用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 奧基收到信了
樓主: common_cat
go

奧基收到信了 [複製鏈接]

jilmama 發表於 16-11-12 23:53
21號交真係好早!真係要諗諗!

係喇!唔係好想浪費左970(emoji)(emoji)

收了信、pm 班

我都收到信, AM班, 但地點都幾唔就腳.....考慮中...

我都收到
Pm offer
我都唔鐘意學校在面試當日的安排
要小朋友同家長一齊聽學校簡介
一歲幾的bb點樣專注你講野
又悶

44bb 發表於 16-11-13 13:16
我都收到
Pm offer
我都唔鐘意學校在面試當日的安排

Same for me. PM. We dun really like the arrangement of the interview day. Plus the principal seems very rush on the interview and not really pay attention to what we said. First question she asked was "will you take transitional class"?
In short, we dun have a good impression on this school at all. Any thoughts?

回覆:澳基收到信了

兩年前我個九月b考n 班
佢話細b一定係pm offer , 另外要八月就開學,由八月至九月中個女生日前的一天,都要大人陪返學,校車大人也可搭,直至細b足兩歲才可獨自返學,佢話甘樣就唔怕遲入學進度唔一樣了。而大b即年頭出世就am offer, 建議一到兩歲年頭就返學,甘九月正式開學教既野就深d,同細b班教既唔一樣,所以基本上細b係轉唔到am的。

我當時係interview 前15分鐘聽老師簡介才知呢個安排,當時好反感,因我無人手陪佢返個半月學,我得一個工人照顧兩個,大仔返am 班,無可能帶埋大仔去陪細b返學,如果佢一早講呢個安排我根本唔會申請,但都照in最後有pm offer 無讀。

In完感覺真係麻麻哋
最主要我仲有另一間有AM offer
嚟緊我又仲有幾間未in
我唔俾留位費啦

mntabo 發表於 16-11-13 19:35
兩年前我個九月b考n 班
佢話細b一定係pm offer , 另外要八月就開學,由八月至九月中個女生日前的一天,都要 ...
好似話係社會福利署規定,幼兒園牌係兩歲開始,所以兩歲前要返學的話,一定要家長陪同,如果唔係就違法。有錯請改

回覆:jilmama 的帖子

但個問題係,如係細仔,其他學校會幫你保留學額,等小朋友足兩歲才可上學,唔會叫你係班房陪上課,甘11月出世果d點呢,要家長陪上三個月嗎?點解佢要到interview 時才講呢個安排,唔係係網頁寫明呢?仲要講明細b一定係pm offer, 仲要承諾陪到上課才俾offer, 陪唔到就唔俾offer. 如果佢一早講明我真係唔會報,因為屋企配合唔到,我個女又係適合am班的。

mntabo 發表於 16-11-13 22:24

但個問題係,如係細仔,其他學校會幫你保留學額,等小朋友足兩歲才可上學,唔會叫你係班房陪上課,甘11 ...
明白。明顯感覺到學校係收生非常不足,可能收支都唔太平衡。

佢個網頁超少學校資訊

common_cat 發表於 16-11-12 15:09
收到信了!下年二月足兩歲讀pm session,但想問讀緊嘅家長,係咪代表下年9月都係pm呢?點轉am?   Thanks! ...

7月b am offer,其實外籍老師嗰日純粹係問家長即係我問題,同埋一路觀察小朋友嘅性格、發展等,我幾欣賞呢方面,不過當日嘅安排又的確有啲奇怪,我地明明差唔多係最早到,但簡介會後等到差唔多同批最後先見老師,囡囡耐性幾乎用盡(emoji)

MrsLew 發表於 16-11-13 13:25
Same for me. PM. We dun really like the arrangement of the interview day. Plus the principal seems  ...
我想請問,,,, 佢講既transitional class即係咩安排?

AnEm 發表於 16-12-14 15:12
我想請問,,,, 佢講既transitional class即係咩安排?

我細b, 要上一個月transitional class, 一個成人陪佢,上二個鐘。
我又覺得ok, 因為插班生如果唔上TC會影響9月已開學既學生進度。

PS 問埋學生transitional class 果個月學生連大人都可以上校巴

babymu 發表於 16-12-14 16:54
我細b, 要上一個月transitional class, 一個成人陪佢,上二個鐘。
我又覺得ok, 因為插班生如果唔上TC會影響 ...
謝謝你~
哇.... 我同爸爸都係返 FT, 要每日陪兩個鐘上TC, 咁又真係又難度喎~~~~~~~

AnEm 發表於 16-12-14 17:25
謝謝你~
哇.... 我同爸爸都係返 FT, 要每日陪兩個鐘上TC, 咁又真係又難度喎~~~~~~~

其實好多學校細b都要,有d可能一星期,有d要一個月

jilmama 發表於 16-11-12 23:05
Nov21.
我有另一offer,加上interview時校長冇點表現到有用心聽我答佢野,而面試最後,佢強調插班的話,9 ...
我噚日in完都有少少咁覺得,,,,, 校長只問循例問題, 我點答佢表情都一樣, 感覺佢只想快快in完....
又無乜同小朋友交流..... 完全估唔到究竟offer 機會大唔大....

但我上年12月尾收到其他學校PN OFFER 後, 打算想報名, 甘岩學校夜假, 但又有人返學收信, 佢叫我照信去先, 因為AM/PM都仲有位, 所以多收到信都會係IN下就收架啦, 最後因為學校太新, 屋企人話怕老師經驗同學校行政不太好而沒有寄信去, 加上聽到話1月都仲可以IN同埋仲有學位, 都有少少怕學校未夠成熟.

graceblythe 發表於 16-12-16 17:09
但我上年12月尾收到其他學校PN OFFER 後, 打算想報名, 甘岩學校夜假, 但又有人返學收信, 佢叫我照信去先,  ...
怕老師經驗同學校行政不太好...... 都係架, 但我主要要小朋友有好語境, 它行政好不好, 唔埋住了。老實說, 冇乜弱点又大把人爭了
‹ 上一主題|下一主題