用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一做功課的小小難題
go

升小一做功課的小小難題

我囡剛升小一, 跟他做數學功課時,有一題文字解釋他解錯意思,結果做錯了, 我便解釋給他知道正確的答案, 但他好堅持自己沒有錯,認為自己是對的 (當時佢情緒是有少少暴躁的, 不想聽我解釋), 不想依照我說的去改正, 我應該由得佢錯, 到時等佢返學對答案, 由佢從錯誤中學習 ?  或是要堅持到底明知是錯的一定要佢改?   

王家爸爸  小朋友有主見係好事。   發表於 16-11-11 16:30

當時我的做法是, 好 ! 我就由你返去學校等老師改正, 到時你就知道自己是真的錯, 但我老公就不認同我的做法, 認為明知錯點解唔立即糾正佢.   

王家爸爸  老師話佢錯,佢一定聽;家長講,佢未必聽。  發表於 16-11-11 16:31
王家爸爸    發表於 16-11-11 16:29
MrBeast  咁仲簡單,由老公糾正咪得  發表於 16-11-10 18:23

miujoey 發表於 16-11-10 17:09
我囡剛升小一, 跟他做數學功課時,有一題文字解釋他解錯意思,結果做錯了, 我便解釋給他知道正確的答案, 但他 ...

如佢肯聽,教佢。死都唔聽,由得佢,比老師改。

比我會等佢返學,尤老師改,然後改正。有時候老師講一句好過我哋講10句。過多1次2次之後,佢就會知你d建議係好嘢。

佢當時就是不肯聽我說的

niclicma 你說得對, 現在好聽老師說話, 怕俾老師罵掛

如果真係點教都唔信你,堅持係正確的話,由得老師幫你做「丑人」。有時候,老師講一句好過家長講十句。可能係自尊心好強,唔想係你地面前做弱者。我以前都係咁,唔想父母指出我錯處,有機會畀父母話我差,情願老師鬧我。

既然佢咁硬頸,由得佢,等老師叫佢返黎改正,到時你乘機教佢要接受他人意見,不要太過一意孤行的性格。

我囡剛升小一, 跟他做數學功課時,有一題文字解釋他解錯意思,結果做錯了, 我便解釋給他知道正確的答案, 但他 ...
我女都係咁, 佢仲係小二添。佢唔聽, 我由得佢, 老師咪話佢錯囉 不過, 好彩我背後無一個多事既男人, 我教阿女功課, C6一般shut up的。

miujoey 發表於 16-11-10 17:17
佢當時就是不肯聽我說的

niclicma 你說得對, 現在好聽老師說話, 怕俾老師罵掛  ...

我細女都係,特別聽學校老師同補習姐姐啲說話,可能身份係“老師”,不過如果遇到硬頸位,我通常會由得佢地去撞板~~始終有時教過教唔聽,係要放手由得佢地去試,

等老師改正!打佢x
功課返來錯左笑下佢,佢會知醜

多謝大家的意見

我仔小一時同樣情況,我仔一把眼淚一把鼻涕地被我逼著改正,因為佢不認為自己錯,不單長不到知識,還壞了親子關係。所以後來我只看有無做完而不再看是否正確。派回來後,仔見到老師畫的大交叉,心甘情願改正,我跟進他的改正。細路真係要俾老師教。

如果個仔係唔聽,就等老師改,之後自己再同個仔講番

簽名被屏蔽

幼稚園: 媽媽是上帝,聽媽媽話
小學:老師是上帝,聽老師話
中學:朋友是上帝,聽朋友話
大學:自己是上帝,不用聽別人的話
拍拖:女朋友是上帝,聽女友話
結婚:老婆是上帝,不想聽也要聽老婆話
生仔:孩子是上帝,心甘情願聽孩子的話

回覆 miujoey 的帖子

等佢比老師改

等老師幫佢改啦

功課最好佢自己做, 有唔識先叫你教番佢
若果佢話識晒做晒, 咁幫佢檢查下有無做齊就得, 唔駛對岩唔岩

遲下直頭唔駛幫佢檢查有無做齊, 話信佢自己做得掂

做父母要懂得放手, 讓小朋友學習自立