用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港禮賢會的非一般面試
go

香港禮賢會的非一般面試

上星期六去面試,感覺良好。校長在門外迎接家長和學生,全程留守打招呼。操場上有不少體能活動讓小朋友熱身,很貼心的安排👍🏻👍🏻👍🏻
面見過程簡單而溫暖,老師俾了些玩具小朋友玩,和小朋友傾下偈,然後就和父母閒話家常,了解一下家中的情況,然後就送禮物和遊戲卷給小朋友,臨走還和小朋友攬攬。經歷過大細兩個小朋友去見pn和幼稚園,未試過咁warm,令小朋友家長都無壓力。祝各位小朋友可如願入讀心儀學校!

老師好nice,勁讚我個女,仲問佢第時返呢度好唔好

但當日in完寶血同禮賢,我老公就超鍾意寶血,禮賢佢覺得so so

引用:老師好nice,勁讚我個女,仲問佢第時返呢度好

penguin8 發表於 16-11-10 10:42
why?
老公話feel到寶血有心思佈置校園多d,見到好多有家長,小朋友o既活動相

覺得老師好有心,好nice

其實禮賢老師都nice

不過,我地係天主教教友,其實寶血比較適合d

但當然有更心儀o既幼稚園,不過還看阿小姐o既表現啦

引用:Quote:penguin8+發表於+16-11-10+10:42+why

penguin8 發表於 16-11-10 11:43
我朋友見禮賢考左好多嘢,冇你咁簡單……

我無分享考左d乜bor....

回覆:monchichipapa 的帖子

回覆:penguin8 的帖子

考什麼似乎都係睇老師。當日我見到另一朋友,她的小朋友考的都和我們的不同,不過大致都係睇下對答,做簡單指令

edniebridge 發表於 16-11-10 08:53
上星期六去面試,感覺良好。校長在門外迎接家長和學生,全程留守打招呼。操場上有不少體能活動讓小朋友熱身 ...
How long was the whole interview process?

回覆:CaviarYu 的帖子

我記得唔太清楚,但應該都是15-20分左右

edniebridge 發表於 16-11-10 08:53
上星期六去面試,感覺良好。校長在門外迎接家長和學生,全程留守打招呼。操場上有不少體能活動讓小朋友熱身 ...
當日見我們的老師,臨走都有要求我女攬攬。她是周老師,你的一樣嗎?
因為這樣非一樣的面試,令我和老公對這所學校加晒分。

回覆樓主:

荔景有禮賢會,
仔面試日前一病了,
無得改期,為有除消。

未知好唔好,但都好多人爭。

汞帆子 發表於 16-11-11 10:23
當日見我們的老師,臨走都有要求我女攬攬。她是周老師,你的一樣嗎?
因為這樣非一樣的面試,令我和老公對這 ...

係呀!

禮賢會唔錯,地方都算大同光猛,老師都有耐性同愛心。面試感覺良好,比起同區其他幼稚園

引用:禮賢會唔錯,地方都算大同光猛,老師都有耐

聖士提反堂同聖士女,呢2間唔係差,只係面試老師無禮賢咁好

引用:聖士提反堂同聖士女,呢2間唔係差,只係面

原帖由 Chichikid 於 16-11-14 發表
聖士提反堂同聖士女,呢2間唔係差,只係面試老師無禮賢咁好
請問聖提女點見法?

佢分3 part

edniebridge 發表於 16-11-14 12:12
請問聖提女點見法?
They haven't completed all interviews yet. To be fair, maybe parents can share later.
To declare interest, we applied St. Stephen's and will be interviewed later this week.