用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門/插班既難度
go

叩門/插班既難度 [複製鏈接]

既然考小一已到尾聲,成績好唔理想!傷心失望過份都係要繼續努力!面前仲可以玩既就係叩門同插班,但難度更高嗎?有冇經驗分享?

8    0    0    0

回覆 msyoyolam 的帖子

冇咁快到尾聲,音樂椅都未開始轉,到明年 9 月先叫做尾聲,所以唔使咁快灰心。
我都係過來人,我只可以話今年叩門同明年考插班,其實都係同一班人,若果今年叩門真係失敗,就好好備戰一年,明年考插班,我個人覺得考插班冇叩門咁多人,但係到時就真係考實力,你一定要勤力一年,操行要好好,但記住唔好比小朋友太大壓力。

mayyylai 發表於 16-11-11 15:22
回覆 msyoyolam 的帖子

冇咁快到尾聲,音樂椅都未開始轉,到明年 9 月先叫做尾聲,所以唔使咁快灰心。

如果連waiting 都冇,點轉都唔會轉到去我到啦

在這個階段問這樣問題,相信你不甘於孩子將入讀的小學。
叩門:選間次熱門的去表達誠意,從現在起好好和孩子打好語文底,讓孩子在小一就在同級有出色表現,才有機會扣心怡小學。心怡小學幾時收插班,喜歡怎樣的孩子,亦是妳的準備的方向。套用前輩的一句說話:機會是留給有準備的人。
最後的忠告:打底十分重要!得益永遠是自己的孩子,無論在那間小學就讀也需要。
入到心怡名校的,競爭即將開始!

叩門如果你叩區內2線津校學校唔難, 如果你小朋友學術不錯通常學校第一時間會爭住收, 由於攪珠收生質素參差, 學校見到好野即係爭住收.

但區內一線律校就幾百人in 收得10個8個位, 扣埋有關係人仕,分分鐘得幾個位, 都唔易

小一考小二插班, 要有亮麗的小一考試成績表, 顯示第一次及第二次校內試都均衡地取得佳績.

所以K3考小學卻失之交臂的家長, 可以由依家開始把目光放遠一點, 著眼培育孩子的中英文閱讀能力和興趣, 基本的算術能力, 良好的學習態度和習慣(例如專心上課, 回家後先完成功課再休息或玩耍, 每周溫習, 多問問題), 多讚賞以建立自信心等等.

芝麻街    發表於 16-11-15 13:44

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

點點點打好語文個底,就可以叩門,點點點小一成績亮麗,就可以成功插斑小二。
講就易,得果時就得,唔得果時就唔得囉。

APS KTS 兩間名私都未出。

定係楼主只睇得上DGS SPCC之類的神校?

如果以我自己經驗,我覺得插班易過考小一
原因係五歲可以顯真功夫的機會太少,未有正式測考,可以show 的特異機會亦少(K3頭已見,即K1-2要見成績,有點難度),間間幾千人 ,你識飛亦會睇漏眼;大部份唔收或只收有限頁數的portfolio, 要show 亦無從入手

插班,無論插小幾,你本身有實力,有亮麗成績表已先贏一個機會,另外讀左小學,參加顯實力比賽的機會較多,亦可以自己的portfolios 下功夫
插班一般只選20-30人應試,有真實力不會miss了
(註:兩個仔都試過插班並成功)

Chirley    發表於 16-11-11 18:08
Felix223    發表於 16-11-11 17:52

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+16-11-11+17:47+

原帖由 pamelaywy 於 16-11-11 發表

如果以我自己經驗,我覺得插班易過考小一
請問你是插班學術型學校嗎?

小曳人  兩間,但都係學術  發表於 16-11-12 21:37
Soundervolt  pamelaywy囝仔插左去界限街男校  發表於 16-11-12 11:10
pamelaywy  其實間間收插班都是考卷,學唔學術型都一樣  發表於 16-11-11 17:52

回覆:叩門/插班既難度

好多一線插班都話要全級頭三名或五名,其實睇邊間小學嗎?

pamelaywy  這個當然,但如果係弱勢學校成績出眾,我覺得仍有機會  發表於 16-11-11 18:00

msyoyolam 發表於 16-11-11 15:03
既然考小一已到尾聲,成績好唔理想!傷心失望過份都係要繼續努力!面前仲可以玩既就係叩門同插班,但難度更 ...

可能負能量。不過叩門係富者愈富既玩意。。。

最出名果d津校又係有班手揸直私既去叩。。。

引用:Quote:msyoyolam+發表於+16-11-11+15:03+

原帖由 retriever 於 16-11-11 發表

有冇邊間一線官津講明唔收直私取錄咗嘅學生?

jestella 發表於 16-11-12 07:42

不可能

要攪清楚叩門為物?

叩門位係官津唯一可以主導收生既位。

而家有人幫你揀過既精英,再俾你揀,點解唔濟?❓

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 16-11-11 18:16

咁自由搏擊戰就預左咩參賽者都有。咁總有爆冷正能量嘅,我姨甥舊年就係零offer(只有乙二,零直私)咁叩乙一,得左

醒目開學勳章 王國長老

有嘅。有好少好少真係講到做到只考慮111(真係做得到唔會得個講字)。果d就肯定無直資揸手了

jestella 發表於 16-11-11 17:52
好多一線插班都話要全級頭三名或五名,其實睇邊間小學嗎?

當年阿仔全軍覆沒之後派左去一間升到B1中學大約得30%既小學,升小三時申請插班都有幾間熱門學校肯收,最後都可以同pamelaywy囝仔做同學。只要本身係有心有力既千里馬,一定會被伯樂賞識。繼續努力啊!

Charlotte_mom 發表於 16-11-12 10:59
咁自由搏擊戰就預左咩參賽者都有。咁總有爆冷正能量嘅,我姨甥舊年就係零offer(只有乙二,零直私)咁叩乙 ...
好羨慕....
存感恩的心

醒目開學勳章 王國長老

晞晞爸b 發表於 16-11-12 12:01
好羨慕....

哎,驚足成年呀大佬!我妹係破釜沉舟式舉家大遷徙抽學校。(直私已經全炒)
本來抽中乙二已經心理調節緊,同自己講乙二都好好......即管盡人士循例叩門(經歷過太多失望都知小朋友唔係面試型,零期望)
點知輸家食尾糊。
好在細佬真係唔駛煩。
‹ 上一主題|下一主題