用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家捨得小孩如此辛苦如此累嗎??
go

大家捨得小孩如此辛苦如此累嗎?? [複製鏈接]

家長們因為冇offer 而痛哭流淚,大家有否為小孩每日辛苦學習,日日進補,個個星期面試而流淚嗎??
他們生生性性,跟住大人指示努力去做,大家有沒有因此感足落淚呢??
返去鍚鍚小朋友啦,無一樣野比得上他們的笑容.offer 呢樣野身外物啫,為咁而喊真無謂.....

mayyylai    發表於 16-11-14 16:16
hppa    發表於 16-11-13 10:39
dereklg  理應如此  發表於 16-11-12 01:33
   1    0    0    0

回覆:大家捨得小孩如此辛苦如此累嗎

我家小孩不進補。他是最幸福的。希望小學都唔駛(妄想中)

釘釘 發表於 16-11-11 23:14

小學唔駛,睇家長心態姐。。。

有人去邊都素顏,有人落街買報紙都化妝。

隨心!

swmami    發表於 16-11-12 01:13

HK-MAN 發表於 16-11-11 23:10
家長們因為冇offer 而痛哭流淚,大家有否為小孩每日辛苦學習,日日進補,個個星期面試而流淚嗎??
他們生生性性 ...

樓主駛唔駛講到咁誇❓

睇你應唔係浮誇之人。

考小唔駛緊張成咁

釘釘 發表於 16-11-11 23:14
保持住主動學習,開開心心投入學校生活已足夠.讀得開心,隨時係小孩主動要求進補添...

retriever 發表於 16-11-11 23:20
樓主駛唔駛講到咁誇❓

睇你應唔係浮誇之人。
咩誇??我女無進補,只報兩間直資作叩門熱身! 我感恩佢都算主動學習.

他們生生性性 ...

總覺得那是因爲不夠愛,愛自己大過小朋友,將focus放錯係自己度,其實那是小朋友的將來,何必呢?

準備過程中,各種挑戰,分工合作,喜怒哀樂,都是全家的集體回憶,都幾難得。

b3410 發表於 16-11-12 08:56
準備過程中,各種挑戰,分工合作,喜怒哀樂,都是全家的集體回憶,都幾難得。 ...

覺得對細路長遠有裨益的,不妨培養。

唔係只為考小。

b3410 發表於 16-11-12 08:56
準備過程中,各種挑戰,分工合作,喜怒哀樂,都是全家的集體回憶,都幾難得。 ...
這種態度很不錯,值得推崇

我覺得家長只要小朋友和自己有能力去做, 就盡量做到最好,就算輸了起碼曾經努力過~
就算入唔到心儀學校,都唔係代表絕望, 係嗰啲學校唔識貨啫, 只有你哋先知小朋友能力, 就算去到比較差的學校, 相信你和小朋友努力, 一樣比其他同學強勁, keep 住住都頭十名成績,下一個戰場係中學, 所以要好好裝備小朋友!

applebot 發表於 16-11-13 07:38
我覺得家長只要小朋友和自己有能力去做, 就盡量做到最好,就算輸了起碼曾經努力過~
就算入唔到心儀學校,都唔 ...

Well said, I totally agree with you. We should not only focus on the result, otherwise it brings unnecessary pressure to you and your children. In fact, the road is still long and we need to cheer up the spirit.

yourmobile 發表於 16-11-13 10:25
Well said, I totally agree with you. We should not only focus on the result, otherwise it brings un ...

the attitude is more important than the results.

他們生生性性 ...

加油呀 爸爸媽媽同小朋友都要錫呀 個個都好乖好叻

今天大家付出多一點努力,考到龍校,唔使考中學!初小還可以有個快樂童年!
‹ 上一主題|下一主題