用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Galilee International School
樓主: jessica125hk
go

Galilee International School  

jessica125hk 發表於 16-11-18 21:00
之後小學都target international school ma?

其實, PN真係無乜所謂。最緊要近屋企教到自理老師有愛心令佢地唔怕返學,學識返學routine。K1就要小心選了, 因為到K2尾已經要考小一。K1K2學到幾多可以考到咩小學, 仲要配合小朋友性格。

chumiguan 發表於 16-11-18 21:18
其實, PN真係無乜所謂。最緊要近屋企教到自理老師有愛心令佢地唔怕返學,學識返學routine。K1就要小心選了 ...

明白哂。真係要好好觀察小朋友性格,睇下咩適合佢。下年k1先再好好計劃下!

Thanks!!

chumiguan 發表於 16-11-18 17:50
係呀!我尋日check到今日都未有!最心儀呢間。收咗就連St. Cat 都唔考啦!
...

我都未收到通知。

我老公又係話收到offer的話唔去見st cat就算,一來難考無乜機會,二來交通問題(galilee可行路,始終pn仲細)。但我想小學target on 直資/私小,本身覺得galilee不錯,但人地又講到st cat考直資成績好好,k1仲難考叫我pn又試下,都幾矛盾......

chumiguan 發表於 16-11-18 17:50
係呀!我尋日check到今日都未有!最心儀呢間。收咗就連St. Cat 都唔考啦!
...

我都等緊
Tutor Time 要我星期三前交學貴⋯⋯⋯
本身Tutor Time 真係唔錯
但 Galilee 又平好多⋯⋯⋯⋯等緊睇下會唔會有 offer

xaxababy 發表於 16-11-18 23:49
我都未收到通知。

我老公又係話收到offer的話唔去見st cat就算,一來難考無乜機會,二來交通問題(galilee ...

認同你老公諗法。因為我有大女經驗, 所以搵一間較近屋企又心儀的PN就ok。K1係另一個戰略。St. Cat K1有成800 個位, 收嘅機會大過PN。當年大女PN考St. Cat 考唔到但K1又考到喎。K1又多咗KV 同埋其他龍校幼稚園(民生, 培正etc) 嘅位, 到時又好多人轉校。所以PN選最近屋企嘅心儀學校就ok。

xaxababy 發表於 16-11-18 23:49
我都未收到通知。

我老公又係話收到offer的話唔去見st cat就算,一來難考無乜機會,二來交通問題(galilee ...

我都有呢個予盾位,target 直資/私小。不過聽上面chumiguan講,n班應該搵一間有愛心,令小朋友鐘意返學!

考K1 真係要多報幾間。因為有啲當熱身/back up。大女in K1時經驗係, 考得好答晒老師問題嘅, 唔收。答得差嘅(即唔出聲自己玩, 甚至答錯), 有offer, 有間俾am tim。完全唔知學校收生標準。考唔考到唔關小朋友能力事。所以K1要多報幾間學校。

如target local 小學, GIS 是否不太適合?

KAIA 發表於 16-11-19 17:09

佢升小的資料有寫第一屆k3有小朋友考到出哂名學術難考的SFA,所以話考local小學不是全沒可能,但會擔心升上去是否可適應都係另一concern

KAIA 發表於 16-11-19 17:09

已經In左GIS既,收到offer未呀?

請問有無gis playgroup 用家? playgroup 好嗎?

xaxababy 發表於 16-11-19 22:37
佢升小的資料有寫第一屆k3有小朋友考到出哂名學術難考的SFA,所以話考local小學不是全沒可能,但會擔心升 ...

我都想個仔入SFA,估唔到有GIS學生考入去~會唔會關父母可能係舊生事?

siuting518 發表於 16-11-20 11:30
請問有無gis playgroup 用家? playgroup 好嗎?

報咗下個term開始讀,上咗堂再話比你知

jessica125hk 發表於 16-11-19 23:03
已經In左GIS既,收到offer未呀?

未收到通知呀

現在上緊, 因為係姐姐帶小朋友上, 所以我不太清楚上課情況, 姐姐話小朋友好開心

我個仔有讀過galilee嘅playgroup
嗰位老師好冇愛心
成日話我個仔點解扭眼訓
其實個仔嗰陣先得九個月大
上playgroup 時間又撞正阿仔訓晏覺
咁細個bb中午食完粥仔扭眼訓有乜咁出奇?!
我上完一個term 已經冇再上Galilee
我覺得galilee果位老師好冇愛心
亦好唔pro

44bb 發表於 16-11-20 18:29
我個仔有讀過galilee嘅playgroup
嗰位老師好冇愛心
成日話我個仔點解扭眼訓

真的嗎比咗錢未上....希望換咗老師啦

我本身tutor time pg, 轉左個老師勁hea 所以無讀,見到galilee 好似ok, 重點平過tt 一半,都係native teacher, 所以想試下..

siuting518 發表於 16-11-20 22:25
我本身tutor time pg, 轉左個老師勁hea 所以無讀,見到galilee 好似ok, 重點平過tt 一半,都係native teach ...

我都有讀tt playgroup,返埋呢個月playgroup ,好貴!

Gilda 發表於 16-11-20 14:05
我都想個仔入SFA,估唔到有GIS學生考入去~會唔會關父母可能係舊生事?

SFA ...是那間?