用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁   [複製鏈接]

Nowayback 發表於 16-11-14 21:59
我上年就係gh vs CKY , 我主要考慮因素:

GH -

GH -

女校,我自己係傳統女校出身,亦識幾個唔同年代的GH畢業生,呢種女仔多數tough, 成個未來領袖咁,不過我覺得或多或少心理不平衡(冇惡意,純表達意見)

超大班,真係唔係top都冇老師留意到

競爭大,家長之間互相比較,同學之間競爭激烈

壓力大,雙職家長真係跟唔到,去上功課班只會冇晒親子時間

小四開始辛苦,要追中學位,要追表現

做人已經夠辛苦,點解唔比佢舒服多幾年

(用家回答):
其實一定要幫小朋友揀選合適配對的,至於將來的性格很難預估。

越大班係事實,不是最Top的冇被留意也是事實。

但好像我女兒般,她由小一至升中都是她自己努力,默書、測試都是她自己應付,永遠都維持在前面。所以要看小朋友是否適合入讀,免強冇幸福。

CKY -

讀咗兩個半月,非常滿意,觀課後更有信心,通過小組討論,遊戲,共同探索,令小朋友在短短50分鐘可以記得一個topic, 而且係終身記得,不是水過鴨背。

再聴埋劉校長的教學理念,永遠從小朋友的角度出發,呢D學校去邊度搵

功課要家長參與,大大加强親子互動

一個樂器學十二年,又唔會迫你要達到目標

廿幾個小朋友一班,好close, 冇競爭

家長之間亦冇競爭,冇比較,唔會問住你個小朋友D成績,見到面會互讃對方小朋友

IB係辛苦嘅,但從小一已訓練用IB模式去學習,根本唔需要擔心

(用家回應):
在CKY讀書真的很開心,但老土講句一分耕耘 一分收穫。有時候太愉快對一些沒自我要求的孩子來說不是一件好事。加上IB在香港升學的路已越來越窄,除非有打算去外國讀書的。

也是一句小一是配對而嚴肅的,並不是遊戲,影響小孩深遠。

alanyue 發表於 16-11-9 14:37
德望有offer,蔡繼有及陳守仁有2nd interview,想大家給下意見

If u can afford school fees, I would suggest CKY.

回覆:IICHENG 的帖子

當然一分耕耘,一分收穫。
我見cky ,學生成績出問題的,大都是學習態度有問題。 我不禁懷疑家長有沒有跟隨學校指示做? 學生有沒有交功課? project 大部份是學生還是家長做? 有課後閱讀嗎( 借書分為課室内借 閱及自行借閱)? 基本上家長態度是'hea 的話, 孩子也會跟隨, 讀那一間學校也一樣吧!
跟據觀察所得, 真正認同教學觀念的家長, 其孩子成績多是中上游

woyj 發表於 16-11-15 09:34
當然一分耕耘,一分收穫。
我見cky ,學生成績出問題的,大都是學習態度有問題。 我不禁懷疑家長有沒有 ...

我理解是IB同傳統教學係教學方式、理念上有所不同,可愉快學習,但都要努力,主動學習,不能“hea 讀”...咁似乎IB未必適合一D自理、自制能力較低的小朋友讀?

但雞同雞蛋問題,會唔會IB又會幫小朋友變得更主動學習呢?

mcdonn 發表於 16-11-15 10:35
我理解是IB同傳統教學係教學方式、理念上有所不同,可愉快學習,但都要努力,主動學習,不能“hea 讀”... ...

雞同雞蛋問題我想了很久但相信不會有答案,見好多家長話依孩子性格選學校,可坐定定就身選谷D,活潑就活動教學,会否变成越谷越定?我傾向信制度,一個好的制度平台可包容不同類型孩子,我兩個性格不大同在同一制度不見有大差異。當然同一平台(傳統好或活動好)有孩子發揮好D,有D無咁好,係好正常。

下星期自行放榜,如果幸運地聖士提反女子ok,請問如何選擇,請指教

德望 vs 蔡繼有 vs 陳守仁 vs 聖士提反女子

alanyue 發表於 16-11-17 10:15
下星期自行放榜,如果幸運地聖士提反女子ok,請問如何選擇,請指教

德望 vs 蔡繼有 vs 陳守仁 vs 聖士提反 ...

每間學校都有其優点、缺点、特点...世上係冇一間完美的學校的 (包括神校)。

你令我想起某人...就算有人做晒所有分析比你,你都要睇你自已喜好、環境、情況、經濟能力係未!? 你自已邊樣嘢首要考慮?你答咗呢條問題先,ok?So far, 見你出完一個又一個比較的post, 但冇見過你講過自已有乜取向...

