用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 過動活躍的藥物
樓主: w26
go

[過動] 過動活躍的藥物 [複製鏈接]

我小朋友由初初食4小時X2次,
老師話佢第5、6堂就開始多動作,
中途加過份量。
約大半年後,醫生建議轉18mg 係12小時的,
我仔就有比較辛苦既副作用,但都照食左一個月,
再見醫生,果時亞仔話無乜再頭痛頭暈等等,
但明顯知道佢中午無乜胃口。
在暑假時停藥,肥左好多。開學就慢慢瘦番了..
但都算係正常體重(佢由BB到大,食量算小,但唔會點瘦)

佢朝早7:30食藥,其實放學4:00左右,
我已覺得無藥效,我亦唔想佢再加藥份量。
老師唔投訴就算。

平時放假我唔會比藥佢食。所有假期如是。

盡量忍佢但的確好辛苦好辛苦好辛苦

我有諗過學人home school,可惜我自己讀書好差。
幻想下,發下夢就得。

我想講轉藥大半年,我而家先察覺到,
亞仔之前一直高得快、算高....但暑假後見番啲同學,
好多都高過佢,亞仔好似慢左、停左...
連頭髮都係。之前個個月要剪,而家可以3個月都唔太長。
好心痛......痛唔係因為佢唔高,而係估計整體發展有影響???

a.agnes.lam 發表於 16-12-17 00:01
我小朋友今年4年級 由三年級下學期左右開始食藥 初初每日食兩次4小時藥 初頭都會有d頭痛 但適應左就無事  ...

請問你小朋友食藥嘅藥量係幾多?八小時係咪都係食10mg,四小時5mg?
我小朋友就係咁,但係相對佢8小時
反而無效!
我都好擔心啲藥影響佢嘅高度,發育同情緒,我成日都想幫佢停藥.

回覆 tutik 的帖子

你小朋友食藥時有冇幫助呀?
我自己呢就係小朋友放假唔食。

番學就唔敢唔食,始終對佢在校表現有影響,
最主要係 與同學相處,唔食就有好多衝突,
或因不專心上堂,而被同學及老師標籤。

我想請問你們見那個精神科醫生?我小朋友之前見過鍾醫生,食Ritalin - 10mg for 8 hours, 但d藥食咗一星期,部分老師覺得好咗,但都係一時時,另一科老師覺得無分別!副作用唔算太大!但之後考試發呆,所有試卷只做了一半,考到第四、五日唔俾佢食藥,只差少少做哂試卷,唔駛好似之前差咁多無做!搞到我都唔知應唔應該再食!

另外,食藥副作用是否只是即時頭痛、無胃口、失眠,將來會不會有其他副作用!

回覆 a.agnes.lam 的帖子

請問你小朋友食12小時長效那種是否都是Ritalin?吃了有沒有那些副作用?thx.
‹ 上一主題|下一主題