用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 游水都游得唔錯 ,想問皇仁,港華,SJC,男拔,喇沙揀邊 ...
go

游水都游得唔錯 ,想問皇仁,港華,SJC,男拔,喇沙揀邊間?   [複製鏈接]

個仔成績暫時keep到全級十幾名。家住港島東。但上到中學可能要入港青訓練,會用左好多時間。如果要兼顧讀書,要學校肯給予額外support。

想問呢幾間學校邊間好d同肯比support?

聽聞男拔係有運動班,要學生為學校增光,會谷曬去體育個邊,就算唔合格都可以升班。但我又唔想咁!

elbar  SJPS   發表於 16-11-14 11:17
   7    0    0    0

今年學界冠軍喺DBS,然後喺LS,St Jo, 九華。禁魚與熊掌吧~入港青都要花好多時間練水了。或者阿仔游得又讀得呢~

KikiDaddy  SJC is the first runner up this year.  發表於 16-11-18 20:31

lepetitprince^^ 發表於 16-11-12 20:32
個仔成績暫時keep到全級十幾名。家住港島東。但上到中學可能要入港青訓練,會用左好多時間。如果要兼顧讀書 ...

住港島,梗係SJC近d,慳返好多時間。

BallBallMaMa 發表於 16-11-12 21:32
住港島,梗係SJC近d,慳返好多時間。

想問St. Jo係咪精英班制?

有人講DBS係行精英班,讀書叻嘅一班,玩體育但讀書唔叻嘅一班。

王家爸爸  St. Jo有一班精英班,DBS有兩班精英班。  發表於 16-11-14 10:12

lepetitprince^^ 發表於 16-11-12 20:32
個仔成績暫時keep到全級十幾名。家住港島東。但上到中學可能要入港青訓練,會用左好多時間。如果要兼顧讀書,要學校肯給予額外support。

想問呢幾間學校邊間好d同肯比support?

聽聞男拔係有運動班,要學生為學校增光,會谷曬去體育個邊,就算唔合格都可以升班。但我又唔想咁!
要學校肯給予額外支援你要講清楚想要啲咩野.

你列出5間 QC 游泳成績已經跌落 D2, 因為學校對游泳基本係沒有支援。
但如果你游泳成績好可能會加分,入到去就會比較突出,讀書成績一定只能靠自己。

其餘三間喇沙會對運動有要強烈興趣, 特別 DxS 會要求每日游早午晚, 不過運動員啲讀書成績就不消提, 聽聞有 冠軍人馬留班,或者中四升唔到興趣科目轉咗去 SJ。

個仔成績暫時keep到全級十幾名。家住港島東。但上到中學可能要入港青訓練,會用左好多時間。如果要兼顧讀書 ...
坦白講, 著重運動既, 根本唔會考慮QC同KC.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-13 10:21
坦白講, 著重運動既, 根本唔會考慮QC同KC.

點解咁講呢?
游水叻嘅讀QC有咩問題?
歐鎧淳都係讀聖心,佢都唔揀DGS。
我覺得最重要反而係學校對運動員有support

little_yolky  問題咪係你自己話想有學校十卜囉。  發表於 16-11-15 11:05
王家爸爸  QC運動就比較弱。  發表於 16-11-14 10:14
王家爸爸  聖心運動都好勁下   發表於 16-11-14 10:13

回覆 lepetitprince^^ 的帖子

If you study at QC, you're better concentrate on your study and fully explore your academic potential. All other extra-curricular activities should be for leisure and development of interpersonal skills.
QC's DSE results are better than other top tier boys' schools in HK, not by a small margin. Most of QC's S1 intakes are Band 1a students and the competition, though a healthy one, among students are very keen. If your son are prepared to spend a lot of time in swimming, I'm afraid he may not be able to strike a balance between study and swimming.

like_travel  Can't agree more !  發表於 16-11-13 14:57

點解唔考慮SPCC 呢? 學校唔會迫你練水,學校也有幾個港青成員! SPCC 讀書係一個非常好的選擇,學校對高中生的升學就業支援極多!尤其師兄師姐給予學校無限Mentoring 支援!遠超我預期!

