用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 真道
go

德望 vs 真道  

真心請教, 兩間有offer, 難以決擇. 女兒比較活潑, 但亦受教, 會接受規矩, 屬於較被動, 如現階段做功課要輔助和指示, 但她羅輯思考幾好,無音樂底,語文能力屬中等水平。

1) 地區: 兩者都ok, 因住兩者中間,但真道較近。

2) 學費:兩者都ok

3) 返學時間:有擔心德望很早,兩者早上出門時間差45min

4) 教學方式:德望會否好傳統,真道會否比較多些現代社會需要的技能,即係唔止一味學術?有無用家分享?

5) 升中:偏向留港讀大學,這樣好像德望成績較好比較適合?

6) 校風:希望搵間學校培養良好品德

7) 功課量:德望會否好谷,好多功課?有無用家分享?真道呢?
我buy no pain no gain, 但唔想做功課溫書日日好夜.

8) 一條龍: 真道幾乎全上中學, 德望要起碼top 50%

大家覺得邊間較合適?
覺得德望成績好d, 但驚功課壓力大, 無家庭, 玩樂時間; 真道理念好, 但驚競爭力唔夠, 第時想轉番出去其他學校好難. 我自己唔想中學再玩過呢個遊戲.

Chanhana  Sure GH la, 真的2間不同級數  發表於 16-12-12 09:42
babemi  根據你所講呢堆,GH  發表於 16-11-14 03:48
hppa  Congrats  發表於 16-11-11 02:45
hppa  GH  發表於 16-11-11 02:44

Everylittle 發表於 16-11-9 23:34
真心請教, 兩間有offer, 難以決擇. 女兒比較活潑, 但亦受教, 會接受規矩, 屬於較被動, 如現階段做功課要 ...

原全不用考慮,選GH。

Sure GH la

k-pa 發表於 16-11-9 23:45
Sure GH la

都完全吾同Grade

德望要Top 50才可升中,那其它50去那裡,請指教

Everylittle 發表於 16-11-9 23:34
真心請教, 兩間有offer, 難以決擇. 女兒比較活潑, 但亦受教, 會接受規矩, 屬於較被動, 如現階段做功課要 ...

樓主,如果你target本地大學就不用冧一定GH,如GH考不上中學,可能女兒冇讀書缘,到時再冧啦!學習是痛苦,尤其是在香港,如果打算活動教學又要好成積,果D應該厄人的……

hppa    發表於 16-11-11 02:46
ME1227  AGREE  發表於 16-11-10 10:42
AJH    發表於 16-11-10 10:13
siden    發表於 16-11-10 00:19

Target 本地讀大學的話,一定揀德望!

Good hope for sure!

我知道兩間吾同Grade, 牌面一定GH, 所以先想兩間的用家比多D意見去唸清楚

angie0828 發表於 16-11-9 23:54

樓主,如果你target本地大學就不用冧一定GH,如GH考不上 ...

GH for sure!

Everylittle 發表於 16-11-10 00:29
我知道兩間吾同Grade, 牌面一定GH, 所以先想兩間的用家比多D意見去唸清楚

樓主,我的想法是,你睇邊樣重要d, 傳統好學校聽好多家長都會話破壞關係,因為頭幾年的學習過程中很多時要父母催促,至於真道,問過好多用家都話係開心上學至少頭兩年,如果上到頭1/3入到IB班,其實升本地大學大有機會⋯其實真係魚與熊掌!你囡囡兩間都考到證明佢夠轉注及有一定過人之處,能力上我估兩間佢都可以,只不過是家長自己是否有心理準備,同佢去測驗默書⋯GH上到中學就安樂d,但萬一世事難料,就跌入同區校網,比較少很吸引的學校

Good Hope for sure. 如果讀得辛苦唔適合,要插班入真道應該唔難

angie0828 發表於 16-11-9 23:54

樓主,如果你target本地大學就不用冧一定GH,如GH考不上 ...

(學習是痛苦,尤其是在香港,如果打算活動教學又要好成積,果D應該厄人的……)好想知多些

Everylittle 發表於 16-11-10 00:29

吾同Grade就無什麼可比了

eeie 發表於 16-11-10 01:25
樓主,我的想法是,你睇邊樣重要d, 傳統好學校聽好多家長都會話破壞關係,因為頭幾年的學習過程中很多時要 ...

IB. 我自己覺得其實係比一些有能力家長,可以同時本地及外國大學選擇。IB入本地大學,自上次曝光,已經收緊(可況根本不高),更要IB 考得好好,才可入返本地大學,估計比DSE 更辛苦,看坊間已出現IB 補習班可想像到。
加返 我選GH

真道一條龍

fishmeow 發表於 16-11-10 08:49
真道一條龍

女兒有能力考進GH,就相信阿女有能力應付吧!

當然我眼見有需要留班的個案。

一定選GH 啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,未試過又點會知駛唔駛做功課做到好夜?
先睇睇阿女平時做功課能力,佢可唔可以自己做,定係要人睇住?
以我所知,真道初小好少功課,而功課當中會比傳統學校多project,呢d又係咪你想要嘅呢?

你有心比,就係覺得真道有可取之處,而對GH有保留
雖然話要轉真道比較容易,但係咪真係要試下傳統學校呢?有無問過阿女意見?仲有男女校問題...

我個人傾向選男女校,而真道係我聽返嚟比較多人會棄傳統教學嘅一間新派直私... 亦係on my list ... 如果阿仔要轉校嘅兩間target其中一間

另,11年教學+有機會讀IB,係咪你想要嘅嘢喇

manmonster  好奇一問,請諒。另一間是 CKY?  發表於 16-11-10 09:37
恐龍家