用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備放位 問意見 禮賢 vs 播道 vs 救恩 & Others ...
樓主: TAIOU4
go

準備放位 問意見 禮賢 vs 播道 vs 救恩 & Others [複製鏈接]

TAIOU4 發表於 16-11-13 00:54
因為某幾間神校的功課真的又多又難, 如SFA跟本出去補習都沒有用, 真係要靠媽媽陪實小朋友做功課才行
這個 ...
恭喜哂...請問片中個肥小朋友是讀哪一間小學?功課多到太恐怖了..

Tintin926  喇沙  發表於 16-11-13 16:20

回覆 TAIOU4 的帖子

想問你名單中,沒有蔡繼有丶陳守仁,如果有會放那裡,請指教

appletim 發表於 16-11-12 19:28
培僑 > 福建 > 禮賢 , 有幸地頭兩間亦入了2nd In & 有禮小offer。如同時得到所有offer, 我都會十分難選擇 ...

不如講下你母校❓

音小 >培僑>  播道>港同 > 聖心> 福建 >宣道 >  救恩 > 聖方 > 王錦輝 >

retriever 發表於 16-11-13 08:59
不如講下你母校❓

禮小的好與不好,只要係EK search 吓已有很多資料。其中最大考慮只是它不是英小及沒有一條龍升中。 但我對禮小確係有份情意結,如放棄會十分可惜。

TAIOU4 發表於 16-11-12 18:35
未來2週會知道大部份學校的結果
打算為此作準備
家住32網
個人建議

有中學部既(考慮點: 升中保障+中學部成績):
港同> 德望 > 聖心 > 音中 > 培僑 > 福建 / 王錦輝 / 播道

無中學部既:
救恩 > 宣道 > 德雅 / 禮賢 > 聖方 (因為你唔想太谷, 呢個排名考慮升中網+學校對小朋友學術要求既因素)

Felix223    發表於 16-11-14 14:17
TAIOU4  謝謝, 救恩真的很好, 但很擔心學生能否適應傳統中學...  發表於 16-11-14 01:48
hppa    發表於 16-11-13 23:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

whycyh 發表於 16-11-12 20:40
冇又擔心,有又煩惱,好羡慕有德望,高主教,DG offer果啲,唔使煩,一定知點揀,反而而家幾間差唔多嘅學校 ...

借樓主位, 呀仔有高主教, TSL 有 3rd interview, 都想聽聽大家意見。

呀仔內斂思考形, 怕羞, 唔喜歡表達。 TSL 的教學正正最吸引我係呢㸃。 因為 presentation skill ㄧ定唔係高主教可以幫到。

但高主教的75% Band 1 率好吸引。。中學部雖不是神級,但 Band 1 c 也不錯。

回覆 hkpapa852 的帖子

音中>培僑?培僑有咁差?真心請指教。謝謝

hkpapa852 發表於 16-11-13 10:18
個人建議

咁請問崇真,優才,聖母,禮賢,德牙如何選擇?

醒目開學勳章 王國長老

TAIOU4 發表於 16-11-13 00:59
如果小女中港同, 可否加入?
雖然家中有人承諾會親自送女上學
但舟車勞頓真的很辛苦

呢樣我答你唔到,只能到時幫你牽一牽線,因為係家長自組,我都無太多資料呀

打算為此作準備
家住32網

"播道:
知道是龍校, 教員比較穩定, 但擔心大學入學率"

三年前和今年,我有去播道簡介會,我見很多教員都轉了,不見得教員穏定.

vickychan0118 發表於 16-11-13 10:42
回覆 hkpapa852 的帖子

音中>培僑?培僑有咁差?真心請指教。謝謝
唔係培僑差,只係音中既成績比大多數人(包括我)想像中更好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

打算為此作準備
家住32網

若女兒不是勤奮型,你倆也不打算陪太子女讀書,真的不要放GH第一了。
1.GH學術要求很高,功課測考不易應付
2.GH開始沒有直升保證,到小六可能要再張羅學位…
3.你的排位真的什麼類型的學校也有,我建議你在傳統與新型學校之間二選一,之後再選、再排序
>^^<

我都想借位問, 片中第一個小朋友係邊間小學? 用英文教科學堂?

https://www.youtube.com/watch?v=hjgpRKSkRPo

引用:Quote:TAIOU4+發表於+16-11-12+18:35+未來2

原帖由 hkpapa852 於 16-11-13 發表
個人建議

dear papa may i know why gh have higher secure rate than sacred heart? gh is 5?% and SH is 85%? thank u

引用:我都想借位問,+片中第一個小朋友係邊間小學

原帖由 hippoo 於 16-11-13 發表
我都想借位問, 片中第一個小朋友係邊間小學? 用英文教科學堂?

https://www.youtube.com/watch?v=hjgpRKSkR ...
聖若望英文書院(小學部)

引用:Quote:whycyh+發表於+16-11-12+20:40+ 冇又

原帖由 siukaipp 於 16-11-13 發表
借樓主位, 呀仔有高主教, TSL 有 3rd interview, 都想聽聽大家意見。

呀仔內斂思考形, 怕羞, 唔喜歡表達 ...
我仔上年也有這兩 offer, 沒想太多便決定讀 TSL, 因我十分喜歡 TSL 較活動的學習模式。
至今入讀兩個月後小兒十分愛返學,英文更上一層樓,而升中更是不用擔心, 師兄師姐升中數據實在標清, 相信六年後前景會更好。
另因自己是傳統名校畢業,  心知傳統名校教學的利與弊。
在 TSL 打好小學六年的基礎 ( 尤其語文 及 主動學習心態), 再進入傳統名中學, 會更容易在中學如魚得水.

fatcheuk 發表於 16-11-13 23:18
我仔上年也有這兩 offer, 沒想太多便決定讀 TSL, 因我十分喜歡 TSL 較活動的學習模式。
至今入讀兩個月後小 ...

唔好意思,恕我直言,兩個月咁快英文就更上一層樓!? 可否分享吓?

引用:Quote:fatcheuk+發表於+16-11-13+23:18+ 我

原帖由 mcdonn 於 16-11-13 發表
唔好意思,恕我直言,兩個月咁快英文就更上一層樓!? 可否分享吓?
是呀,尤其講方面表達深層次左。可能和它們在校內用全英交談有關。
之前幼稚園每天一堂英文堂大約 20min, 但現在每天回校七小時全英,分別可以很大。
再加上他們班中有幾位外籍同學, 自自然然約出嚟玩也用英文交談了。

fatcheuk 發表於 16-11-13 23:57
是呀,尤其講方面表達深層次左。可能和它們在校內用全英交談有關。
之前幼稚園每天一堂英文堂大約 20min,  ...

多謝分享。
‹ 上一主題|下一主題