用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Galilee International School
樓主: jessica125hk
go

Galilee International School   [複製鏈接]

請問校長有沒有問如果俾waiting, pm class ok 嗎?
校長mention waiting, 及話result 係7-14日會出, 似乎我幾會好低。

chumiguan 發表於 16-11-13 21:17
請問校長有沒有問如果俾waiting, pm class ok 嗎?
校長mention waiting, 及話result 係7-14日會出, 似乎我 ...

校長話如果無am會考慮pm嗎, 但無提waiting, 我見唔係好多人in, 機會好大, 不要太擔心

chumiguan 發表於 16-11-13 21:17
校長mention waiting, 及話result 係7-14日會出, 似乎我 ...

校長無問我地am/pm waitlist的問題(我報上午),只提醒今個星期內記得check email 會有消息公佈。

KAIA 發表於 16-11-13 22:07
校長話如果無am會考慮pm嗎, 但無提waiting, 我見唔係好多人in, 機會好大, 不要太擔心
...

我有問約幾多人考,會收幾多。校長話今日約25人面試,分幾組,月尾再有一次,12月頭都有(但無講另外兩次有幾人),收十幾個am

你地有無上緊佢playgroup?

xaxababy 發表於 16-11-13 22:44
我有問約幾多人考,會收幾多。校長話今日約25人面試,分幾組,月尾再有一次,12月頭都有(但無講另外兩次有 ...

原來收咁少人

chumiguan 發表於 16-11-13 22:56
你地有無上緊佢playgroup?

有呀

KAIA 發表於 16-11-13 23:30
原來收咁少人

Oh,不過我係問我apply的Cantonese class收幾多,佢答十幾。可能係Cantonese / mandarin class各十幾都有可能

樂沛兒,Galilee 同明慧我上年也有報亦全部有offer
最後我揀了樂沛兒

樂沛兒條樓梯係較直,當初我都怕,但亞仔開學後日日要我同佢行上行落,變相訓練左佢,我自己送番學送到班房門口。如果你小朋友搭校車,會用lift 的。
樓底對小朋友來說又唔太矮嘅,小朋友會在課室多,課室每個月都唔同主題。
佢課程算深,要希望在何文田區企到下,也正常。但老師有愛心,呢一點係好重要,一開學人人狂喊,都今日差不多無咩人喊,我地日日見住老師努力陪伴小朋友,我是衷心感謝他們的。

Galilee 我也喜歡,亦有朋友讀,是happy school, 比較外國style 因為佢可以prepare 將來接IB

上年明慧簡介會校長仲hard sell wor,佢校舍應該係最大。課程佢其實唔錯但上年細b全waiting, 所以好多人有左其他offer 最後唔take 佢

HoFaYee 發表於 16-11-14 07:13
樂沛兒,Galilee 同明慧我上年也有報亦全部有offer
最後我揀了樂沛兒

咁知唔知,如果我想接返local primary school,o唔ok?會唔會話銜接唔到?

回覆 jessica125hk 的帖子

課程內容佢其實應該ok, 不過你囗中的傳統是名校或一般津校?要接傳統型,就要睇小朋友free 慣之後可唔可以傳統番

HoFaYee 發表於 16-11-14 10:56

課程內容佢其實應該ok, 不過你囗中的傳統是名校或一般津校?要接傳統型,就要睇 ...

我指係一般津校,或者係私校。
我同時擔心係,中文程度。(因為有朋友讀boxhill個啲,話中文唔夠,K2都未識睇一句中文句子),我怕相類似,所以入返local school,會跟唔上

HoFaYee 發表於 16-11-14 07:13
最後我揀了樂沛兒

班中多細B嗎?

佢PN 有教中文字,不過究竟上到K2係點就未知其實揀PN ,應以地點,教師有無愛心為重點
坦白講好多人k1 會再考,小朋友返左PN 你又會更清楚佢性格及能力。

回覆 KAIA 的帖子

我仔讀英普班,大中小b 都有,10月細b有d仲喊緊,不過只是分離唔到,放學d小朋友好開心。Galilee 是一間充滿愛的學校,in 完已經feel 到。只係我仔仔返過樂沛兒playgroup 我又喜歡傳統型,所以我無揀Galilee

Btw, Galilee 上年留位費不是970,好似2千幾。好快出result .

HoFaYee 發表於 16-11-14 16:57
回覆 KAIA 的帖子

我仔讀英普班,大中小b 都有,10月細b有d仲喊緊,不過只是分離唔到,放學d小朋友好開心 ...

最後您揀左樂沛兒嘛?
其實我都係想搵間阿女返得開心既學校。不過有時有聽埋唔同意見,又驚,所以自己矛盾左會。

Yes, 樂沛兒英普班佢返學開心,只係一開始未分離到。今日見佢主動照顧喊緊嘅小妺妹,我發現亞仔突然大個左。
PN 返一間近,老師會同你溝通嘅學校係好緊要
我上年有5個offer, 雖然一缐全waiting , 不過我都好開心,PN 以自理和學社交為主,有少少學術野已經好足夠。
今年我也有同佢考下其他k, 見PN 家長好多擔心所以路過留下言,加油,慢慢長路呀!

HoFaYee 發表於 16-11-14 17:42

Yes, 樂沛兒英普班佢返學開心,只係一開始未分離到。今日見佢主動照顧喊緊嘅小 ...

我都有樂沛兒offer呀。不過in埋其他再諗。

其實都係,k可能都會再報過!不過有時去到決擇就心大心細喇。

HoFaYee 發表於 16-11-14 17:42

Yes, 樂沛兒英普班佢返學開心,只係一開始未分離到。今日見佢主動照顧喊緊嘅小 ...

多謝你意見。

我無報樂沛兒,如早前所講唔太喜歡校長(哈哈),老公外國長大較喜歡galilee個style,但樂沛兒open day 對老師印象好好,可能大多香港人更同聲同氣,我住附近見到樂沛兒小朋友放學個個都好開心。

每個家庭style對學校有不同選取,講真考galilee都有小小擔心升小,始終未拿定主意是否報國際學校。但好認同你講,PN最緊要老師有愛心,可同家長多溝通,讀一年再了解下小朋友style .....
‹ 上一主題|下一主題