你要IB, 一定係CKY

有細妹,就St Stephen Girl 優先

你重校風,就德望

TSL 就有多機會練英文

Felix223    發表於 16-11-17 11:29
Soundervolt  個人認為,CKY、St Stephen Girl、GH既英文都好過TSL。  發表於 16-11-17 11:13

回覆 mcdonn 的帖子

多謝回覆,非常一針見血,想問下論成績德望,同聖士提反女子,如何比較

alanyue 發表於 16-11-17 10:46

多謝回覆,非常一針見血,想問下論成績德望,同聖士提反女子,如何比較 ...

你要IB, 一定係CKY
有細妹,就St Stephen Girl 優先
你重校風,就德望
TSL 就有多機會練英文

No offense, but other people already have answered you. The academic performance should not be the main consideration.

引用:回覆+mcdonn+的帖子 多謝回覆,非常一針見

原帖由 alanyue 於 16-11-17 發表

多謝回覆,非常一針見血,想問下論成績德望,同聖士提反女子,如何比較 ...
如果是比較2間學校的中學部DSE成績,2間都肯定係B1,升中版每年都有比較。但講真,DSE成績每屆都唔同,b1a-b個D學校排位年年都有變,今年A好D、下年可能B又好D。10幾年後又可能會變。反而學校風格唔係十幾年會改變到的事。

mcdonn  Agree.  發表於 16-11-17 12:10

回覆:真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁

題外話:好少呢D vs post ,樓主乜野自己資料都唔講又咁多人參與討論。以上任何一間都係好學校,樓主認真考慮下自己家庭的教育期望及可提供的支援,冇人比你清楚自己

不如你直接啲問邊間會比你身邊啲朋友覺得你個女叻啲啦。。。問嚟問去,考嚟考去,你都好似唔知或沒興趣知幾間學校係點。。。

德望或st Stephen's 啦。傳統一定有人識。之後咪住香港就st Stephen's,九龍就德望。如金錢不是consideraction

睇番手頭上DSE成績的資料 (全部係EK 到揾),近年SSG只公怖咗33222的數字,4+,5+ 數字不詳,好難作真正比較。盡量比較如下,以供參考。有錯請指正。

====
GH: 人均 2.39; 33222 83.3%
SSG: 人均 2.13; 33222 83.7%

====
GH: 33222 84.1%
SSG: 33222 77.8%

====
GH: 33222 85.1%
SSG: 33222 84.3%

非常感謝,有沒有入大學嘅成績分享

樓主, 其實大家已經有充分的資料比你, 何必仲要比較??

alanyue 發表於 16-11-17 11:30

自己爬下文, 有好多資料可以幫你分析, 唔好一味淨係開post 問人啦! 再加上每間學校都有top & bottom  既學生, 你又點知自己小朋友係邊種呢? 就算買股票有過去業績睇, 都唔代表實賺, 何況係讀書? 返學唔係只係考試, 仲有好多其他因素架

alanyue 發表於 16-11-17 11:30

建議你過去“升中”區果邊用Search function揾揾。

Lindytiger 發表於 16-11-17 11:44
自己爬下文, 有好多資料可以幫你分析, 唔好一味淨係開post 問人啦! 再加上每間學校都有top & bottom  既學 ...

無錯,其他因素對我呢講係好重要....比我會選SSG, 因為唔使錢...哈哈!

mama01    發表於 16-11-20 16:48
Danrice    發表於 16-11-17 13:56
陽光點的歌    發表於 16-11-17 13:24
Felix223  唔使錢呢句真!! 如有細佬妹更加唔使煩  發表於 16-11-17 12:00

alanyue 發表於 16-11-17 10:15

德望 vs 蔡繼有 vs 陳守仁 vs 聖士提反 ...

無意冒犯!

其實CKY同TSL都仲interview 緊,未出結果。樓主咁快就將佢地vs 其他,會不會太早自尋煩惱?

自己去年是過來人,亦經過xx vs xx vs xx的階段,並經常改變想法,一日未收到最心儀的offer,而太早去vs,只會搞到自己冇覺好訓。

逐漸地,你會知道邊間學校會較適合自己的小朋友,因為你先最了解自己同小朋友想要乜野,所以不用太快下決定。

其實樓主似乎只係追求名氣...... 如果佢有DGJS, SPCC咁基本上應該唔駛諗.

不過我諗.....

GH同SSGSS既資料EK一直都有, 不過既然樓主懶得去搵只想要懶人包, 咁都無辦法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題