用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁   [複製鏈接]

向各位說聲對不起,我真係有啲選擇困難問題,幾間都是一線學校,各有優點,今次同女兒考小一,是很辛苦,我不想選擇錯誤,影響了她,有時我都想其他3間行人止步,唔使諗,簡單一點

自行要入到SSGS都唔易,樓主有25分或以上?無25都應該好難入,尤其今年出生率咁高。

至於DSE成績,每間學校總有上中下游學生,如果你揀得啱,小朋友讀得好,其實什麼學校也會出狀元的,個人覺得如果兩間學校都已經係band1就無謂就成績深入比較,反而學校時間表、學習模式、和住所距離先係重要吧。

陽光點的歌    發表於 16-11-17 13:22
mcdonn  Yes.  發表於 16-11-17 12:31
Felix223    發表於 16-11-17 12:30

edniebridge 發表於 16-11-17 12:18
自行要入到SSGS都唔易,樓主有25分或以上?無25都應該好難入,尤其今年出生率咁高。

至於DSE成績,每間學 ...

Exactly! 所以有家長成日在意band 1a,b,c 我覺得冇咩意義!band 1 學校比到既除左讀書外、仲有歷史、傳承、人脈、校風等,每間學校都有獨特一面,加上直資/私校/津貼等因素,慢慢自己分析一下就知道咩係最啱自己仔女啦!

陽光點的歌    發表於 16-11-17 13:25

alanyue 發表於 16-11-17 12:16
向各位說聲對不起,我真係有啲選擇困難問題,幾間都是一線學校,各有優點,今次同女兒考小一,是很辛苦,我 ...

做足資料搜集後,選咗,之後真係唔適合,最多咪轉校lor...唔好比自已咁大壓力,把件事放大....記住,毋忘初衷!

你不如有offer再vs

太多假設

你又唔講家庭狀況、要求

叫人點答?

向各位說聲對不起,我真係有啲選擇困難問題,幾間都是一線學校,各有優點,今次同女兒考小一,是很辛苦,我 ...

你都講得間間都一線,是但一間都不會差,何來選擇錯誤呢?何來害了女兒呢?間間都有優點是當然的,但重要是要配合到你的家庭和女兒,否則什麼優點都是無意義的。

mcdonn  Yes.  發表於 16-11-17 12:58

有心 apply CKY 的家長,一定 buy IB (集郵者例外)。但你這般猶豫,即是对 IB 冇信心,那麼放棄 CKY 吧。

陽光點的歌  AGREE  發表於 16-11-17 13:23
Felix223  agree.  發表於 16-11-17 13:23
mcdonn  Agree.  發表於 16-11-17 13:22
天助自助者,  別再怨天尤人

"有時我都想其他3間行人止步,唔使諗,簡單一點"
好多家長到宜家都仲係兩袖清風, 在徬徨中. 別再在他們傷口上灑鹽啦

Felix223    發表於 16-11-17 14:02
Mrs.Luckycat  agree  發表於 16-11-17 14:00

如果真心想行人止步,不去再in就是了,不用自添煩惱。

其實這定個人生交叉點問題,大家一生人能如果遇到不少,好像大學讀邊間,去邊間公司工作丶買樓買邊區丶買車買邊款丶去邊到旅行,有這些選擇會影響你一生,但都是自己承擔,但我承認我好愛我女兒,而且她年紀這麼少,我希望選擇是最正確的。其實我亦有傷心失落時,一開始這個小一遊戲,基本上是間間reject,間間入唔到2nd round,在此什麼冒犯,敬請見諒。

alanyue 發表於 16-11-17 14:30
其實這定個人生交叉點問題,大家一生人能如果遇到不少,好像大學讀邊間,去邊間公司工作丶買樓買邊區丶買車 ...

