用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 游水都游得唔錯 ,想問皇仁,港華,SJC,男拔,喇沙揀邊 ...
樓主: lepetitprince^^
go

游水都游得唔錯 ,想問皇仁,港華,SJC,男拔,喇沙揀邊間?  

其實都唔知點解DBS甘惹火,
Sportman 係有補課安排的, 絕不是攞獎機器無人理, 其實Sportmen 不一定讀"T"班(你地講的運動班)
阿囝係Orchestra, 只是lunch time practice, 假期rehearsal, 講真,  假期唔rehearsal 佢地都會hea, Orchestra要求嚴謹是好事, 但絕不影響讀書

王家爸爸 發表於 16-11-17 12:09
我反而覺得Band1A學位整體係多咗,原因係地區名校升LEVEL咗,加上近年冒起咗唔少新既地區名校。反而Band1A ...
整體達到B1水平既中學可能多咗,不過維持到B1A水平其實可能少咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小Monkey 發表於 16-11-18 21:41
其實都唔知點解DBS甘惹火,
Sportman 係有補課安排的, 絕不是攞獎機器無人理, 其實Sportmen 不一定讀"T"班( ...
因為大家比較緊DSE嘅成績,其實DBS有部份小朋友會出外國讀書,再講入到邊間都要靠小朋友努力去讀架。DBS有附屬小學,Band3都可以升上,又收部分體育尖子。DSE嘅成績要睇中三嗰年尖子揀lB多定DSE多,所以根本冇咩嘢好比,最緊要做好自己該做嘅嘢。

看看會否有點啟發:
http://m.educationpost.com.hk/zh-hk/resources/parents-guide/160129-school-visit-the-swimming-award-of-diocesan-boys-school

Quote from the link:
我們的Student Support Committee,讓不同學科的老師支援學生的學習。我們還有課室外的補習和升學輔導。此外,在Centre for Further Studies中,從中四開始,幫助學生升學輔導,做生涯規劃。

我會咁睇,DBS 係一間教學生、年青人做人和做夢的學校。如果重點只係學業成績,咁 DBS 實在唔啱你要求,應該考慮吓其他你所提嘅學校。

lepetitprince^^ 發表於 16-11-18 09:58
首先,多謝咁多位比意見先!
但我有疑惑想問下大家。
所謂邊間學校成績好過邊間,其實大家係"覺得",定係有 ...

你列出嘅數字,WY同QC相差1‰,又如何睇得出一間唔錯,另一間中下游會俾人當垃圾呢?

Band5 發表於 16-11-19 13:03
你列出嘅數字,WY同QC相差1‰,又如何睇得出一間唔錯,另一間中下游會俾人當垃圾呢?
...

呢樣係本人覺得,當然你可以覺得相反都無問題,大家都係呢度理性討論。

上面好多人都講,QC唔會看重體育,學校嘅學生只有讀書。如果同學用絕大部份嘅時間讀書,成續響學校都係得中下游,甚至有十幾%學生連3322都達唔到標,個學生會唔會好pround,好有自信?

反而其他個幾間,學界運動成績都唔錯,學校亦會睇重/幫助玩運動嘅學生,再睇DSE3322率,甚至拍得住QC。任何運動項目,如果入港青,每日都起碼訓練5小時以上,如果真係DSE攞到3322以上,已經難能可貴!

回覆樓主:

回覆樓主:

大家看看SJC如何支持方力申在游泳和學業的發展

https://hk.mobi.yahoo.com/news/聖若瑟140周年-演藝界舊生獻聲-222117056.html

lepetitprince^^ 發表於 16-11-19 16:34

呢樣係本人覺得,當然你可以覺得相反都無問題,大 ...

游水基本係靠自己,絕大部分都係跟自己教練,冇人會喺平日上堂時練習。如果目標只係港青,邊間中學關係應該唔大!

以我所知,區凱惇都係靠自己,冇乜學校支援!QC亦有人入港青,只不過唔係唔係游水!

間間學校都有中下游,至於係咪俾人當垃圾,我相信係自己個人態度問題多啲,成績差,點都會受影響自信,官校俾學生嘅壓力反而可能會更細!

上面都只係我個人嘅感覺!大家可以唔同意!