用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat 填申請表時已輸左一半
樓主: ktsui
go

st cat 填申請表時已輸左一半

我同老公嘅小學都已執笠,收咗小兒。

我估都係小朋友表現緊要D,我地有25分 plus both parents are professionals都被rejected  

回覆:st cat 填申請表時已輸左一半

無咁誇張,我同老公間小學已被殺好多年,阿女龍B競爭咁激列咪又有first round offer, 唔好信太多果d聽朋友講嘅野,好多時d人無offer只係因為小朋友面試失準,但佢地唔肯同唔願意相信自己嘅小朋友面試表現唔好,格硬屈話輸在背景,自尊心問題吧了。(個人意見,不喜勿插)

hppa    發表於 16-11-12 23:14

回覆:千語mami 的帖子

無問題,幼稚園越開越多,最後一定揾到一間喜歡的

archinma 發表於 16-11-10 13:05
我識人讀st cat父母都唔係出身名校, 仲要好普通既職業...所以唔緊要既

請問是哪年呢?我識人約前四年的而且確父母家庭普通入了,但龍年bb那年只有父母是律師的朋友入了!

hppa  Just random cases  發表於 16-11-12 23:15

回覆:Moonlight819 的帖子

每年也有N無位,也有明星位,也有background強勢的家長,st cat位多,所以乜人都有。由於乜人都有,考小一成績又係比較參差。

千語mami 發表於 16-11-11 00:53
無咁誇張,我同老公間小學已被殺好多年,阿女龍B競爭咁激列咪又有first round offer, 唔好信太多果d聽朋友 ...

你諗多左啦,只係分享下聽返黎既消息,唔係人人都鐘意st cat

引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-11+00:53+ 無

原帖由 ktsui 於 16-11-11 發表
你諗多左啦,只係分享下聽返黎既消息,唔係人人都鐘意st cat
既然唔鐘意St Cat就唔好報,亦唔需要理究竟填表係唔係已經輸咗一半la...

hppa  True  發表於 16-11-12 23:16

千語mami 發表於 16-11-11 11:19
既然唔鐘意St Cat就唔好報,亦唔需要理究竟填表係唔係已經輸咗一半la...

...

係我先生鐘意

千語mami 發表於 16-11-11 11:19

...

Agree

回覆:ktsui 的帖子

same feeling

引用:有啲小朋友父母填申請表時已贏一半,因為學

原帖由 ktsui 於 16-11-10 發表
有啲小朋友父母填申請表時已贏一半,因為學校問父母讀邊間學校,如果父母讀名校,收既機會大好多,真係好世 ...
簡單D小朋友讀幼稚園,關父母讀邊間學校有咩關係?如果唔係學校考慮因素跟本唔需要填,填得即係學校認為係考慮原因之一,但比重佔幾多無人知。

k1 幾時有result, thanks

hppa  Via post by 2nd December  發表於 16-11-12 23:17

ktsui 發表於 16-11-10 11:06
有啲小朋友父母填申請表時已贏一半,因為學校問父母讀邊間學校,如果父母讀名校,收既機會大好多,真係好世 ...

我覺得面試表現最緊要,SC 算是公平,我同老公都不是名校出身,大仔 in SC pn 表現吾太好,所以冇offer ,之後下一年面試SC k1,表現明顯比往年好好多,所以有offer ,但最後決定放棄SC 讀另一學校。兩年後,到細囡面試SC pn,當初都有擔心之前哥哥放棄offer ,會否有影響,不過最後去試試,細囡表現穩定,所以有offer ,我相信SC 睇面試表現係最緊要,背景是其次。

Monstereasy 發表於 16-11-11 14:44
簡單D小朋友讀幼稚園,關父母讀邊間學校有咩關係?如果唔係學校考慮因素跟本唔需要填,填得即係學校認為係 ...

講得好

ktsui 發表於 16-11-10 11:06

又唔一定!我同老公都唔係名校出身,小囡亦獲 ST Cat PN 取錄,讀至K3畢業,今年剛上小一. 雖則父母係名校出身可能有優勢,但最重要係睇小朋友面試時的表現!

做父母的唔好因為呢個原因而洩氣!

hppa    發表於 16-11-12 23:18

Sc, Lh 都吾睇家長背景的,親身証實左。

Nevermind...many good KG

dreamdream081 發表於 16-11-11 17:45
Nevermind...many good KG

贊成,其實好學校唔止SC一間

Monstereasy 發表於 16-11-11 14:44
簡單D小朋友讀幼稚園,關父母讀邊間學校有咩關係?如果唔係學校考慮因素跟本唔需要填,填得即係學校認為係 ...

有d幼稚園好睇父母讀邊間母校,有聽過係因為如果讀名校,小朋友都大機會讀返父母嘅母校,咁佢地幼稚園將來嘅升小派位結果咪靚仔d law