用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日民生interview
樓主: baby_shan
go

今日民生interview  

shantsang 發表於 16-11-12 23:49
其實我都覺得玩具房兩位老師好似唔係好留意小朋友咁,有時佢地仲傾下計咁。係我起身去第二課室果時,先赫然 ...

Me too我面向入黎個門口⋯起身先見到有老師響後面個門口⋯見佢好似響份form tick左一野咁囉

lavender912 發表於 16-11-12 23:52
Me too我面向入黎個門口⋯起身先見到有老師響後面個門口⋯見佢好似響份form tick左一野咁囉
...

唔怪得之我對面個媽媽喺咁大大聲讀圖書俾個仔聽啦,老師背住我所以睇唔到老師計緊分。。。。去到課室好愕然點解有net響到嘅,又有普通話老師叫小朋友個名,諗住死得啦,不過最後好彩是in廣東話。

回覆 babyboy123 的帖子

唔係囉~上年in時,全部識晒,結果......一個吉heehee

今天我两女儿都有面试,但面试外籍老师好友善。但玩具房的老师态度非常差,全程无笑容小朋友看到有些怕怕。真的不知道学校老师态度差別如此大。有些疑惑这学校的管理和爱心小朋友程度有多少……???

jojo728 發表於 16-11-12 20:09
我見到第一part玩玩具老師有mark分呀
我都係見NET,平時用開中文,心諗死梗,但好好彩遇到外藉男老師係咁引 ...

same!my son cannot count nor recognize letters.but the male teacher was very nice!I don't think we have a chance but...my son really likes the school.

我好彩是中文老師in仔仔
有砌Lego 同時問顏色
表現幾好
不過佢地一向收大b多,所以不抱期望

我估積木個part主要睇下小朋友小手肌如何,問顏色只係表面野。細B好難做到

只要識答,有禮貌,唔怕人,就算12月細B都可以正取生offer,大家加油!

Elaine.F 發表於 16-11-13 04:33
Btw你地有冇考要切高D迷你積木嗎?

有細Lego, 但個net 冇比我個小朋友砌,佢只係成堆Lego 收埋係手,然後逐個逐個推出來,叫我小朋友講係乜嘢顏色。

請問有無delay or 等好耐

Chan343 發表於 16-11-13 10:53
請問有無delay or 等好耐

我in 4:30, 4:15 到,約5:00完成整個過程。

回覆 MaMaow 的帖子

不,我11超細b都識a z 1-10
係在乎佢心情而已

聽說民生面試出名俾人感覺冷漠,又咁諗,佢用呢個手法㨂人,唔對嘴型就byebye先,eq 低啲都唔掂,覺得點可以俾小朋友來讀呢...其實我覺得學校並非如此,佢收的話對佢一定有信心.

頭半part係玩玩具,見有人計分,平時係都同小朋友講母語,點知去到後半part係鬼佬in,嗰個鬼佬一d耐心都冇,小朋友都聽唔明個鬼佬問咩,齋對住個鬼佬笑,跟住我解釋咗話平時同小朋友都係母語溝通,佢唔係好明英文,跟住個鬼佬就話我小朋友俾唔到反應佢,即刻就送玩具請我哋走了,過程前後唔夠兩分鐘,俾我嘅感覺非常唔好,不如你民生改辦國際學校好過啦。感覺in嘅老師冇愛心冇耐性。聽講in中文嘅要考認字?呢間學校有冇跨d啊⋯如果d小朋友又認字又叻英文,仲有冇必要上幼稚園啊,下下都想靠家長教坐享其成,你民生有冇咁巴閉啊

zmw1031 發表於 16-11-13 17:14
頭半part係玩玩具,見有人計分,平時係都同小朋友講母語,點知去到後半part係鬼佬in,嗰個鬼佬一d耐心都冇 ...
我都系唔夠兩分鐘被打發走,心里條氣唔順到今日,in前做左好多准備工夫,結果衰在同個老師唔夾

回覆 zmw1031 的帖子

我仔考中文的,無認字考嘅內容是一樣的,只是用英或中in

BabyBookBu 發表於 16-11-13 09:21
我估積木個part主要睇下小朋友小手肌如何,問顏色只係表面野。細B好難做到 ...
我囡12月細B 唔肯答顏色 佢平時識答但佢出盡力去砌積木 超大力 大力到老師叫佢唔駛再砌

引用:+本帖最後由+baby_shan+於+16-11-12+17:58+

原帖由 baby_shan 於 16-11-12 發表

阿仔本身都未識英文字母同埋英文數字,坐埋去阿仔 唔知佢 ...
民生年年考同一樣嘢, 如有爬文, 家長做足準備, 一定唔會唔識