男女校對青少年成長發展,個人覺得……好過齋校。

不過,學校唔會因為游水叻而收生,必須學業水平同樣高才有機會

lepetitprince^^ 發表於 16-11-13 10:32
點解咁講呢?
游水叻嘅讀QC有咩問題?
歐鎧淳都係讀聖心,佢都唔揀DGS。

我覺得游水叻到已入咗港隊的,讀邊間都唔會影響運動成績。因為訓練同學校無關。

呢啲男校其實都係自由同少功課的,都係出名讀書靠自己。平時練水應有時間無問題,但測驗考試就要睇自己能力啦!其實有咩可以支援?讀邊間升唔升到班最後都要考同一個DSE。

DBS同LS係有泳池,但“我估”港隊係會係銀禧或灣仔訓練。所以我會主要考慮屋企,中學同練水地方的車程問題。

like_travel 發表於 16-11-13 14:48
點解唔考慮SPCC 呢? 學校唔會迫你練水,學校也有幾個港青成員! SPCC 讀書係一個非常好的選擇,學校對高中 ...

好認同!其实SPCC都有泳池,學校會全力支持你讀書和活動,還有才藝入學申請!

如真的入港隊訓練,係要去火炭體院。晨操晚訓練,時間用唔少,有人會為左就訓練而搬去火炭。
但眼下仍未正式入港隊,我諗先諗游泳D1頭幾名嘅學校先啦…總之人地收左先再諗。

lepetitprince^^ 發表於 16-11-12 23:45
想問St. Jo係咪精英班制?

有人講DBS係行精英班,讀書叻嘅一班,玩體育但讀書唔叻嘅一班。
不論你任何背景,DBS係按成績去分班的。

回覆 ymama 的帖子

一定要男校既話我會揀LS

王家爸爸    發表於 16-11-14 14:01

like_travel 發表於 16-11-13 21:48
回覆 ymama 的帖子

一定要男校既話我會揀LS

比我都會試喇沙

不如問下教練,LSC在C組既冠軍似乎係最多 (自背蛙蝶50米,個人表演)。
SJC 剛才話要全力打破A組壟斷,雖然都係DBS贏,但相差唔係咁多。但A組同中一生無關。
大滿貫就一定係選DGS啦。

無知人 發表於 16-11-14 09:12
不如問下教練,LSC在C組既冠軍似乎係最多 (自背蛙蝶50米,個人表演)。
SJC 剛才話要全力打破A組壟斷,雖然 ...

DGS今年C組輸左俾HY無grand slam了……
你係咪講紧DBS?

王家爸爸  女校男生?   發表於 16-11-14 10:28

喇沙在C Grade同B Grade時會放很多資源和多些精力在運動上,A Grade時會更多的支持學術,幫助同學順利進入大學。而且喇沙精神適合玩運動又不放棄學業的同學。帶阿仔去學校參觀一下,一定會被吸引的。

Yanamami 發表於 16-11-14 09:39
DGS今年C組輸左俾HY無grand slam了……
你係咪講紧DBS?

兩位確係眼利, 樓主講緊男仔,我都係講緊男仔成績,竟然打錯左DGS喎。

其實 DG/BS 支援係咪應該都唔錯呢 ?  
事關同個仔游學界地域賽果陣就見到佢地係九公揀卒,仲問我地識唔識某學生,佢係邊度 ? 當持佢係揾緊個游蛙既細路。兩個人孖住一齊周圍去揾d細路。

無知人 發表於 16-11-15 08:56
兩位確係眼利, 樓主講緊男仔,我都係講緊男仔成績,竟然打錯左DGS喎。

其實 DG/BS 支援係咪應該都唔錯呢 ...
DGS唔知道,DBS對運動員既支援真係唔錯,入學講座有講。
‹ 上一主題|下一主題