用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 真道
樓主: Everylittle
go

德望 vs 真道  

Soundervolt 發表於 16-11-15 00:07

阿仔讀緊您所講嗰種学校,宜家已经高小。学校入面叻嗰 ...

你講緊最叻果班,咁中間、尾個班追唔到,咁点?救唔救?点救?

我只想說出不一定需要補習,但一定留筆budget備用。

mcdonn 發表於 16-11-15 00:11

你講緊最叻果班,咁中間、尾個班追唔到,咁点?救唔救?点 ...

以我所見,差嗰班同学唔喺特別能力低,好多同学都好醒目,不過唔少都係学習動機不足。我冇否認補習既需要,不過補習唔可以解決哂成績唔好既所有問題。而首先要揾出问题既root cause。

Soundervolt 發表於 16-11-15 00:19

從來都不能單靠補習去解決學業成績的問題,只是方法之一去協助。亦不一定需要。

cecilia.wilson 發表於 16-11-14 21:24
回覆 mcdonn 的帖子

我自己覺得 ib 同埋傳統學校是培養不同東西的。我有朋友讀國際學校,谷到個女成日上報 ...

上一個月,我和大女細女在外吃午餐,等位時我和細女說Martin Luther king(我們一直談及slaveryand American civil war).爸爸剛到,問那位是誰(佢系science 人,我不意外)大女說那位gave a speech of "I had a dream",佢也未明暸,我問大女你幾時識佢?佢話year 5 or year 6,佢學校教佢,仲寫左一篇essay,好記得。
學習,過了幾年,仍然記得,有幾多學校能夠做到?佢year 2-6英文堂學過的現在也記得。這是真正的學習,唔系考完了,就俾番老師。我很真惜他的學習經驗。當我們有得選擇,為何仍迷戀那些?大家有沒有看過那些傳統名校的worksheet系點?看一下,比對一下,你便會明白。我先生是想細的從少讀國際(不過我想保留中文)。佢明白世界將來要什麼(我也明,所以䀆量希望可以找到平衡點)

回覆 lui 的帖子

請問你大細女是講邊間學校?

cecilia.wilson 發表於 16-11-15 01:06
回覆 lui 的帖子

大女當年是cky.

cecilia.wilson 發表於 16-11-15 01:06
回覆 lui 的帖子

細女考緊小一

cecilia.wilson  haha, yes, see u in another post also.
just wanna know what kind of kindergaten she is in.
u go for    發表於 16-11-15 01:15

回覆 lui 的帖子

其實我好認同學校好多時太重分數,令到好多學生都無左好多機本能力。所以為入大學而入大學,其實可能乜都得吾倒。
身邊好多叻人,其實都吾一定學歷高。反而成日見好多高分低高。其實我自己有時都係...

lui 發表於 16-11-15 01:11
細女考緊小一

巳pm你

littlefaith 發表於 16-11-14 22:10
毋忘初衷

當初為小朋友揀真道,完全冇考慮所謂成績、入U率、學校名氣,而係欣賞真道可以响香港呢個處處要 ...

多謝分享

德望。。可以完成六年小學課程。。論成積學術同儀態。。德望無得輸。。輸就輸在未必能上德中。。因已脫勾。。預算德中只能收取50%德小學生

connie0810 發表於 16-12-9 12:17
德望。。可以完成六年小學課程。。論成積學術同儀態。。德望無得輸。。輸就輸在未必能上德中。。因已脫勾。 ...
輸就輸在未必能上德中。。因已脫勾。

呢一點我唔認同, 德望中學當年轉直資, 原因係要以以"一條龍"模式辦學.

不過因為德望中學係直資中學, 所以有收生自主權, 小學部學生要符合咩標準先可以直升係由中學部定, 而且可以年年改. (其實所有直資中小學都可以咁做, 只不過係德望首先做過個最壞既先例)

所以我一直強調, 香港真係保証100%可以直升既一條龍中小學, 只有津校既一條龍中小學, 直資/私立既所謂一條龍中小學, 係EDB角度, 只係參照一條龍模式營辦既學校. 學生又幾多可以直升, EDB唔會管, 只係睇學校既"良心".

所以, 唔應該話德中同德小係脫咗勾, 只係德中對小學部學生既直升要求提高咗啫!

hppa    發表於 16-12-9 14:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 littlefaith 的帖子

聽完你講好吸引......

LODAVID 發表於 16-12-9 13:59
回覆 littlefaith 的帖子

聽完你講好吸引......

LOGOS的而且確係幾吸引。

因課時長,有心讀LOGOS建議搬近一點,始終一讀11年。

回覆 siden 的帖子

考過唔收

LODAVID 發表於 16-12-9 14:09
回覆 siden 的帖子

考過唔收

有時也講緣份

引用:Quote:LODAVID+發表於+16-12-9+14:09+ 回覆

原帖由 siden 於 16-12-09 發表
有時也講緣份
my girl got rejected from logo tim

兩間理念好不一樣的學校, 照計算得GD 唔會鐘意真道, 而選真道一定都不會鐘意GH.
樓主應該問下自己想要什麼, 考慮下自己小朋友適合邊種學習方式.     

回覆:德望 vs 真道

多謝大家嘅分享,好大得著