用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日民生interview
樓主: baby_shan
go

今日民生interview   [複製鏈接]

回覆:今日民生interview

驚驚,我囡in 英文都ok,但佢一見到男老師,吾會答野,仲會喊,之前係LH以經試過,聽你們講,民生都多鬼佬,die hard!

回覆 旺角卡門 的帖子

黎緊到我個女in, 識哂都未必收,當玩下就算

firefighter 發表於 16-11-13 21:34
民生年年考同一樣嘢, 如有爬文, 家長做足準備, 一定唔會唔識

唔係唔知面試形式
唔係無教小朋友字母數字
係小朋友未學識
唔好以為你小朋友同你寶貝一樣天資咁高唔該

回覆:babycatrina 的帖子

仔仔今年讀緊民生K1,上年仔仔interview時 未識A-Z、唔識數字、未識顏色(未識講咩顏色,識指下),係情景題答到下,我諗學校收生唔係一定要識晒學術題

babycatrina 發表於 16-11-13 23:01
唔係唔知面試形式
唔係無教小朋友字母數字
係小朋友未學識

係囉,我都有教過,但佢係唔入腦我都唔會勉強亦冇話日日指住要佢認,反正學校都會教,識到幾多答到幾多都算,隨緣

我個女IN外籍男老師...見到佢好似見到外星人咁...我個女匿埋喺我後面,老師問咩都唔答,係最後送小禮物俾佢既時候SAY THANK YOU & BYE. 有拍好櫈,
睇老師個面口都知冇機會了~~~
不過講真,呢排去o左咁多學校IN,都見到女收有唔同表現,其實除o左間學校好,最緊要係小朋友開心,今次都係一個經驗!! :)

suyking 發表於 16-11-13 19:26
我都系唔夠兩分鐘被打發走,心里條氣唔順到今日,in前做左好多准備工夫,結果衰在同個老師唔夾 ...

in完後俾我感覺民生係校本位思維,唔尊重d小朋友。大家都有交報名費,但面試過程令我覺得唔係好公平。in嘅老師咁隨機會係鬼佬或者中教,完全唔考慮有d小朋友母語表達較佳,有d小朋友英文表達較佳。真係難怪之前有家長喺另一個post鬧爆民生對待在校生都大細超,唔會俾機會d佢認為唔夠好嘅小朋友。

回覆:今日民生interview

我仔並沒有砌積木,外藉男老師只是拿不同顏色的lego blocks問他是什麼顏色

引用:頭半part係玩玩具,見有人計分,平時係都同

原帖由 zmw1031 於 16-11-13 發表
頭半part係玩玩具,見有人計分,平時係都同小朋友講母語,點知去到後半part係鬼佬in,嗰個鬼佬一d耐心都冇 ...
very bad school

回覆 Elaine.F 的帖子

我小朋友自己聽到老師叫拎咩顏色就自己攞自己砌

Tomimo 發表於 16-11-13 23:50
仔仔今年讀緊民生K1,上年仔仔interview時 未識A-Z、唔識數字、未識顏色(未識講咩顏色,識指下),係情景 ...

估唔到民生會收唔識學術既小朋友
請問你小朋友幾月份出世?

引用:Quote:firefighter+發表於+16-11-13+21:34+

原帖由 babycatrina 於 16-11-13 發表
唔係唔知面試形式
唔係無教小朋友字母數字
係小朋友未學識
不好意思, 無意串人或show off, Interview 要識A-Z, 顏色, 數字是基本, 因為民生一上學已用letterland 教phonics 的發音, 所以如冇少少語文基礎, 好難應付

引用:其實好多事情係需要有兩手準備嘅(何況隨機

原帖由 Elaine.F 於 16-11-14 發表
其實好多事情係需要有兩手準備嘅(何況隨機抽樣已唔係第一年咁行亦不是秘密),冇話公唔公平的,正因這間學 ...
所以我有比小朋友上playgroup,  一早對下d net, 我cheap,  只報10堂, 只prepare interview, 起碼in鬼時不會縮去我身後

引用:回覆+babyboy123+的帖子 唔係囉~上年in時

原帖由 appfor 於 16-11-13 發表
回覆 babyboy123 的帖子

唔係囉~上年in時,全部識晒,結果......一個吉heehee
ha??

回覆 firefighter 的帖子

我小朋友識...A-Z.. 1-10 識.哂,,,但係佢果一刻心情, 係唔答呀,,,, 你咪急囉,,佢係要話 'I DONT KNOW'..真係吹佢唔脹.....

所以識哂唔表咩,.要睇佢心情~~~~

請問大家除左要讀1-10, 英文字母, color, 仲有無考其他? 我個仔識答晒所有, 跟住個net 指圖中的動物, 人物, 問我個仔呀, 佢淨識答panda, 但兩個人物, 佢唔出聲, 我就幫口問個仔: boy or girl? daddy or mummy? 我個仔唔彩我. 之後佢收左禮物極速講THANK YOU & BYEBYE (因為佢好想離開)

MS 有幾日面試?
‹ 上一主題|下一主題