用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 真道
樓主: Everylittle
go

德望 vs 真道   [複製鏈接]

引用:我以前認識兩位朋友的女孩讀GH,一位很文靜

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-11-10 發表
我以前認識兩位朋友的女孩讀GH,一位很文靜但成績一般,緊緊上到中學。
另一家庭係個家姐讀GH高小,覺得她 ...
it is just so sad.....

除非真係好唔鍾意單性別學校, 否則真係諗唔到理由放棄GH. 學校都對你小朋友有信. 點解你自己反而冇?! Happy or 谷, 除咗睇學校, 家長嘅心態一樣重要. 讀IS或坊間所講嘅happy school, 然後出外狂補學術嘅大有人在.

回覆:德望 vs 真道

論學術當然非德望莫屬啦,但讀書嘅係小朋友,你要睇返小朋友性格,如果唔谷得,非學術型,入去都係辛苦。當小朋友抗拒學習,到時適得其反。如果小朋友係你比咩佢都接受嘅,咁就入邊間都無問題啦。

引用:論學術當然非德望莫屬啦,但讀書嘅係小朋友

原帖由 BB20111102 於 16-11-10 發表
論學術當然非德望莫屬啦,但讀書嘅係小朋友,你要睇返小朋友性格,如果唔谷得,非學術型,入去都係辛苦。當 ...
如果小朋友唔受谷,不單小朋友讀得辛苦,家長都好辛苦

回覆樓主:

所以咪話試咗GH先攞!讀唔掂再冧多元智能學校找出路!我相信今時今日讀書叻不一定是書呆子,你估在GH考試罗高分易咩!現在考試的問題又刁鑽又深,椤得高分都有返咁上下轉數架……我不相信讀IB的一定轉数快,讀傳統的就唔夠醒目!

bigboyenzo 發表於 16-11-10 17:58
真心求教德望係咩grade? 真道係咩grade? 所謂嘅grade係邊個定? 準則又係咩?  ...

就按成績及入U率已經完全吾同Grade啦

hkpapa852 發表於 16-11-10 11:56
我會比較相信, 二十年後如果連degree都攞唔到個, 可能糊唔到口

可能講得有d刻薄,但今時今日既學位率仲有多次重生既制度。。。

真係讀唔到讀deg既,不如學門手藝好過。。。

retriever 發表於 16-11-10 18:45
可能講得有d刻薄,但今時今日既學位率仲有多次重生既制度。。。

真係讀唔到讀deg既,不如學門手藝好過。 ...
如果一心只想學門手藝,求其搵間學校學習基本知識就夠了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bigboyenzo 發表於 16-11-10 18:46
明白,即係學術成績好就高grade,入u率好代表勁,咁如果成績冇德望咁好,入u率又一般,但出產嘅學生多醒目 ...
其實坊間所謂既B3學校,出既醒目仔女一定比名校多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-10 18:50

認同!但用咗其他地方

hkpapa852 發表於 16-11-10 18:50

一定,行走江湖一流。

bigboyenzo 發表於 16-11-10 18:46
明白,即係學術成績好就高grade,入u率好代表勁,咁如果成績冇德望咁好,入u率又一般,但出產嘅學生多醒目 ...

何惜醒目係無得量度的。但醒目通常成績好

Everylittle 發表於 16-11-9 23:34
真心請教, 兩間有offer, 難以決擇. 女兒比較活潑, 但亦受教, 會接受規矩, 屬於較被動, 如現階段做功課要 ...

老友教落:如果兩個選擇,有個好難返轉頭既,咁梗係揀個返到轉頭架啦!

老實講句,你自己講,唔揀邊間,後悔機會大D?

邊間可以彈弓手(食回頭草) 機會大D?

Everylittle 發表於 16-11-10 13:51
多謝大家意見,但我就是擔心GH太傳統,要知道社會要的人才是多元性,不只學術,若果呀女讀到真道 IB我覺得 ...

入到IB 仲要非常好成績先入到本地,另一條路就係外國普通大學,11年學費+外國大學費用好甘。。

回覆 eeie 的帖子

這正是我的擔心, 她的能力和我的耐性, 我自己有D卻步好早起身, 陪讀時間長(要跟佢功課等), 攪到自己無時間.

回覆 kkqueendom 的帖子

我就是consider 這些:個人獨特性,解難能力等

回覆 小曳人 的帖子

佢係慢手慢腳的,唔知第時會唔會改 

Everylittle 發表於 16-11-11 01:29
回覆 eeie 的帖子

這正是我的擔心, 她的能力和我的耐性, 我自己有D卻步好早起身, 陪讀時間長(要跟佢功課等 ...

因為差不多的選擇,我都煩惱緊,所以我好明
‹ 上一主題|下一主題