用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道Vs禮賢(數據王分析下吖) ...
樓主: moonchan509
go

真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道Vs禮賢(數據王分析下吖)

moonchan509 發表於 16-11-10 11:48
回覆 hkpapa852 的帖子

數據王...多謝您!!!!
學費值唔值, 呢點你要自己衡量

升小後係咪真係使費比幼稚園多好多?
其實睇家長心態同要求. 老實講, 升中就要係成績好, 攪掂呈分果幾科既成績, 其餘所有課外活動, 甚麼一體一藝, 其實唔係咁重要. 所以, 唔一定會駛多咗.

其實上小學可以學野o既時間少左, 有時間外補?
有咩嘢你認為一定要名補呢? 其實家長肯花時間去跟小朋友既功課, 知道佢既強弱處去教, 效果比外判好好多.

蘇浙英文除口語外,閱讀及寫(Gramma)ok嗎?
呢點要留俾相關家長答, 我唔清楚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

moonchan509 發表於 16-11-10 11:48
"另外, 如果計晒B1中學同B2中學既選擇同學位充足率, 係九龍城同東區會較理想 (中西區無B2女子中學, 只有少量位入何東, 維官同鴨真)"
o既意思係咪中西區好少位比b2學生, 所以讀救恩小學的話有可能會去到南區的b2中學?
家住東區可以用東區校網抽,到時如果跌落B2都唔驚,東區多好多選擇

回覆 retriever 的帖子

救恩(5萬一年學費)
蘇浙(3萬7千5百一年學費)

moonchan509 發表於 16-11-10 11:07
回覆 Beiku 的帖子

可唔可以具體講下間為咩跳船

學校好嚴? <-- 係
好多功課? <-- 唔算
測考壓力太大? <-- 係

引用:Quote:moonchan509+發表於+16-11-10+11:07+

原帖由 Beiku 於 16-11-10 發表
學校好嚴?
嚴咁校風好唔好?

謝謝您O既分析

如果都係睇呈分試...咁係咪讀津校都一樣?

想問問..如果計埋中西區基恩及呂明才小學
又應該點睇呢?

moonchan509 發表於 16-11-10 12:32

救恩(5萬一年學費)
我意思係, 如果蘇浙要校車, 救恩唔駛, 可能差唔多喎

zeroma99 發表於 16-11-10 09:22
我情況差唔多, 小女活潑好動,不太願意做功課,現在有蘇浙 vs 救恩 vs 玫瑰崗,住南區,揀邊間好?

...
恭喜你們 我同你一樣, 但我冇救恩,所以好煩惱

啊..明白

兩間都要搭校車..

回覆 kc871 的帖子

你無救恩

即係有蘇浙 vs 玫瑰崗?

咁你會考慮D乜?

moonchan509 發表於 16-11-10 14:56

謝謝您O既分析
其實, 只要唔係有一條龍中學既直資或者官津小學, 都要睇呈分績.

就算有直屬中學, 中學部都只會收B1同B2學生, 仲要睇中學部既直屬位夠分俾幾多學生

所以, 係呢3間小學, 最後都係殊途同歸, 要去為呈分排名拼搏

私校課程唔受EDB限制, 彈性度高D, 所以可以零功課, 又可以1X樣功課.

其實你本身住東區, 日後升中至少有唔錯既選擇, 改用住址網升中, 已經保本, 選邊間小學其實只需睇吓邊間學校合你眼緣/要求多D.

如果想抽官津小學, 咁自然又只能選蘇淅或培道.

hppa    發表於 16-11-15 14:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:moonchan509+發表於+16-11-10+00:07+

原帖由 hkpapa852 於 16-11-10 發表
學習輕鬆程度 (由高至低): 救恩 > 培道 > 蘇淅
學術要求/功課/測考量 (由高至低): 蘇淅 > 培道 > 救恩
畢業 ...
實在解釋得好詳細! 請問你認為如果要揀救恩而放棄大抽獎又值唔值得呢? 如果大抽獎派得唔好,蘇浙 vs 玫瑰崗一間中文一間英文,你又點睇呢?

zeroma99 發表於 16-11-10 15:46
實在解釋得好詳細! 請問你認為如果要揀救恩而放棄大抽獎又值唔值得呢? 如果大抽獎派得唔好,蘇浙 vs 玫瑰崗 ...
RH比KC較好的, 可能係英語能力, 但RH最大問題係, B1學生比例太低.

到低係因為以前太多NCS令RH既B1比例低, 定係其它原因呢? 我唔知

如果係RH做到B1生, 日後上到任何B1中學, 英文方面應該都唔錯, 但要小心中文.

從過去幾年既DSE成績見到, 多有有一條龍/直屬英小既B1中學(如MPS, MCS, GH, St Joe), 中文科既成績都比其餘B1中學遜色.
呢一點可能係大多數英小都會出現既問題, 只怕日後升中, 發現英文嬴人一條街, 中文差人一條街咁就大件事

hkpapa852 發表於 16-11-10 16:18
RH比KC較好的, 可能係英語能力, 但RH最大問題係, B1學生比例太低.

到低係因為以前太多NCS令RH既B1比例低,  ...
請問RH 的普通話可以嗎?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-11-10+發表

原帖由 zeroma99 於 16-11-10 發表
實在解釋得好詳細! 請問你認為如果要揀救恩而放棄大抽獎又值唔值得呢? 如果大抽獎派得唔好,蘇浙 vs 玫瑰崗 ...
玫瑰崗建議要諗多DD先好決定~~~

你所指"如果想抽官津小學, 咁自然又只能選蘇淅或培道." 點解呢? 救恩唔可以嗎?

請問如果家住地址是灣仔又點分析呢?(有機會搬屋)

hkpapa852  救恩講明如果你參加大抽獎會將你放番去waiting list  發表於 16-11-10 17:51

回覆:真心請教,救恩Vs蘇浙Vs培道(數據王分析下吖)

個人認為,救恩太開心,無功課,就算好彩look入女英華,入到去都有排捱,比我的話,我會揀蘇浙,小學打好個底,入BPS名列前矛, 好過開心6 年之後,入英華包底 (唔谷都考得好的天資聰敏型除外)

千語mami 發表於 16-11-10 17:17
個人認為,救恩太開心,無功課,就算好彩look入女英華,入到去都有排捱,比我的話,我會揀蘇浙,小學打好個 ...

救恩畢業生出過10A 架.

請問你有無去IN 過蘇浙?

引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-10+17:17+個

原帖由 retriever 於 16-11-10 發表
救恩畢業生出過10A 架.
咪話天資聰敏型除外囉

我女in完蘇小..但係我都唔知佢考左乜?