用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs 禮賢,請教
樓主: belgiumchoco
go

音小 vs 禮賢,請教   [複製鏈接]

micmicmic123 發表於 16-11-21 12:39
邊有人有得選,會選音小。

其實呢啲說話真係好難聽,你憑乜野咁樣講?我就係識幾個家長,考到幾間唔錯嘅,最後揀音小。

japoton  所以只有父母先最了解何謂合適眼見兒子喜上學,閱讀已經是很好的開始  發表於 16-11-21 19:00
japoton  只要真正了解就知道音小的好,當然有家長覺得一定要谷,定要科科no .1, 個個家長要求唔同,所以只有父   發表於 16-11-21 18:58
babemi  的確,不計地點財政因素,舉例如果蘇淅高主教收我都會揀番音小  發表於 16-11-21 17:06

回覆 japoton 的帖子

喜歡音小覺得應該適合我小朋友,畢竟一讀12年學費加雜費或加價等,希望慎重多了解D。雖然人地亦未必收我。 多謝解答之前問題,但點評果度可能show唔哂D字, 請問樂器是否可以轉?   同埋你2次提到紀律嚴謹,例如點樣嚴法?  感謝你的解答

回覆 babemi 的帖子

學生小息不可在走廊跑,我仔小一生可能k3 習慣跑跑跳跳,頭2日已經比老師罰企,之後都唔敢再犯,又有同學唔完成lunch 老師唔準她小息食零食,如果功課遲交,唔記得交上堂要企係樹,這樣我小孩現在很緊張要帶齊書本,功課,老師還要求我地一定要家教合作,day 1 叫我地唔好比電話小朋友玩,當然是否每位家長就另當別論,樂器我未可不可轉,因so far 沒聽到同學仔要轉,因為老師一對一教 ,學完又會whatapps 返上堂進度希望我地配合學校加強練習,起初我都覺得仔沒天份,但學校真的是有方法的,現在小孩愛上了音樂,所以只要信任間學校就行了

回覆 happynewyear16 的帖子

音小是一間基督教學校,實事實幹,鍾意的就會鍾意,不喜歡也是說多無謂

回覆 japoton 的帖子

好似多數都聽到有愛心之類簡單形容,很難得能知道這樣比較深入一面,thanks. 我諗這校的家長有自己的想法,不多解釋,所以真的多謝你肯出來講。  

我比較喜歡禮賢

回覆 AnnieSammy 的帖子

音小DSE 成績近幾年不斷進步,如果真的要數據要上綱搵搵,我聽高年班家長說上年8成入了大學,但我自己就沒太緊張入大學率,因為見到音小不斷進步,我只會好放心把小孩交給學校,當然有些家長好著重成績的,但我們一班家長選擇音小的理念是十分明確的

回覆 jamiesonbaby 的帖子

沒錯,今年加了價5200  也是因為學費另好多認同理念的家長最後也放棄,有jm 講過如音小3千元一個月 ,相信小孩也未必能考上

AnnieSammy 發表於 16-11-22 22:44
八成入大學?? 喺應成為一線兵家必争之地! 為何被稱為大水泡?且个个放offer
...

我記得校長响簡介會話 7 成入大學。

sweet2008 發表於 16-11-23 08:01
我也剛放音小
我本身好喜歡音樂教育,女兒見完也感覺喜歡學校。最大考慮是學費,還要預期繼續加,負擔確實 ...

我會當音小學費3千零,因為學樂器都要千幾一個月。

AnnieSammy 發表於 16-11-23 11:28
七成,包埋中途轉去他鄉讀大學嗎?上網找不到的……………我唔会信口行行,只信白紙黑字
...
我相信以音中既DSE成績, 有4X%-5X%升讀Local degree係一D都唔出奇, 7成可能計埋副學位了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 AnnieSammy 的帖子

學費是考慮因素

這是音小中學的教學模式

本校以聖經真理為辦學的基石,以音樂為培育的土壤,提供基督教優質教育和優質音樂教育。本校中學以英語為主要授課語言,中英數實施分組教學。我們著重教導學生按聖經真理建立批判思維和解決問題的能力,同時培養學生閱讀的興趣和習慣。此外,學校設有四社、學會、音樂團隊、運動團隊、服務及使命團隊等,幫助學生發揮恩賜,服務社區,透過愉快的校園生活,培養學生樂觀開朗的性格。 本校透過聖經真理,建立正確的道德和價值觀,讓學生明白人生的意義,活出豐盛的生命。

我會選音小... 睇你父母, 唔係睇子女! 我覺得父母AFFORT到學費, 又信音樂可以令個仔女學多一樣才華, 唔洗諗~ 因為少功課, 而且學到的知識又唔會相差太遠! 因為跟政府課程, 唔會偏離得太遠!

其實我自己本身唔太在意現在的DSE 成績, 現在好也有機會跌, 現在不好也機會上, 如期看未知數, 不如睇多一點現在的教學是否自己也認同, 當然很多家長會看高一線或長遠成績問題, 所以人人也只是各取所需

japoton 發表於 16-11-23 16:03
其實我自己本身唔太在意現在的DSE 成績, 現在好也有機會跌, 現在不好也機會上, 如期看未知數, 不如睇多一點 ...
其實有冇問過校方, 可唔可以由私立獨立學校轉去做直資學校呢?

如果轉到做直資, 學校資源助多D (按人頭EDB俾至少40k一個學生一年), 學費可能無需要咁高. 不過唔知會否對學校營運有影響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題