聽老師講現在忙於籌備開放日,其他 ...
明白, 謝謝

陽光點的歌 發表於 16-11-14 13:21
最慘係睇卡通片轉英文 ...

放心呀 你校長推薦得 証明囡囡一定有她獨特之處 而且你都話見校長時 校長有提可以比囡囡上英文班 所以放心

甘恩 發表於 16-11-14 13:05
所以我壓力很大,知道自己細仔性格不利考小一,一直擔心0 offer,反而被人批評我好識有技巧曬命,真係無名 ...
反而我小朋友性格適合考小一,不過今次佢比追求完美的性格 TALL 累。
係 SPCC 出嚟佢話唔識 VEGETABLE 點串,我哋唔信,要佢一定要串,係冇提示,冇引導佢嘅情況吓佢串左出嚟。
原來佢係怕自己串錯所以先唔串,其實係串對的。
佢好多好多好多哩類 CASE。

佢細細個已經對中,英文字有好濃的興趣,又好喜歡學習 (昨天見到一蘭個蘭字,佢會自己話我返屋企要寫個蘭字,我話點解,佢話因為原來個蘭字係草花頭,加個門,再加個東字),如果唔係對自己要求太高,令自己冇信心而唔敢答問題,佢情況應該好小小。
哩個亦係我主要壓力/情緒低落的原因。
反而家姐我知佢學術水平麻麻兼對學習唔 DEMANDING,所以冇幫佢報D乜學校,仲輕鬆。

Sushi_love 發表於 16-11-14 14:22
反而我小朋友性格適合考小一,不過今次佢比追求完美的性格 TALL 累。
係 SPCC 出嚟佢話唔識 VEGETABLE 點串 ...

我細仔呢方面都似你個仔,佢又係對文字好有興趣,自己在屋企不停寫,K2已寫好深的字,如海嘯、雪崩、龍捲風。K3則自己寫故事。寫完自己釘埋一本,作者就寫自己名。佢面試又係要好確定的答案才答,之前見英華,外籍老師問佢鍾意車還是火車,佢話火車,老師問點解,佢無答。問佢點解唔答,佢話佢嘅答案老師唔知覺得啱唔啱,所以選擇唔答。另見TSL frist in,佢有一條iPad 問題無答,佢話唔肯定答案,所以無答,真係俾佢激死。呢次見梁校長,校長問佢晚上和哥哥玩什麼,佢無答。出來問點解唔答,佢話玩咁多嘢,唔知校長想要邊個答案。真係暈咗!哈哈!

陽光點的歌 發表於 16-11-14 11:56
是.基本上放棄SPCC位機會接近0 ...

兩年前我個女有同學放棄SPCC去女拔

我個小朋友又係怕錯,所以好多嘢會選擇唔試唔答,我都正在想點可以令佢大膽D試,否則明年考小一就麻煩了!

甘恩 發表於 16-11-14 14:34
我細仔呢方面都似你個仔,佢又係對文字好有興趣,自己在屋企不停寫,K2已寫好深的字,如海嘯、雪崩、龍捲 ...
嘩,原來同道中人呀!!!!!!!
EXACTLY 一樣!!
我其實昨晚有夢到你,不過等下星期先講內容你知。
(絕對冇暗戀你成份呀!)
希望無論 SPCC 或 TSL 都有機會同你細仔做同學呀! :)

回覆:甘恩 的帖子

網絡上好多無聊人,會眼紅人繼而正面扭曲成反面去唱衰

myfanwy 發表於 16-11-14 14:35
兩年前我個女有同學放棄SPCC去女拔
今年都識人放棄SPCC 2nd in

回覆 Sushi_love 的帖子

好多小朋友都係咁。鼓勵佢地去試,同埋話俾佢聽唔試唔答係一定無分,仲要係必錯。佢地咁聰明實明。除非制度是錯由零倒扣,否則撞都有step 分。

Sushi_love 發表於 16-11-14 14:41
嘩,原來同道中人呀!!!!!!!
EXACTLY 一樣!!
我其實昨晚有夢到你,不過等下星期先講內容你知。
哈哈!真係同是天涯淪落人,有個咁相似嘅仔。

回覆 甘恩 的帖子

因為撞時間?

AEteam 發表於 16-11-14 14:50
回覆 甘恩 的帖子

因為撞時間?
佢有其他offer。一心只想讀國際學校。

chansiub 發表於 16-11-14 14:50
回覆 Sushi_love 的帖子

好多小朋友都係咁。鼓勵佢地去試,同埋話俾佢聽唔試唔答係一定無分,仲要係必錯。 ...
佢主要係話怕老師罵 (其實佢讀個間係 HAPPY SCHOOL,老師唔罵人的,除非係曳小朋友啦)我去 SPCC 2ND IN 時我已經比定校長張相佢睇,話哩個校長好好人的,佢都係話校長個樣似會罵人)。

我已經知佢會壓力大,已經同佢解釋,學校面試係要表現自己有禮貌,要望人,要努力回答問題。
面試完後就排隊睇下學校有冇位收自己,姐係去麥當努咁,要排隊,不過如果排輪到自己時,冇哂麥樂雞,就冇囉。
我唔敢提分數。 XD XD XD

回覆:Sushi_love 的帖子

我仔女都有同樣問題。我跟他們説分數不是我介意的,但我介意你不肯試。我會話你唔試下又點知錯。錯咪算數,無損失。至於怕人鬧,我一早已經同佢地講把口生響人地度,好難避免。自己硬淨d喇!

‹ 上一主題|下一主題