用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 轉堂可否傾計
go

轉堂可否傾計

我小朋友間中學, 轉堂會有班長企出來, 一見有同學傾計就「扎」名, 我小朋友有時上堂可能發左一陣夢, 落左堂想問下隔離同學油先老師有冇講低嚟緊有冇D小測, 默書或功課之類, 都即刻被「扎」名,

想請教下, 你地小朋友D中學係咪都係咁架?

王家爸爸  用小學思維管中學   發表於 16-11-17 11:11

衰d講句,個班長太「小學雞」
中學已經冇轉堂集名呢樣野,因為個班長都傾埋一份。
如果個班長係咁,只好提醒下自己,小息先問。

1998Ruby1998 發表於 16-11-11 18:56
衰d講句,個班長太「小學雞」
中學已經冇轉堂集名呢樣野,因為個班長都傾埋一份。
如果個班長係 ...
班長聽差辦事, 應該係學校管理文化吧?

但老實說, 好難相信而家仲有中學咁樣管理課堂秩序

回覆 MC1128 的帖子

我地學生手冊寫明轉堂唔準傾計,唔準係班房飲水,仲有好多「騎呢」守則,訓導主任都執得好嚴。不過我地呢班學生,尤其做班長,都明白一個道理「規矩係死,人係生」
執得嚴,老師唔會獎賞(因為係職責)。但係咁嚴,同學會唔鍾意,到時做 group project 畀同學孤立,有苦自己知。隻眼開,隻眼閉,八面玲瓏。

MC1128 發表於 16-11-11 18:59
班長聽差辦事, 應該係學校管理文化吧?

但老實說, 好難相信而家仲有中學咁樣管理課堂秩序
其實真係好難頂, 阿仔以前小學都冇呢D 班規,
其實轉堂傾下計, 只要唔好大聲到影響隔離班, 我睇唔到有D MUG 野問題囉

1998Ruby1998 發表於 16-11-11 19:46

我地學生手冊寫明轉堂唔準傾計,唔準係班房飲水,仲有好多「騎呢」守則,訓導主任都執 ...
我無睇過阿女學校手冊

但佢係風紀兼class reg(即班代表?) , 據佢講, 最難處理同學們的違規: 用手機;在課室食嘢或大聲喧嘩,甚至瞓覺; 服飾或頭髮問題

相比轉堂傾偈, 上述行為仲難處理, 所以老師、風紀等, 都會視乎情況"執法"

1998Ruby1998 發表於 16-11-11 19:46

我地學生手冊寫明轉堂唔準傾計,唔準係班房飲水,仲有好多「騎呢」守則,訓導主任都執 ...
其實寫呢條守則嗰時, 老師主任有冇設身處地諗過, 如果自己喺學生, 連續上2堂, 差不多成2個鐘頭, 一句說話都冇到傾, 郁到唔多可以郁, 感受如何呢?   
要大人咁樣都未必得, 更可況12-13歳青少年?  

回覆:轉堂可否傾計

離地校規 !