用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂沛兒vs英藝vs九龍塘迦南vs York的pn班?
go

樂沛兒vs英藝vs九龍塘迦南vs York的pn班?

已有樂沛兒及英藝offer,迦南等result,明天in york
請教各位邊間較好?

York

sannakathy 發表於 16-11-11 21:14
已有樂沛兒及英藝offer,迦南等result,明天in york
請教各位邊間較好?

請問你小朋友幾時出世?
我也有報york
但收不到通知

sannakathy 發表於 16-11-11 21:14
請教各位邊間較好?

剛收到沛樂兒offer .

jimk 發表於 16-11-11 23:27
請問你小朋友幾時出世?
我也有報york
但收不到通知

我小朋友1月出世
但york聽聞也會收細b
我有朋友26日in
你不如打去york問下

sannakathy 發表於 16-11-12 00:16
我小朋友1月出世
但york聽聞也會收細b
我有朋友26日in

我小朋友8月出世噢

回覆:sannakathy 的帖子

我去過intro day 同open day, 覺得老師校長都好有 heart,即係唔係hea 教嗰隻。我鄰居讀緊,佢大讚學校嘅高思維課程,所以叫我要多啲了解,咁雖然學校係比較新,但我覺得最緊要係聽用家意見。

而York, 個人認為比較商業化,你讀得好有全級一二三,學校咪整個頒獎禮recognize 吓啲小朋友,但我朋友個K3仔就唔同,佢話學校超多功課,做到唔鐘意做功課,學術又唔係好跟得上,日日同仔角力,所以呢,最緊要搵間適合嘅學校!

WiZ 發表於 16-11-19 23:49
我去過intro day 同open day, 覺得老師校長都好有 heart,即係唔係hea 教嗰隻。我鄰居讀緊,佢大讚學校嘅高 ...

謝謝你的意見,York已有offer但沒有留位
因為打算讀樂沛兒

樓主其他offer都好過york, 學店來的。上年去聽個校長都坦承係好commercial

回覆 sannakathy 的帖子

我是樂沛兒用家,仔仔返學開心,老師有愛心。學校雖然新d,但一切也很不錯,會願意了解家長需要。
近排仔仔突然唔想分離,校長見佢喊親自抱佢仲叫我唔使擔心。
你可以放心。

HoFaYee 發表於 16-11-26 23:30
回覆 sannakathy 的帖子

我是樂沛兒用家,仔仔返學開心,老師有愛心。學校雖然新d,但一切也很不錯,會願 ...

請問 nobel pn 課程是教什麼?Nobel 有升小成績了嗎?

回覆 hoysiu 的帖子

英文用letterland,透過英文歌教下當月主題中文也跟主題教學,例如一開學教小朋友「我要上學」,之後有「我的身體」「我愛吃」。
數學有教大小數字等。

今年有第一批升小,有人入到DBS, 但其他唔清楚因為升小睇埋大抽獎

HoFaYee 發表於 16-11-27 13:50
今年有第一批升小,有人入到DBS, 但其他唔清楚因為升小睇埋大抽獎

因為大抽獎制度,track 升小 record, 我睇有幾多入到邊間直資私小。我個人後喜歡nobel, 因為真正感受到老師有愛心同真心喜歡小朋友,而且教材很好。只缺升小成績未知,依個係好重要因素去決定比小朋友讀邊間。Pn am 國際班 一班有幾多人?

好老實講,接近9成人會再考k1, 我同仔仔考了5間,現在等result. 一間「適合自己及小朋友」嘅PN , 我認為要有以下條件:
1. 老師有愛心,照顧及了解小朋友需要。2歲返學基本是一個挑戰。由喊變唔喊變開始鍾意返學再同你分享課堂上嘅野,完全係唔容易。我大部分時間自己接送,眼見老師會留意小朋友d細節再同家長分享,好窩心,亦好放心小朋友在學校學習。
2. PN 近屋企,返/放學方便,大人小朋友無咁累。
3. 課程適中(PN 唔需要太多學術,因為好多k1 先會開始教)。但從課堂書本學習自理是必要的。
除非因為小朋友能力,又或者一心打算大抽獎唔博其他嘅,又或者PN 已經入左一缐名校,otherwise 你出年一定會試下考其他k。
所以呢,唔好諗太多住,我親身體驗過所以希望分享俾大家,我亦有朋友開左學發現小朋友唔適合某d方法而要再轉校,現階段找一間你喜歡的已經可以。

我上午英普班有16人

HoFaYee 發表於 16-11-27 16:02

我上午英普班有16人
Thanks for your comment. 16 人,是否英普雙班主任?

Yes但其他post 有人提及來年不再分中英及英普。
你可以再問下。

回覆樓主:

york