用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs 禮賢,請教
樓主: belgiumchoco
go

音小 vs 禮賢,請教   [複製鏈接]

回覆:音小 vs 禮賢,請教

禮賢

belgiumchoco 發表於 16-11-12 22:19
2間都係愛心學校,點解咁多人揀禮賢?

禮賢嘅小朋友好似乖巧啲, 另外派位都唔

回覆 hamsubbb 的帖子

身邊有朋友音小考到入宣小喎!

音小是一間循序漸進的教學模範, 宗教氣氛濃厚, 老師有愛心, 當初選擇我100% 沒選錯, 仔仔讀得很開心, 學校記律很嚴格,  另外功課每天2-3樣, 星期5 比較多點點, 有些人覺得多功課就係好, 但小孩回家後還有時間溫習, 看書, 自由時間休息, 這樣教學理念我們非常認同, 還有音中DSE 成績是不錯的, 只不過音小比較低調

回覆:japoton 的帖子

音小的閱讀氣氛強嗎?
其實他算是活動教學嗎?

japoton 發表於 16-11-18 11:51
音小是一間循序漸進的教學模範, 宗教氣氛濃厚, 老師有愛心, 當初選擇我100% 沒選錯, 仔仔讀得很開心, 學校 ...

音小用家一般口啤都好好,係咪真係外界睇少左音小?

belgiumchoco 發表於 16-11-18 19:11
音小用家一般口啤都好好,係咪真係外界睇少左音小?

其實個人好鍾意音小,但其"back up "形象太強,話比人知讀音小就好似考唔到其他學校先讀音小,有d似Y 幼稚園咁....

我也喜歡音小,但顧慮原因不是其他人想法,而是學費怕有點吃力

japoton 發表於 16-11-18 11:51
音小是一間循序漸進的教學模範, 宗教氣氛濃厚, 老師有愛心, 當初選擇我100% 沒選錯, 仔仔讀得很開心, 學校 ...

家陣間間都講marketing,音小又咁低調,收生過程亦頗趕客,比人睇低好正常。事實上以大眾水泡既形象,音中近兩年出嚟既DSE成績,比N間幾千人爭住考既直資/私立一條龍中小學更有出色,絕對係驚喜。
相信如果小學部同中學部能收到更多更高水平既學生,成績可能會更出色。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問收生過程怎樣趕客,收生水平提高是咩意思?我正在資料搜集準備將來為小朋友搵小一

回覆 japoton 的帖子

既然遇到家長,想請教下你,要考入去主要睇邊方面,校風如何,樂器方面小朋友如果想轉可以嗎?

japoton  其實音小都係要考中, 英,數, 見家長, 紀律十分嚴格, 校工姨姨同我說大部分學生都很乖, 只有小部分naughty ,   發表於 16-11-21 12:59

回覆 martinwu81 的帖子

培養閱讀興趣從迎生日已經講, 學校有閱讀計劃, 每朝回校仔仔說什麼也不可做, 只可看書, 每位學生有借書証, 小息可以去圖書館借書,圖書館是政府圖書館這樣大的,  學校還有閱讀日營舉辦, 有故事家長每星期黎講故事, 所以學校是很致力培養閱讀興趣

回覆 belgiumchoco 的帖子

音小是一間比較不喜歡宣傳的學校, 他們只會默默培養學生, 其實有jm 分享過音小學費貴所以也是考慮因素, 如果音小只收3千元, 可以大膽說投考人數一定不止4千人

邊有人有得選,會選音小。

回覆 hkpapa852 的帖子

如果你接觸過音小校長就明白點解音小不需要什麼markting  宣傳, 但我地每一位學生家長都很滿意音小的教學宗旨, 當初選音小我也不需要什麼名校, 只求小孩能開心學習, 熱愛學習

回覆 msyoyolam 的帖子

其實不需要理人點睇, 最重要是看小朋友是否合適, 講真音小是第一間interview 結果又是最早知往往比人覺得做backup , 但其實每間學校有人喜歡, 有人不喜歡的, 其他學校也有人放棄哪代表是學校不好嗎, ?

但我知道學費是考慮因素之一, 但其實好多家長是很喜歡音小的理念的

回覆 babemi 的帖子

我估佢有太多call waiting and call rejected,比人覺得好多人放棄

babemi  我覺得call reject不是很差,只是他們做得不夠古惑,應該offer多D call waiting多D,出少D reject, 但我認   發表於 16-11-21 15:16

回覆 micmicmic123 的帖子

我自己本先有蘇浙, 嶺小Offer , 有家長有st.joseph 都唔要, 其實只係各取所需, 沒一定的, 沒有最好, 只有最合適,

回覆 babemi 的帖子

沒錯, 如果收平一定很多人會入讀, 但音小 音樂老師已經有一百過, 一對一教學, 所以學費是偏高, 也是很多人考慮因素之一
‹ 上一主題|下一主題