用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁  

德望有offer,蔡繼有及陳守仁有2nd interview,想大家給下意見

hppa  Depends on which teaching method you prefer. Choose either GH or CKY  發表於 16-11-11 01:02
hppa    發表於 16-11-11 00:43

alanyue 發表於 16-11-9 14:37
德望有offer,蔡繼有及陳守仁有2nd interview,想大家給下意見

德望同陳守仁好明顯係兩種不同風格的學校喎!

恭喜! 你自已要求係乜?德望同TSL都係傳統小學,CKY就一條龍行IB路線,未決定就int 咗先算,有offer先唸啦....

TSL...how about after 6 years?
CKY....are we ready for 12 years as IB ?
Good Hope....50% promotion rate to S1...that also means need to prep her well in the primary school age...

假設小朋友讀3間都讀得好,12年之後培養出來的,可能係幾唔同的。你想小朋友係邊類型的人,就算果類學校。

Felix223 發表於 16-11-9 14:44
德望同陳守仁好明顯係兩種不同風格的學校喎!
俾你點揀?
段估... 你應該有D 睇法!

睇了樓主幾個post,我覺得你有幾分明天的影子.
唔係話你,而係呢類人好多時存在我地身邊,對自己選擇信心不大。
宜仔細諗返最初你點解會揀去報,能力,地區等,
當然配合女兒性格也重要。即係如果佢點都坐唔定,我唔會同佢揀德望。
反正升中後,佢的書係自己讀,你幫唔到幾多。佢係點,做媽媽應該最清楚。

我兩個大女讀前兩間,細仔就等緊最後個間明天出3rd result

選學校最重要看小朋友的性格和能力,老套一句是配對遊戲,無人會比你更清楚你自己的孩子啊。建議你找老師了解,因分分鐘她們真的比你便了解其學習態度。

我㨂Good Hope

IICHENG 發表於 16-11-9 15:10
我兩個大女讀前兩間,細仔就等緊最後個間明天出3rd result

選學校最重要看小朋 ...

Can't agree more!! 揀學校係一個配對遊戲,所以啲人成日問邊間學校好唔好...真係答你唔到,大家小朋友性格唔同,適合我唔代表都適合你。

德望係比較傳統嘅修女學校,同TSL、CKY好唔同。囡囡係咩性格,適合咩學校,你應該最清楚;又或者問下囡囡佢自己鍾意邊間啦

retriever 發表於 16-11-9 15:00
俾你點揀?
段估... 你應該有D 睇法!

如果有女兒的話,又有offer 嘅話一定選GHS, 因為有宗教信仰,校風好、教學模式,程度一定非常有要求,仍然貫切傳統女校作風,一定嚴!

陳守仁小學:有朋友子女就讀,非常高度讚賞,常喺 FB post 影個女的活動,都非常活動教學,我唔係用家,但肯定不同GHS嘅教育模式!陳守仁是一間近年頗受歡迎的小學,亦都好好,考到小一的小朋友都是叻仔叻女。

不過我奇怪考呢2間學校前,家長應了解清楚是想要什麼學校先好?

另外,活潑好動唔代表唔適合讀GHS, GHS女生都有好多好動分子,通常地比St Mary 同協恩好動D

其實我都覺得自己好好彩,每次我女兒面試之後我問佢,佢都講唔見什麼,之前過唔少reject,我身邊有朋友的孩子是讀這三間,我都問過他們意見,當然蔡繼有及陳守仁只是第二輪,得嘅機會只是一般。什麼冒犯敬請見諒!

舊年我揀左德望俾囡囡,暫時除左要好早起身返學之外都係好好,囡囡勁愛返學

Beiku 發表於 16-11-9 15:23
Can't agree more!! 揀學校係一個配對遊戲,所以啲人成日問邊間學校好唔好...真係答你唔到,大家小朋友性 ...

咁點解你cannot agree more

applebot  Couldn't agree more,意思是「完全同意」  發表於 16-11-9 15:45
釘釘  你講呢句,真係笑咗。  發表於 16-11-9 15:38

釘釘 發表於 16-11-9 15:04
睇了樓主幾個post,我覺得你有幾分明天的影子.
唔係話你,而係呢類人好多時存在我地身邊,對自己選擇信心不 ...

所以嗰位“明天更好”影響個討論區幾深遠。啲人唔敢問啲類似topics...

回覆 mrschiang 的帖子

多謝,其實想聽下讀緊朋友意見

alanyue 發表於 16-11-9 15:39

其實如果自己不是心儀GHS, 你問幾多人都唔會考慮。有其他post 都講過GH D小學功課係相對深,家長要有心裡準備去各方面配合。你自己最好爬爬文吧。

IICHENG 發表於 16-11-9 15:36
咁點解你cannot agree more

Cannot agree more = 不能同意更多

alanyue 發表於 16-11-9 15:39

我是用家

GH 功課和默書是很深的,適合自律自強有鬥志的小孩,只有50%確保上中學;
CKY讀書完全沒壓力,但費用高昂,100%升上中學,行IB, 英文及普通話勁。

Felix223    發表於 16-11-9 15:56

其實3間都幾唔同,外人不清楚你小朋友的性格如何,所以都係視乎你自己較認同那一間學校的理念。

呢個階段相信你都會先註冊GH,如你對另外兩間仲有興趣,而小朋友亦配合的話,不妨繼續考;你可以在TSL及CKY 3RD ROUND時直接向老師/校長查詢,兩間都好NICE的。
自強不息 厚德載物