用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁  

回覆:ok3 的帖子

在德小好的英文底子好緊要!因為GS , maths 都用英文教的

回覆 IICHENG 的帖子

million thanks! 6:30上車,應該都可以接受,唯有小朋友早d訓,早d起身

你個仔咁叻,一定會有最心儀offer!希望第日我個仔都可以好似你個仔咁叻。

回覆 HappiMom 的帖子

德望英文口語如何?

IICHENG, 仲想請教你,以你所觀察,CKY同德望在培養小朋友某些soft skills方面,有沒明顯差別?例如,CKY 會否更加重視analytical/critical thinking, presentation skill, team work, problem solving skills? GH又係邊方面skills有長處? thanks!

IICHENG 發表於 16-11-11 22:10
GH小學校車路缐
感謝,知道幾點校車

IICHENG 發表於 16-11-9 15:10
我兩個大女讀前兩間,細仔就等緊最後個間明天出3rd result

選學校最重要看小朋 ...

嘩!如果細仔入咗TSL 就一人一間學校。勁

fixedstar99 發表於 16-11-12 01:22

你個仔咁叻,一定會有最心儀offer!希望第日我個仔都可以好似你個仔咁叻。

客氣、客氣,大家一起努力(emoji)

fixedstar99 發表於 16-11-12 01:23
回覆 HappiMom 的帖子

德望英文口語如何?

"英文口語"老實說說跟CKY差一個grade, 如你們有機會分別去看兩間學校的function, 一看學生做的MC便會好明白。

補充:基本功還是GH勝

babysoon 發表於 16-11-12 07:49
嘩!如果細仔入咗TSL 就一人一間學校。勁

希望22/11和25/1可以係這(emoji)報喜

fixedstar99 發表於 16-11-12 01:29

IICHENG, 仲想請教你,以你所觀察,CKY同德望在培養小朋友某些soft skills方面,有沒 ...

其實GH這幾年已在調整課程,小了點書加多了project and presentation, 數學課程也比之前難,有時已漸漸不再傳統,加上中學部來了一個外國人校長,老實說說我反而不太喜歡沒有了以前的傳統文化。

IICHENG 發表於 16-11-12 08:24
希望22/11和25/1可以係這(emoji)報喜

阿仔如果tsl 有offer 會take ?
不過考慮cky 嗎?

我阿仔現讀cky y1

babysoon 發表於 16-11-12 08:31
阿仔如果tsl 有offer 會take ?
不過考慮cky 嗎?

CKY學費貴行IB一條龍,但阿仔我傾向選DSE,所以有offer先考慮

IICHENG 發表於 16-11-12 08:40
CKY學費貴行IB一條龍,但阿仔我傾向選DSE,所以有offer先考慮

明白!我都有你個concern

我女今年都係考
TSL 已經止步
LMC 2nd in 咗
諗緊會唔會為lmc 棄cky

當然:現在兩者也未有offer

引用:Quote:fixedstar99+發表於+16-11-12+01:29+

原帖由 IICHENG 於 16-11-12 發表
其實GH這幾年已在調整課程,小了點書加多了project and presentation, 數學課程也比之前難,有時已漸漸不 ...
may u share why u dont like the change? is it becoz teacher support is not enough for more project based change?

babysoon 發表於 16-11-12 12:46
明白!我都有你個concern

我女今年都係考

LMC我沒報,我會揀CKY.

3hearts 發表於 16-11-12 13:15
may u share why u dont like the change? is it becoz teacher support is not enough for more project b ...

我對課程調整完全沒意見,主要是校風沒以前的傳統。

3hearts  thank you  發表於 16-11-15 00:12

alanyue 發表於 16-11-9 14:37
德望有offer,蔡繼有及陳守仁有2nd interview,想大家給下意見

我上年就係gh vs CKY , 我主要考慮因素:

GH -

女校,我自己係傳統女校出身,亦識幾個唔同年代的GH畢業生,呢種女仔多數tough, 成個未來領袖咁,不過我覺得或多或少心理不平衡(冇惡意,純表達意見)

超大班,真係唔係top都冇老師留意到

競爭大,家長之間互相比較,同學之間競爭激烈

壓力大,雙職家長真係跟唔到,去上功課班只會冇晒親子時間

小四開始辛苦,要追中學位,要追表現

做人已經夠辛苦,點解唔比佢舒服多幾年

CKY -

讀咗兩個半月,非常滿意,觀課後更有信心,通過小組討論,遊戲,共同探索,令小朋友在短短50分鐘可以記得一個topic, 而且係終身記得,不是水過鴨背。

再聴埋劉校長的教學理念,永遠從小朋友的角度出發,呢D學校去邊度搵

功課要家長參與,大大加强親子互動

一個樂器學十二年,又唔會迫你要達到目標

廿幾個小朋友一班,好close, 冇競爭

家長之間亦冇競爭,冇比較,唔會問住你個小朋友D成績,見到面會互讃對方小朋友

IB係辛苦嘅,但從小一已訓練用IB模式去學習,根本唔需要擔心

siuap  fully agreed!  發表於 16-11-15 09:38
amy_0101  Well said. 十分認同!  發表於 16-11-15 03:17

Nowayback 發表於 16-11-14 21:59
我上年就係gh vs CKY , 我主要考慮因素:

GH -

你的分析很好,令我更明白自己小朋友適合那種學習

雖然cky學費貴,但物超所值