用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道Vs禮賢(數據王分析下吖) ...
樓主: moonchan509
go

真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道Vs禮賢(數據王分析下吖) [複製鏈接]

mcl203 發表於 16-11-10 16:28
玫瑰崗建議要諗多DD先好決定~~~

點解玫小要諗諗先 請指教

kc871 發表於 16-11-10 19:13
點解玫小要諗諗先 請指教
始終現時升中成績係區內係比較弱 ~~~

引用:回覆+zeroma99+的帖子 你覺唔覺得救恩好貴

原帖由 moonchan509 於 16-11-10 發表
回覆 zeroma99 的帖子

你覺唔覺得救恩好貴?
我都覺得貴,我哋只係打工仔一名, 但係如果真係好適合個女嘅哋我辛苦啲都會畀佢讀, 但係仲有細佬跟尾,都會睇埋自行結果先

唔該樓主唔好hold咁多間學校個位,等我們乜都無家長有歸屬!

回覆 sanclui 的帖子

未去培道交留位費
應該不交了.會放位

每間學校出成績都係唔同時間
知道結果後都要時間考慮清楚
會盡快決定..再放位

回覆 hkpapa852 的帖子

數據王

唔好意思
可唔可以分析下 救恩VS禮賢VS蘇浙嗎?

我真的很亂...
萬分感謝!

moonchan509 發表於 16-11-14 17:02

數據王
禮賢教學方式較接近救恩,但近年比以前谷番少少。大家升中都係利女仔,睇你對SSP既中學有冇興趣了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁升中方面,兩間邊間派B1多啲?

引用:Quote:moonchan509+發表於+16-11-14+17:02+

原帖由 hkpapa852 於 16-11-14 發表
禮賢教學方式較接近救恩,但近年比以前谷番少少。大家升中都係利女仔,睇你對SSP既中學有冇興趣了 ...
對唔住,想借位問一下,如果我只睇升中率,咁3間學校,救恩,禮賢,SFA之中,救恩入Band 1 率應該好過禮賢?如果我唔再細分啲中學係咪 Band 1a,b,c,就咁睇入Band 1 率,咁救恩其實係咪可以拍得住SFA (因好似2間都有8成幾入到Band 1 中學)? 真心請教,歡迎指正,謝謝。

引用:Quote:moonchan509+發表於+16-11-10+00:07+

原帖由 hkpapa852 於 16-11-10 發表
學習輕鬆程度 (由高至低): 救恩 > 培道 > 蘇淅
學術要求/功課/測考量 (由高至低): 蘇淅 > 培道 > 救恩
畢業 ...
救恩呢2年好多入咗港同,聖士提反架?2間唔係都屬於band 1 架咩?

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-11-10+09:20+

原帖由 retriever 於 16-11-10 發表
幾多年前既 10A? 匯基其實係  band 1 成績? 2015 年 三大 15%,八大係 少過 50%,唔計匯基,band 1 係 50~60%。。咁比較公平D?

利申:無考救恩

http://www.kauyan.edu.hk/www/wp-content/uploads/2016/03/2015-2016

派位資料_中文版.pdf
有冇人可以解釋救恩學生點先可以派倒第一志願呢? 小五成績評估?

引用:+本帖最後由+Avig+於+16-11-14+23:47+編輯+

原帖由 Avig 於 16-11-14 發表

http://www.kauyan.edu.hk/www/wp-content/uploads/2016/03/20 ...
佢哋有呈分試,如果派位就係靠呈分或自行階段面試。。。但佢個表好幾間都係非派位直資私校,例如港同,赤柱聖士提反等,嗰啲只睇面試同校內成績,特異功能等。考到accept 咗offer 就冇得抽獎。

數據王,唔好意思,如果聖母同培道,純睇小學b1%及升中情況,可否俾小許意見?

SmilieMaMa 發表於 16-11-15 00:32
佢哋有呈分試,如果派位就係靠呈分或自行階段面試。。。但佢個表好幾間都係非派位直資私校,例如港同,赤柱 ...

請問如果我小朋友讀救恩,最喜歡兩間(應該話平等地鐘意)中學係港同和聖提女,應該點做? 因為聖提女冇得用面試方式入?
如要抽獎D分又點計? 冇阿哥,姐姐係唔係好sik 低?

DevilPig 發表於 16-11-14 22:56
幾多年前既 10A? 匯基其實係  band 1 成績? 2015 年 三大 15%,八大係 少過 50%,唔計匯基,band 1 係 50~ ...

救恩唔少去英華女,聖提女。。。 女仔唔一定要去匯基。

講得10A都係dse以前。記得位狀元姓"俞"

引用:+本帖最後由+Avig+於+16-11-15+06:50+編輯+

原帖由 Avig 於 16-11-15 發表
中學玩法唔同小學,如果聖提女,可先試自行,自行係submit咗成績and/or portfolio 之後,通常都會有面試(個別學校可能會揀人見)。之後再係甲,乙一放聖提女。。。大前提係小朋友要保持係band 1成績(到時學校會同你傾),因中學派位先睇你band 幾再靠運氣抽入,有冇兄姊在讀冇咩關係。但港同係直資,如果面試成功收咗你,你又交咗留位,係冇得再玩自行同大抽獎。

Thanks a lot smilemama. Your info helps us big time.

retriever 發表於 16-11-15 06:46
救恩唔少去英華女,聖提女。。。 女仔唔一定要去匯基。

講得10A都係dse以前。記得位狀元姓"俞"
重有冇人記得呢位俞狀元全名同當時報章news link?Thanks

SmilieMaMa 發表於 16-11-14 21:50
對唔住,想借位問一下,如果我只睇升中率,咁3間學校,救恩,禮賢,SFA之中,救恩入Band 1 率應該好過禮賢 ...
其實唔同網既學校, 好難用升B1%去比較

救恩有地利 (升中網優勢), 加上人為因素 (同匯基東九有聯繫), 所以兩間學校即使學生能力一樣, 升中機會都有分別.

救恩, 禮賢其實係類似既學校, 教學理念同模式都係類似, 亦同匯基東九一樣有關連 (聽聞匯基東九都會有少許名額優先收禮賢學生)

SFA反而同蘇淅較接近, 兩間既學生都好似要打木人巷咁, 以汗去換取成績.

所以, 當幾間學校升B1%去到某個水平, 都無謂計個少許差別了. 不過瞭解清楚各小學升中網既優劣, 亦有助日後子女升中既安排
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題