睇得出你無意show off, 但看者有意,亦好難怪冇offer 係手的家長咁唸。

但你唸得太多啦,鑽咗牛角尖...要學識放鬆D,抽離。當你有朋友問你同一條問題時,你會点答佢?....其實,可能你個女讀邊間都咁開心!互勉。

樓主,純粹個人意見,不喜勿插。

如果兩間都係band 1,我會揀最近家的那間。學術上大家都係band 1,唔話邊間好D差D,分別根本唔大,最緊要自己知道自己小朋友的能力是否適合,作為家長又能否配合到。
再者,IB與DSE真係兩種教學方法唔同的課程,亦都要睇睇自己小朋友的性格是否適合。IB係真係需要小朋友行格上要主動探索,主動去搵資料尋找答案,而有別於傳統教學的填鴨式教學,冇話邊種好邊種唔好,只要邊類型適合與否。

回覆樓主:

庸人自擾。點叫最正確?我真正識人讀神校入Princeton, 做ibank一年後現在精神有問題日日生活在幻想中。正確的不是在選擇那學校讀書,是你點敎佢。十幾二十年之後的事邊個知?

alanyue 發表於 16-11-17 14:30
其實這定個人生交叉點問題,大家一生人能如果遇到不少,好像大學讀邊間,去邊間公司工作丶買樓買邊區丶買車 ...
先out TSL....CKY / GHS 擲毫決定...反正2間都係好學校....

mcl203 發表於 16-11-17 14:47
先out TSL....CKY / GHS 擲毫決定...反正2間都係好學校....

加多一項,叫佢C6選,有乜嘢就入佢數。個女佢都有份!

回覆 bigheadchiu 的帖子

唔好意思,希望你用字小心啲,我唔同意咁叫做"庸人自擾",唔相信你一生人冇如果選擇嘅問題,信好多人遇到咁嘅問題都會諗下點揀,錯就錯在我唔應該係論壇到問人,我身邊好多朋友嘅小朋友都係男仔,比唔到意見我,所以上緊論壇,希望有些有識之士,或者用家分享寫意見,真心多謝有些朋友給了這寶貴意見,我相信香港是有言論自由,如果唔係都唔會有呢個論壇。

回覆樓主:

我無意和你爭論。但你想知道的問題已經有不少網友比資料你選擇了。冇人可以告訴你"最"好是邊間。重有,你好似有三四間選擇,但其實你現在手上只有一間。

引用:回覆+bigheadchiu+的帖子 唔好意思,希望

原帖由 alanyue 於 16-11-17 發表

唔好意思,希望你用字小心啲,我唔同意咁叫做"庸人自擾",唔相信你一生人冇如 ...
其實呢度好多家長已經俾佐好多有用用家分享及資料你。如果你真心想請教人,請俾少少誠意分享下你少少背景資料、你自己的教育取向等;至於DSE成績/入U數據,升中版有唔少資料,請付出少少時間去爬下舊帖

alanyue 發表於 16-11-17 14:58

唔好意思,希望你用字小心啲,我唔同意咁叫做"庸人自擾",唔相信你一生人冇如 ...

真係有offer先去問啦,有2nd or 3rd int係吾等如有offer,沒offer就沒必要問了。

樓主, 即使你朋友孩子全都是女, 你都唔會揀到, 除非全部都是同一間.

若你明白你的選擇是對小朋友影響深遠, 我建議你靜靜地想清楚孩子適合什麼學校, 你地可以比到什麼資援(十幾萬IB, 甚至直接出國), 有幾多時間. 而唔係邊間深, 邊谷, 邊間DSE 成績好, 邊間出名(你無問的). 這些問題其實幫唔到你搵答案.

可能你女兒超叻, 讀邊間都有好成績, 但唔可能都有快樂的童年. 快樂指因模式適合而舒服, 而唔係唔付出就有收穫的舒服.

假設你問的/將會問的全部都有offer, 不同類型都有, 都是好好的學校, 你不用擔心. 你想的應是那間適合你個女, 可以發揮所長, 錦上添花.
‹ 上一主題|下一主題