用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道Vs禮賢(數據王分析下吖) ...
go

真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道Vs禮賢(數據王分析下吖) [複製鏈接]

各位好
真心請教大家
我女活潑好動,反應快,但是屬於各方面都只是平均形,沒有特別特出強項。
讀開happy school,少功課,想她愉快學習,但怕小學繼續happy,她升中會唔好
但睇佢唔多鐘意做功課,怕去谷校會唔惦,但入去谷校可能升中會好啲
腦裏越想越混亂
目標:希望女兒入英中,考好DSE上U

請大家指教下

救恩(5萬一年學費)
Vs蘇浙(3萬7千5百一年學費)
Vs培道(3萬千千一年學費)

大家點揀?

14    0    0    0

培道有埋中學喎!

視乎地址,我會揀不用過海的學校。

醒目開學勳章 王國長老

照你形容,蘇浙唔適合wor

moonchan509 發表於 16-11-10 00:07
各位好
真心請教大家
我女活潑好動,反應快,但是屬於各方面都只是平均形,沒有特別特出強項。

有邊間唔駛做功課架?

仲要dse成績好❓

救恩啦,相對活動又少功課,有預留位去匯基,女仔留11 網抽亦係優勢。

佢地畢業生曾出過10A狀元,唔係個個精英,但課業都唔會太差。

但個人覺得學費有 d貴。

回覆:真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道(數據王分析下吖)

好視乎你住邊⋯三間地點都好唔同。另外,蘇浙除英文科全普教學,小朋友本身普通話程度及家庭支援亦要考慮

回覆 retriever 的帖子

謝謝你retriever
原來曾經有咁好成績!
我都覺得學費好貴!
仲要預埋放學後學野!

救恩

moonchan509 發表於 16-11-10 00:07
各位好
真心請教大家

如果不計學費作對比,符合你要求,看來是救恩。

回覆:真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道(數據王分析下吖)

我情況差唔多, 小女活潑好動,不太願意做功課,現在有蘇浙 vs 救恩 vs 玫瑰崗,住南區,揀邊間好?

培道中學是中中,蘇小功課唔係少、唔係輕鬆。

睇你的少功課和英中要求,係救恩搭匯基較適合了。

以你囡囡嘅性格,蘇浙唔太適合。

朋友囝囝係乖巧個type小朋友,都頂唔順,剛跳船

回覆 keep-calm 的帖子

請問"家庭支援亦要考慮"
係指咩呀?

我住東區

回覆 zeroma99 的帖子

你覺唔覺得救恩好貴?

回覆 Beiku 的帖子

可唔可以具體講下間為咩跳船
學校好嚴?
好多功課?
測考壓力太大?

跳左去邊間呀?

回覆 Jane1983 的帖子

學校以外仲要上興趣班...
好貴....u_u

回覆 moonchan509 的帖子

學費和財政計劃,你係一定要仔細想清楚。因為栽培小朋友真係好多錢使,同埋使好多年,需要留前鬥後。
可以睇埋校網,有無心儀的津校,整體考慮。

各位好
真心請教大家
學習輕鬆程度 (由高至低): 救恩 > 培道 > 蘇淅
學術要求/功課/測考量 (由高至低): 蘇淅 > 培道 > 救恩
畢業生升讀B1中學比例 (由高至低) : 蘇淅 > 救恩 > 培道
升中網 (B1女仔入到B1中學機會): 救恩 > 培道 > 蘇淅

升中保障:
救恩: 有2X個位可升讀觀塘區B1直資男女中學匯基(東九龍) <水平約在B1C-B1B>
培道: 有23個聯繫位可直上九龍城區B2A-B1C女子津校
蘇淅: 有間中學既...... 不過當佢無好過

小學升中既目標B1中學
救恩:
- 主要目標: (女校) 英華女, (男女校) 聯繫既直資: 匯基(東九龍)
- 其它 (位少): (女校) 聖士提反, 聖嘉勒, 聖心, (男女校) 高主教, 鄧肇堅

培道:
- 主要目標: (男女校) 華英, 迦密, 旅港開平, 銀禧, 邱佐榮, 黃笏南
- 其它 (位少): (女校) MCS, 聖家, 聖羅撒

蘇淅:
- 主要目標: (女校) BPS, 嘉諾撒, (男女校) 張祝珊, 中國婦女會, 聖馬可, 筲箕灣官立, 港島民生

個人認為, 睇吓你目標係邊類中學, 如個較想入女校, 救恩同蘇淅會好D (不過你住東區, 可用東區網升中, 無乜大問題)
另外, 如果計晒B1中學同B2中學既選擇同學位充足率, 係九龍城同東區會較理想 (中西區無B2女子中學, 只有少量位入何東, 維官同鴨真)

其實, 大多數既中學, 都係偏向傳統/保守, 小學太happy有機會升中後出現反差. 所以自己要諗諗.

以上既B1中學之中, 相對無咁傳統(只focus學術同品行), 應該只有:  聖士提反, 匯基(東九龍), 鄧肇堅, 筲箕灣官立, MCS, 旅港開平, 黃笏南

如果心態係進取希望日後女兒非B1中學不入, 其實應在救恩同蘇淅兩者之間二選一 (培道既B1%又真係差太遠). 如果只求有間唔錯既B2中學可日後做Backup, 又唔想學習上太辛苦, 培道其實係唔錯

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

數據王...多謝您!!!!

想問下你話
"另外, 如果計晒B1中學同B2中學既選擇同學位充足率, 係九龍城同東區會較理想 (中西區無B2女子中學, 只有少量位入何東, 維官同鴨真)"
o既意思係咪中西區好少位比b2學生, 所以讀救恩小學的話有可能會去到南區的b2中學?

其實我的目標中學底線是b1尾或者2a

另外可以分析下學費嗎?值唔值得讀?
升小後係咪真係使費比幼稚園多好多?
其實上小學可以學野o既時間少左, 有時間外補?

蘇浙英文除口語外,閱讀及寫(Gramma)ok嗎?

moonchan509 發表於 16-11-10 11:09
回覆 Jane1983 的帖子

學校以外仲要上興趣班...
ECA 當甜品, 唔好覺得必然!

留意蘇浙你會校車定自己送(山上), 救恩算近地鐵出口.

兩間費用我估差唔多.
‹ 上一主題|下一主題