用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 過動活躍的藥物
go

[過動] 過動活躍的藥物

請問大家知不知過動活躍的藥物,4個鐘與8個鐘除左時間上的分別外,其實藥效仲有冇其他分別.

因我女本身食開4個鐘的.最近醫生提議早上食一粒8個鐘,但我女唔識吞.所以想轉早上食一粒4個鐘,中午再食一粒4個鐘.你們覺得可行嗎?

QE醫生今日都問我想5想阿女轉藥, 不過要自費, 想問有無家長類似有咁, 自費藥幾$$一粒, 因為我5記得左問....

藥效因人而異,我仔情況係8小時藥效沒有4小時的明顯。呀仔原本私家食12hr, 胃口差,政府開8hr返學食+4hr 放學做功課用, keep 住食咗兩個月,開學一個月唔對路,同冇食一樣,咁自己又試下4hr 上下午各一粒,呀仔比較舒服,食到午飯,亦幫到專心。比你參考,個人覺得小朋友適應到副作用,又幫到專心就咪轉啦。

Thx Tutik,  我昨日都比她試下一日食三次4個鐘藥分別是7:00, 11:00 and 1530.阿女話昨日食午餐胃口好左小小.

所以我都諗住比她這樣食住先。

回覆樓主:

阿仔都係由兩粒四小時,轉一粒八小時,我覺得 ok, 胃口一定冇咩,但佢又唔想嚮學校食藥。老師話四小時藥中間表現會有起伏,加上我仔要開半粒藥,啲藥太散了,成日碎晒,食膠'郎'丸好好多

a_for_apple 發表於 16-11-11 11:39
阿仔都係由兩粒四小時,轉一粒八小時,我覺得 ok, 胃口一定冇咩,但佢又唔想嚮學校食藥。老師話四小時藥中 ...

我都係3次4小時轉1次8小時,放學再食4小時。因在校有時佢遲左食又唔講,8小時我反而覺得無影響胃口,4小時反而唔想食

回覆 a_for_apple 的帖子

想問下你們轉8小時的藥是那個牌子啊?

8 個鐘藥名好似R字頭的.

想問下你們什樣教他們吞膠囊藥丸?我個教極都唔識........好煩惱.

PurinBB 發表於 16-11-14 07:56
回覆 a_for_apple 的帖子

想問下你們轉8小時的藥是那個牌子啊?

Ritalin LA

w26 發表於 16-11-14 09:32
8 個鐘藥名好似R字頭的.

想問下你們什樣教他們吞膠囊藥丸?我個教極都唔識........好煩惱.

我搵的嗒糖練,叫佢放入啲,飲多啲水,望上面呑

tutik 發表於 16-11-10 23:23
藥效因人而異,我仔情況係8小時藥效沒有4小時的明顯。呀仔原本私家食12hr, 胃口差,政府開8hr返學食+4hr 放 ...

想問12小時係咪要keep住日日食先有效?同食左,過12小時係咪都會穩定d

DollyCC 發表於 16-12-11 17:58
想問12小時係咪要keep住日日食先有效?同食左,過12小時係咪都會穩定d

藥有食就果幾個鐘有效,藥效過就回覆原狀,打回原形。
別奢望藥物可以醫治ADHD

tutik 發表於 16-12-11 19:41
...

唉!對住佢地真係好勞氣

tutik 發表於 16-12-11 19:41
...

可以點做才幫到小朋友呢?
我怕扣操行分被踢出校

天山雪蓮 發表於 16-12-14 15:54
我怕扣操行分被踢出校

按醫生指示日日食藥,如果食12小時,理論上是可以的,加上藥物如果量足夠,藥力應該不止12小時。另外,要跟學校講左小朋友是SEN學生嗎?學校應該會有另一套處理方法。

不過,小朋友可能進入青春期,反應會不一樣。要同醫生傾傾,佢會幫到個小朋友。

天山雪蓮 發表於 16-12-14 15:54
我怕扣操行分被踢出校

小朋友不是小一嗎?上學時間盡量利用藥物幫一幫,每日放學同佢review表現,做得好就賞,總之利誘啦,用好行為代替壞行為,要有做到達標既動機。客觀分析出事既時間。如朝早,就臨夠鐘先送佢入校門。怕佢小息倒蛋,揾啲野比佢小息做,我以前寫信、慢畫、摺紙,限佢一定小息才睇、拆開信封、回信,其實想霸佔佢容閒時間,免得佢亂跑比人罰。如果佢聽話,叫佢在校內做些小统計,今天自己說了多少有禮貌話。。之類。
放學同佢放電,必須要做!叫佢在校要忍耐,放學帶佢去下遊樂場、足球、羽毛球。。。總之佢開心就得,回家完成功課就收拾心情準備下一天既學校生活。
其實學校只是踏腳石,事實沒什麼大不了,怕只是老師們苛刻責罵影響小朋友自尊心,不再重視別人眼光,逃避現實,而把自己躲起來。我兒近來正有此傾向,我正思考該怎樣處理。

tutik 發表於 16-12-15 19:10
小朋友不是小一嗎?上學時間盡量利用藥物幫一幫,每日放學同佢review表現,做得好就賞,總之利誘啦,用好 ...

我個上堂唔專心,傾計,玩文具被罰,聽老師指令做野慢。
私家醫生話就算確診都係marginal. 因佢做自己喜歡的事就非常專注。而且已經好瘦,希望唔用葯先。行為治療,試過還是停不了口。做功課拉牛上樹。

bbpooh 發表於 16-12-15 10:05
按醫生指示日日食藥,如果食12小時,理論上是可以的,加上藥物如果量足夠,藥力應該不止12小時。另外,要 ...

未同學校講,因政府排到2018.老師話佢在班內也不是很活潑的小朋友,只是發夢。

天山雪蓮 發表於 16-12-16 06:08
我個上堂唔專心,傾計,玩文具被罰,聽老師指令做野慢。
私家醫生話就算確診都係marginal. 因佢做自己喜歡 ...

咁其實問題似乎唔大,最差也是ADD而已,比啲時間佢適應小學階段開始既田鴨式教育,叫佢要討論合適時候才说,要懂得課堂規矩,習慣用耳朵聽晒,收集了用文字/圖像記下筆記本。文具要想簡單(沈悶)的,越少越好。
别太快自己標籤,更無需要太快去試藥,我相信大部份父母去到最惡劣迫不得已才去到食藥。
努力

w26 發表於 16-11-10 09:46
請問大家知不知過動活躍的藥物,4個鐘與8個鐘除左時間上的分別外,其實藥效仲有冇其他分別.

因我女本身食開4 ...

我小朋友今年4年級 由三年級下學期左右開始食藥 初初每日食兩次4小時藥 初頭都會有d頭痛 但適應左就無事 到暑假小朋友覆診時主動同醫生要求想想停兩個月藥試下 因為食左藥成日發脾氣 到9月開學就試食長效 8小時藥 相對4小時嘅藥比較有效亦都情緒效好 一個月後再試12小時長效藥 可以令小朋友放學後都比較專心做功課及有時間溫習 初初都會擔心會難訓覺不過好好彩都冇大影響  
每個小朋友吸收都唔同 對藥物效用亦都唔同 所以都係要試過先知適唔適合